Ο «Μythos» του Στίβεν Φράι έχει βρετανικό χιούμορ

Ο «Μythos» του Στίβεν Φράι έχει βρετανικό χιούμορ

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γαία έχει πάρει κιλά και προσπαθεί να βρει συμμάχους για να ρίξουν τον Ουρανό. Η ερωτοχτυπημένη Ρέα περιγράφει τον Κρόνο ως έναν «ονειρεμένο» Τιτάνα που τριγυρνάει με τον Τάρταρο γιατί και οι δυο τους είναι «Σκοτεινοί. Βλοσυροί. Κακοί. Υπέροχοι. Απάνθρωποι». Ο Τάρταρος όμως πιστεύει ότι ο Κρόνος είναι ερωτευμένος μαζί του γιατί «αντιγράφει το χτένισμά μου, γέρνει πάνω στα δέντρα και μοιάζει μίζερος, μελαγχολικός και παρεξηγημένος. Σαν να περιμένει κάποιον να φτιάξει το πορτρέτο του ή κάτι τέτοιο».

Κάπως έτσι ξεκινάει η αναμέτρηση του αναγνωρισμένου Βρετανού κωμικού Στίβεν Φράι με την ελληνική μυθολογία στο τελευταίο του βιβλίο «Mythos», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Penguin. Ο πληθωρικός Φράι επιχειρεί να αφηγηθεί επιλεγμένες ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας «ενισχύοντας» τους φανταστικούς διαλόγους μεταξύ Θεών, ημίθεων και άλλων πλασμάτων με σύγχρονη γλώσσα και το φλεγματικό βρετανικό χιούμορ.

Γνωστός για τη συμπάθεια που τρέφει προς την Ελλάδα, την οποία επισκέφθηκε το 2013 και φρόντισε να το επικοινωνήσει στα περίπου 6 εκατομμύρια θαυμαστές του στο Twitter, η «φωνή» του Χάρι Πότερ στα audiobooks της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ τονίζει στην εισαγωγή του βιβλίου του ότι δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις για να διαβάσει και να κατανοήσει κανείς τις διαχρονικές ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας. «Δεν υπάρχει κάτι ακαδημαϊκό ή διανοουμενίστικο σχετικά με την ελληνική μυθολογία: είναι εθιστική, διασκεδαστική, εύληπτη και απίστευτα ανθρώπινη», αναφέρει ο 60χρονος ηθοποιός.

Κάπου εδώ όμως είναι και το αδύναμο σημείο του βιβλίου. Οπως λέει και ο ίδιος και τονίζουν οι βιβλιοκριτικοί, ο «Mythos» του Φράι μπορεί να πιάνει το νήμα από την αρχή, από το Χάος, αλλά δεν μπαίνει στον λαβύρινθο του Μινώταυρου, ούτε ακολουθεί την εκστρατεία του Ιάσωνα ή τον πόλεμο της Τροίας και αποφεύγει να επισκεφθεί τον Οίκο των Ατρειδών και να γνωρίσει την Αντιγόνη και τον Κρέοντα. Οι περισσότερες ιστορίες προέρχονται από τη Θεογονία του Ησίοδου και τις Μεταμορφώσεις του Οβιδίου. Οπως επισημαίνει η «Γκάρντιαν» μπορεί μερικές φορές να μοιάζει ότι η ελληνική μυθολογία συμβαίνει στο Βόρειο Λονδίνο, αλλά έχουν τη γοητεία του Στίβεν Φράι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή