500 λέξεις με τον Θανάση Χειμωνά

500 λέξεις με τον Θανάση Χειμωνά

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Θανάσης Χειμωνάς γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα. Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα με δύο διηγήματα στην εφημερίδα «Τα Νέα». Είναι πτυχιούχος φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, σπούδασε κινηματογράφο στο ίδιο πανεπιστήμιο και δημοσιογραφία στο Λονδίνο. Εχει εκδώσει εννέα μυθιστορήματα. Το 2012 εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ με το οποίο υπήρξε υποψήφιος βουλευτής Α΄ Αθηνών και υποψήφιος ευρωβουλευτής (με την Ελιά). Τον Φεβρουάριο του 2017 αποχώρησε από το κόμμα. Το νέο του βιβλίο «Παραφροσύνη» (Πατάκης 2017) ασχολείται εν μέρει με την εμπειρία του αυτή.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Aυτό τον καιρό διαβάζω το «Ο κανίβαλος που έφαγε έναν Ρουμάνο» του Δημήτρη Σωτάκη. Πρόσφατα τελείωσα το «Μοτέλ Μορένα» του Αλέξη Σταμάτη. 

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Ο Φρεντερίκ από την «Αισθηματική αγωγή» του Γκιστάβ Φλομπέρ. Γιατί σε μεγάλο βαθμό βιώνει τον έρωτα όπως εγώ. Ισως και ο Τζακ Τόρενς από τη «Λάμψη» του Στίβεν Κινγκ. Μη ρωτάτε τον λόγο.

 

Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;

Δεν διοργανώνω δείπνα, μόνο για ποτά πάω. Με καλούς φίλους όπως τον Σωτάκη και τον Σταμάτη που ανέφερα πιο πάνω, αλλά και τον Δημήτρη Μαμαλούκα ή τον Μιχάλη Μιχαηλίδη. Από τεθνεώτες θα καλούσα πολλούς στενούς συγγενείς μου.

 

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Στην «Εξοδο» του Αρη Σφακιανάκη έμαθα ποιος είναι ο Κασομούλης που έχει δώσει το όνομά του στη γνωστή στάση του τραμ.

 

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Δεν το λες κλασικό, αλλά τον «Εξώστη» του Νίκου Καχτίτση.

 

Και ποιο είναι το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;

Τους «Νυχτερίτες» του Στίβεν Κινγκ. Ηταν το βιβλίο που διάβαζα όταν πρωτοπήγα φοιτητής στο Στρασβούργο, το φθινόπωρο του 1989. Το ξαναδιαβάζω κατά καιρούς για να θυμηθώ τη μαγεία εκείνης της εποχής.

 

Παραφροσύνη των ηρώων, των μεμονωμένων ατόμων, ή και της χώρας συνολικά;

Των ηρώων μου σίγουρα. Οι περισσότεροι στο βιβλίο μου (βασικά, σε όλα τα βιβλία μου) έχουν σοβαρά ψυχολογικά ζητήματα. Και της χώρας όμως. Ή πιο σωστά όλων όσα ζούμε τα τελευταία χρόνια.

 

Θα λέγατε ότι το τελευταίο σας βιβλίο είναι ένα έντονα πολιτικό κείμενο;

Το τελευταίο μου βιβλίο είναι ένα αμιγώς λογοτεχνικό κείμενο. Διαθέτει όμως και μια σαφέστατη πολιτική χροιά. Ενιωσα την ανάγκη να περιγράψω –με μυθιστορηματικό τρόπο και ανακατεμένα με παντελώς μυθοπλαστικά στοιχεία– αυτά που έζησα στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στην πολιτική

γενικότερα από το 2012 και μετά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή