Παράθυρο στη φαντασία και στον κόσμο

Παράθυρο στη φαντασία και στον κόσμο

4' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταξίδια σε χώρες μακρινές, συναντήσεις με απρόσμενους ανθρώπους, γνωριμίες με νέους φίλους, συναρπαστικές ανακαλύψεις καινούργιων γνώσεων, μοναδικές στιγμές ξεγνοιασιάς, ηρεμίας, χαράς και ενθουσιασμού. Ολα αυτά μπορείτε να τα χωρέσετε τις φετινές γιορτές κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο ή και μέσα στις κάλτσες που κρεμάτε στο τζάκι. Χαρίστε στα παιδιά ένα βιβλίο –ή και περισσότερα– και ανοίξτε τους ένα ακόμα παράθυρο στον κόσμο, στο συναίσθημα και στη φαντασία.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΕΡΓΗΣ

Η πυξίδα δε δείχνει πάντα τον Βορρά

εκδ. Ψυχογιός, σελ. 144

«Τα απογεύματα μελετά συνεχώς τα βιβλία ευκλείδειας γεωμετρίας που του έφερε ο θείος του και λύνει μαθηματικά. Είναι φυσιολογικό στην ηλικία του να μην έχει φίλους;». Η κ. Πολίν ανησυχεί πολύ για τον γιο της, στο σχολείο είναι ο περίγελως των συμμαθητών του, οι δάσκαλοι νομίζουν ότι αντιμετωπίζει μαθησιακά και ψυχολογικά προβλήματα. Ο μικρός Αλβέρτος, ωστόσο, έχει συμμάχους τα μαθηματικά και τη γεωμετρία, τους θείους του που λατρεύουν τη μηχανική και τις κατασκευές και την πυξίδα που του χάρισε ο πατέρας του. Το βιβλίο έχει βασιστεί σε πραγματικά γεγονότα της ζωής του Αλμπερτ Αϊνστάιν.

ΑΥΓΗ ΒΑΓΙΑ

Ο κουραμπιές Γιεσγιές!

εκδ. Διόπτρα, σελ. 40

Ενας κουραμπιές προσπαθεί απεγνωσμένα να γίνει ελκυστικός στους πελάτες του ζαχαροπλαστείου του κ. Καραμέλου «φορώντας» χρωματιστές τρούφες, σοκολατονιφάδες, σιρόπια. Λέει πάντα «yes» σε ό,τι του προτείνει ο συμπαθής ζαχαροπλάστης με το άσπρο σαν μαλλί της γριάς μουστάκι και έχει φτάσει να χάσει τελείως τον αληθινό εαυτό του. Ετσι κανείς δεν προτιμά τον Γιεσγιές και μπαγιατεύει μόνος του στη βιτρίνα. Ωσπου οι φίλοι του, τα άλλα γλυκίσματα, του δείχνουν ποιος είναι πραγματικά. Μια γλυκιά υπενθύμιση, με αλληγορικό τρόπο, της αξίας της διαφορετικότητας πασπαλισμένη με λίγη χριστουγεννιάτικη μαγεία.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΝΑΚΟΥ

Ιστορίες της τέχνης για παιδιά

εκδ. Αγρα, σελ. 190

Ενα ταξίδι στην τέχνη, από την προϊστορία ώς την Αρχαία Αίγυπτο, τη Μινωική Κρήτη, την Αρχαία Ελλάδα, τα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια, το Βυζάντιο και από εκεί στην Κίνα, στην Ινδία, στον Αραβικό κόσμο, ώς την εφεύρεση της τυπογραφίας και την ανακάλυψη της Αμερικής. Με οδηγό τη ζωγράφο Χριστίνα Νάκου και απλά υλικά και χρώματα, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την τέχνη δημιουργώντας σπηλαιογραφίες, αιγυπτιακά ανάγλυφα, ερυθρόμορφα αγγεία, ψηφιδωτά, βιτρό, αλλά και μεσαιωνικά χειρόγραφα, χάρτες και τυπογραφικά στοιχεία. Στις σελίδες του υπάρχουν αυθεντικά έργα παιδιών από τα απογευματινά εργαστήρια που οργάνωσε η Χριστίνα Νάκου στη Σχολή Χιλλ.

ΝΤΑΣΚΑ ΣΛΕΪΤΕΡ

Το ελαφοκάραβο

εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 48

Ο Μάρκο η αλεπού επιβιβάζεται στο ελαφοκάραβο μαζί με τρία ελάφια και ένα σμήνος περιστέρια. Αναζητεί απαντήσεις σε απορίες όπως «γιατί είναι τόσο υγρό το νερό;», «πόσο βαθιά βουτάει ο ήλιος όταν δύει μέσα στη θάλασσα;» και «ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να κάνεις φίλους;». Θα φτάσει στη νήσο των γλυκών δέντρων διαπλέοντας τη σμαραγδένια λίμνη και τη μαργαριταρένια θάλασσα. Απαντήσεις θα βρει λίγες, θα αποκτήσει όμως συντρόφους, φίλους και δύναμη για νέες περιπέτειες. Εξαιρετική εικονογράφηση από τους αδελφούς Φαν.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΚΟΡΤΩ

Το ουφάκι

εκδ. Πατάκης, σελ. 40

Μικροί, μεγάλοι, δεν έχει σημασία, όλοι κάποια στιγμή ανακαλύπτουμε τα… ουφάκια. Τα σιγανά ή δυνατά «ουφ» που αφήνουμε όλοι να ξεγλιστρήσουν από μέσα μας κάθε φορά που αγχωνόμαστε. Ο Μάνος, αν και μόλις 8 χρόνων, έχει πολλά άγχη –αν θα θυμηθεί το μάθημα όταν η δασκάλα τον σηκώσει στον πίνακα, αν η Μαριτίνα τον συμπαθεί– κι όταν πέφτει να κοιμηθεί είναι όλο «ουφ!» και «ουφ!». Μέχρι που μια Πέμπτη βράδυ ένα συμπαθητικό ουφάκι εμφανίζεται μπροστά του και του μαθαίνει πώς να είναι φίλοι. Ενα πολύ ωραίο βιβλίο, με ζωηρή γλώσσα και πολύ χιούμορ.

ΓΙΟΛΑΝΤΑ ΤΣΙΑΜΠΟΚΑΛΟΥ

Η Μάγια στη ζούγκλα

εκδ. Καστανιώτη, σελ. 24

Ενα χαρούμενο, περιπετειώδες βιβλίο, που οι σελίδες του ξεχειλίζουν χρώματα, γνώσεις και φαντασία. Η μικρή Μάγια βαδίζει με γενναιότητα μέσα στη «ζούγκλα» του υπνοδωματίου της, συναντώντας κατεργάρηδες κροκόδειλους, εκνευρισμένες τίγρεις, μαϊμούδες, ουρακοτάγκους και φιλικές καμηλοπαρδάλεις. Καθώς η μέρα βαδίζει στη δύση της, η Μάγια μιλά καλοσυνάτα στα ζωάκια της, αστειεύεται μαζί τους, τα χαϊδεύει και τα καληνυχτίζει γλυκά νανουρίζοντας ταυτόχρονα τους μικρούς αναγνώστες.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΧΙΝΑ

Ιστορίες για ατρόμητα κορίτσια

εκδ. Παπαδόπουλος, σελ. 96

Η Καλλιπάτειρα, η Μαντώ Μαυρογένους, η Μαρία Πολυδούρη συναντούν τη Μαρία Κάλλας, την Κατίνα Παξινού και δεκάδες ακόμα επιστήμονες, καλλιτέχνιδες, συγγραφείς, αθλήτριες. Συνολικά σαράντα ξεχωριστές Ελληνίδες «αφηγούνται» τη ζωή τους προτείνοντας διαφορετικά πρότυπα για τα σημερινά κορίτσια.

Διαβάστε ακόμα

• «Το δάσος που κοιμόταν», Ρεμπέκα Ντοτρεμέρ, εκδ. Μεταίχμιο

• «5 εβδομάδες με το αερόστατο», Αντώνης Παπαθεοδούλου, εκδ. Παπαδόπουλος

• «Τόγκο, το σκυλί των πάγων», Βασίλης Παπαθεοδώρου, εκδ. Καστανιώτη

• «Γράμματα από τον Αϊ-Βασίλη», Κατερίνα Ζωντανού, εκδ. Μεταίχμιο

• «Ο Ρεβιθοκοντούλης», Μαρίνα Γιώτη, εκδ. Διόπτρα

• «Χριστουγεννιάτικο αλφαβητάρι», Αντώνης Παπαθεοδούλου, εκδ. Παπαδόπουλος

• «Το μυστήριο του μαύρου παπύρου», Τζερόνιμο Στίλτον, εκδ. Κέδρος

• «Η κιβωτός», Χρήστος Δημόπουλος, εκδ. Ψυχογιός

• «Το αγόρι στο θεωρείο», Αγγελική Δαρλάση, εκδ. Μεταίχμιο

• «Το αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα», Τζον Μπόιν, εκδ. Ψυχογιός

• «Δε θέλω», Αν Κάσιντι, εκδ. Ψυχογιός

• «Αλφαβητάρι για μικρά και μεγάλα παιδιά», Νίκος Εγγονόπουλος, ποίηση Χάρης Βλαβιανός, εκδ. Αγρα

• «Η κοκκινομπλουτζινίτσα», Ευγένιος Τριβιζάς, εκδ. Διόπτρα

• «Τα αληθινά δώρα του Αϊ-Βασίλη», Στέλλα Μιχαηλίδου, εκδ. Παπαδόπουλος

• «Το αγόρι-χρυσόψαρο», Λίσα Τόμσον, εκδ. Κέδρος

• «Πλατς Μουτς!», Ευγένιος Τριβιζάς, εκδ. Διόπτρα

• «Μια υπόθεση για τον ντετέκτιβ Κλουζ – Η πίπα του Σέρλοκ», Γίργκεν Μπανσέρους, εκδ. Μεταίχμιο

• «Ο ραφτάκος των λέξεων», Αντώνης Παπαθεοδούλου, εκδ. Μεταίχμιο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή