Το «Πλαίσιο» και τα ημερολόγια Eλλήνων εικαστικών γράφουν τη δική τους ιστορία 

Το «Πλαίσιο» και τα ημερολόγια Eλλήνων εικαστικών γράφουν τη δική τους ιστορία 

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια διαφορετική ιστορία προσφοράς στην τέχνη με τη διάδοσή της στο ευρύ ελληνικό κοινό γράφει η αλυσίδα πολυκαταστημάτων τεχνολογίας «Πλαίσιο» περισσότερο από 30 χρόνια τώρα.

Η παράδοση της δημιουργίας ημερολογίων ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80 στην οδό Στουρνάρη, πίσω από το Πολυτεχνείο. Εκεί λειτουργούσε το πρώτο κατάστημα «Πλαίσιο», από το 1969, ιδρυτής του οποίου ήταν ο Γιώργος Γεράρδος, μηχανικός του Μετσοβίου και ο ίδιος. Τότε, εμπορευόταν είδη γραφείου, χαρτοπωλείου και σχεδίου, αλλά παράλληλα είχε ήδη δημιουργήσει και λανσάρει στην αγορά τον πρώτο ελληνικό υπολογιστή Turbo-X.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η σύζυγος του Γιώργου Γεράρδου, η αείμνηστη Αννα, ζήτησε από τον πελάτη του καταστήματος Γιώργο Βογιατζή, ιδιοκτήτη φροντιστηρίων Σχεδίου και αδερφό του ζωγράφου Χάρη Βογιατζή, να αγοράσει ένα τρίπτυχο έργο του καταξιωμένου εικαστικού προκειμένου να εκτυπώσει ημερολόγια τοίχου με τη μέθοδο της μεταξοτυπίας ως δώρο σε όλους τους πελάτες του.

Η αποδοχή ήταν πολύ μεγάλη από το κοινό και οδήγησε σε αυτό που σήμερα είναι πια παράδοση.

Ετσι, κάθε χρόνο, ένα ημερολόγιο τοίχου με ένα μοναδικό έργο τέχνης Ελληνα εικαστικού εκτυπώνεται σε περισσότερα από 200.000 αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν σε πελάτες, προμηθευτές και φίλους της εταιρείας, σηματοδοτώντας την αρχή μιας νέας, δημιουργικής χρονιάς. Με αυτό τον τρόπο ταξιδεύουν έργα Ελλήνων καλλιτεχνών σε εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια, αναδεικνύοντας την αξία της τέχνης στην καθημερινότητά μας.

Το «Πλαίσιο» και τα ημερολόγια Eλλήνων εικαστικών γράφουν τη δική τους ιστορία -1

Οπως και το σλόγκαν της διαφήμισης του «Πλαισίου» «Democratizing Technology» (εκδημοκρατισμός της τεχνολογίας) που δημιουργήθηκε το 2017 για τα 30 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά των υπολογιστών Turbo-X, που με συνέπεια και συνέχεια κατάφεραν να κάνουν προσιτή την τεχνολογία στον Ελληνα χρήστη, έτσι κατά παράφραση η εταιρεία βάζει το λιθαράκι της στο «Democratizing Αrt» με τα ετήσια επιτοίχια ημερολόγια τέχνης.

Πάνω από 4.000.000 ημερολόγια έχουν διανεμηθεί όλα αυτά τα χρόνια με έργα διακεκριμένων εικαστικών, όπως των Ν. Κεσσανλή, Αλ. Φασιανού, Π. Τέτση, Κ. Τσόκλη, Π. Σάμιου, Μ. Χάρου, Γ. Ψυχοπαίδη, Γ. Μήλιου, Γ. Λάππα, Σ. Σόρογκα, Χρ. Καρρά, Κων. Γραμματόπουλου.

Το 2018 έχει επιλεγεί για το ημερολόγιο του «Πλαισίου» το καβαφικό έργο του Αγγελου Παπαδημητρίου που έχει μια πολύπλευρη παρουσία στις τέχνες και το οποίο είναι ενθεμένο στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας για τους αναγνώστες της «Κ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή