NEWSLETTER

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ιρλανδοί «επιστρέφουν»

Μια αδικία αρκετών χρόνων διορθώθηκε από τους υπευθύνους του βρετανικού λογοτεχνικού βραβείου Man Booker. Συγκεκριμένα, ενώ τρία χρόνια πριν το βραβείο άλλαξε τους κανόνες του για να συμπεριλάβει όλους τους συγγραφείς οι οποίοι γράφουν στην αγγλική γλώσσα και εκδίδονται στον Ηνωμένο Βασίλειο, δεν έκανε το ίδιο και για εκείνους των οποίων τα βιβλία κυκλοφορούν από ιρλανδικούς εκδοτικούς οίκους. Αποτέλεσμα ήταν ο αποκλεισμός κάποιων αξιόλογων Ιρλανδών λογοτεχνών, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις επέλεγαν να υποστηρίζουν τους εκδότες της πατρίδας τους. Οι τελευταίοι είναι πλέον επίσης «εντός λίστας».

Η «μάχη» Γκριν και Μπόρχες

Ο Γκράχαμ Γκριν και ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες ήταν φαβορί για το Νομπέλ Λογοτεχνίας του 1967, όπως αποκαλύπτουν νέα αρχεία. Τα έγγραφα του 1967 αποκαλύπτουν τις μηχανορραφίες που έγιναν μεταξύ της επιτροπής, επιλέγοντας τον νικητή Μιγκέλ Ανχελ Αστούριας από τη Γουατεμάλα, ένα συγγραφέα με «έργο βαθιά ριζωμένο στα εθνικά χαρακτηριστικά και παραδόσεις των ινδικών λαών της Λατινικής Αμερικής». Σύμφωνα με έγγραφο της σουηδικής Ακαδημίας, στους υποψηφίους συγκαταλέγονταν οι Σάμιουελ Μπέκετ, Σολ Μπέλοου, Λόρενς Ντάρελ, Ε. Μ. Φόρστερ, Ζορζ Σιμενόν, Εζρα Πάουντ, Τόλκιν. Ωστόσο, αποκαλύπτεται ότι μόνο λίγοι ήταν σε σοβαρή διαμάχη, όπως οι Μπόρχες, Αστούριας, Οντεν, αλλά και ο νικητής του 1968, Ιάπωνας συγγραφέας Γιασουνάρι Καουαμπάτα.

Ενδιαφέρουσα συνάντηση

Ο Θανάσης Νιάρχος συνομιλεί κάθε δεύτερη Πέμπτη στο θέατρο Σταθμός (Βίκτωρος Ουγκώ 55, Αθήνα) με διακεκριμένους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών για την προσωπική τους διαδρομή και τη δική τους «πατρίδα». Αυτή την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου, στις 7 το βράδυ, ο Θανάσης Νιάρχος θα υποδεχθεί την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή