500 λέξεις με την Ελίζα Παναγιωτάτου

500 λέξεις με την Ελίζα Παναγιωτάτου

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελίζα Παναγιωτάτου γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα. Σπούδασε γλωσσολογία και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Ανταναναρίβο στη Μαδαγασκάρη. Προηγούμενα βιβλία της: «Αυτά έγιναν χτες» (Κουκούτσι 2015) και « (Δε) μιλάς» (μαζί με τη Λίντα Ακέντε, Ουαπίτι 2016). Το τρίτο βιβλίο της, «Τεχνικές κολύμβησης», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αντίποδες.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Στη στοίβα του κομοδίνου είναι οι «Ασωτοι» του Γκρεγκ Τζάκσον, οι «Δενδρίτες» της Κάλλιας Παπαδάκη, το «Οι Κόρες του Ηφαιστείου» του Χρήστου Οικονόμου και το «An Angel at my Table» της Janet Frame.

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

O Φιλέας Φογκ για το ταξίδι ή η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων για τα μαγικά.

Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;

Χωρίς να λάβω υπόψη τη σύνθεση της παρέας, θα καλούσα τον Ρομπέρτο Μπολάνιο, τον Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας, την Κλαρίσε Λισπέκτορ, την Τόνι Μόρισον και τον Τζον Κούτσι.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Από το «Βίος και πολιτεία του Μάικλ Κ.» του Κούτσι έμαθα ότι δεν χρειάζεται ο συγγραφέας να αναφερθεί σαφώς στο χρώμα του δέρματος ενός ήρωα, καθώς διαβάζοντας κανείς την ιστορία προβάλλει πάνω της τις δικές του εικόνες. Δύο διαφορετικοί αναγνώστες μπορούν να είναι σίγουροι για την εικόνα που έφτιαξε ο καθένας στο μυαλό του, καθώς επίσης και για το ότι η εικόνα αυτή έχει περιγραφεί ρητά στο βιβλίο, ενώ στην πραγματικότητα τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει.

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

«Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα».

Και ποιο είναι το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;

Τις «Ακυβέρνητες πολιτείες» του Στρατή Τσίρκα.

Σε τι μπορεί να μας βοηθήσουν οι τεχνικές κολύμβησης στη ζωή, στον έρωτα, στην καθημερινότητα;

Οι τεχνικές της κολύμβησης μας βοηθάνε να επιπλέουμε και να προχωράμε ανάμεσα σε άλλα πλάσματα της θάλασσας που κι αυτά ελίσσονται, προχωρούν ή επιπλέουν. Η αρμονία που μπορεί να προβληθεί στην εικόνα αυτή είναι ανθρώπινη κατασκευή. Ετσι και οι ηρωίδες στις «Τεχνικές κολύμβησης», με διάφορους τρόπους, κολυμπάνε από μικρές και το βιβλίο τις παρακολουθεί να εξελίσσουν τις τεχνικές τους και να τις προσαρμόζουν, ενώ ενηλικιώνονται.

Δύσκολη ιστορία η ενηλικίωση; Με φαντάσματα;

Κάπως δύσκολη, ναι, αλλά χωρίς φαντάσματα. Αντίθετα, πρόκειται για την αποδόμηση των μαγικών και την προσπάθεια να χτιστούν νέες βεβαιότητες, για να αποδομηθούν κι αυτές με τη σειρά τους.

Εχετε Facebook, Twitter κτλ.; Εάν ναι, εμποδίζουν ή εμπλουτίζουν το γράψιμο και το διάβασμα;

Εχω Facebook, είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας και ως τέτοιο είναι χρήσιμο. Το διάβασμα και το γράψιμο είναι μια άλλη ιστορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή