Ολοι οι χυμοί της Καραϊβικής σε ένα ημερολόγιο

Ολοι οι χυμοί της Καραϊβικής σε ένα ημερολόγιο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΑΝΤΕΡ Σ. ΤΟΜΠΣΟΝ

Μεθυσμένο ημερολόγιο

μτφρ.: Αλέξης Καλοφωλιάς

εκδ. Οξύ, σελ. 243

Την πρώτη φορά που διάβασα το «Μεθυσμένο ημερολόγιο» του Χάντερ Σ. Τόμπσον θυμάμαι πως το μόνο μου συμπέρασμα ήταν το εξής: «Αποκλείεται να έπιναν τόσο πολύ αυτοί οι τύποι». Με τα χρόνια, κατάλαβα καλύτερα την αξία αυτού του πρώτου μυθιστορήματος που ο Αμερικανός συγγραφέας έγραψε μόλις στα 22 του, χαράσσοντας από τότε τη μετέπειτα πορεία του. Οπως το «Junky» του Γουίλιαμ Μπάροουζ, έτσι και το «Μεθυσμένο ημερολόγιο», που επανακυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά από τις εκδόσεις Οξύ, είναι ένα φλογισμένο πρωτόλειο, γεμάτο από εκείνη την τρομακτική ενέργεια της άγουρης δημιουργίας.

Εν μέρει αυτοβιογραφικό, το βιβλίο αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο την ιστορία ενός νεαρού δημοσιογράφου ο οποίος φτάνει στο Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο, προκειμένου να δουλέψει σε μια τοπική αγγλόφωνη εφημερίδα. Η συγκεκριμένη φυλλάδα όμως βρίσκεται στα όρια της διάλυσης. Οι συντάκτες της περνούν τον χρόνο τους κυρίως μεθοκοπώντας σε ένα κοντινό αναψυκτήριο, το οποίο, κατά τα φαινόμενα, σερβίρει μόνο ρούμι και μπέργκερ. Σύντομα κι εκείνος θα χαθεί σε έναν ατελείωτο κυκεώνα παράξενων γνωριμιών, περιπετειών δίχως νόημα και ατελείωτου αλκοόλ, που γαρνίρει τη γενικότερη παράνοια.

Από τους πρωτεργάτες της λεγόμενης «γκόνζο» δημοσιογραφίας, η οποία υπαγορεύει στον συντάκτη να συμμετέχει ο ίδιος στα όσα περιγράφει, ο Τόμπσον συγκεντρώνει όλους τους χυμούς της Καραϊβικής για να ποτίσουν τις σελίδες του. Το κοκτέιλ ωστόσο δεν είναι και πολύ εύγευστο· ο εξωτικός παράδεισος είναι εδώ ένας τόπος εξορίας, μια γεμάτη υγρασία και αποπνικτική ζέστη τρύπα, όπου βρίσκουν καταφύγιο κάθε λογής απατεώνες, τυχοδιώκτες και απελπισμένοι. Οι παράλογες φιλοδοξίες τους μικραίνουν καθημερινά, ώσπου φτάνουν να χωρέσουν απλώς στο επόμενο ποτήρι. Μέσα σε όλα αυτά, ο έρωτας γεννιέται ενστικτωδώς και στέκεται, βέβαια, αφορμή για ακόμα περισσότερους μπελάδες.

Παρ’ όλα αυτά, η όλη κατάσταση διαπνέεται από μια δική της, σχεδόν ανεξίτηλη, γοητεία. Αυτός ο συρφετός των losers, των απροσάρμοστων του αμερικανικού ονείρου που εκείνη την εποχή στην ηπειρωτική χώρα θριαμβεύει, ξεχωρίζει με την ξεγνοιασιά και τον λυτρωτικό αυθορμητισμό του. Οι χαρακτήρες είναι ζεστοί, γεμάτοι ευαισθησία –έστω παρανοϊκή– και λαχτάρα για την επόμενη μέρα. Η δύναμη της ζωής οδηγεί το τρένο, παρόλο που εκείνο μπορεί να βγαίνει συχνά – πυκνά από τις ράγες.

Με τον Τζόνι Ντεπ

Το 2011, ο Μπρους Ρόμπινσον γύρισε σε ταινία το «Μεθυσμένο ημερολόγιο», με πρωταγωνιστή τον Τζόνι Ντεπ, ο οποίος είχε υποδυθεί άλλον ένα μυθικό χαρακτήρα του Τόμπσον στο «Φόβος και παράνοια στο Λας Βέγκας». Χωρίς, ωστόσο, το ιδιαίτερο άγγιγμα του Τέρι Γκίλιαμ, που ξεχώριζε εκεί, το «Μεθυσμένο ημερολόγιο» ήταν ένα μέτριο φιλμ που σε καμιά περίπτωση δεν κατάφερνε να αποδώσει το αναρχικό πνεύμα του βιβλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή