ΒΙΒΛΙΟ

500 λέξεις με τον Βασίλη Γκουρογιάννη

500-lexeis-me-ton-vasili-gkoyrogianni-2233922

Ο Βασίλης Γκουρογιάννης (1951) γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό Γρανίτσα Ιωαννίνων. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως μαχόμενος δικηγόρος στην Αθήνα και σήμερα είναι επίτιμος. Εχει εκδώσει ποιήματα, διηγήματα, μυθιστορήματα που έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Για το μυθιστόρημα «Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή», που αναφέρεται στον πόλεμο των ελλαδικών δυνάμεων στην Κύπρο το 1974, τιμήθηκε με το έγκυρο βραβείο του περιοδικού Διαβάζω. Τελευταίο βιβλίο είναι τα διηγήματα «Διηγήσεις παραφυσικών φαινομένων» (2018), εκδόσεις Μεταίχμιο.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Πλάι στο κρεβάτι μου, όπως όλοι οι άντρες, έχω επί σαράντα χρόνια ένα… μυστηριώδες, σχεδόν αδιάβαστο βιβλίο, τη γυναίκα μου, αλλά στο γραφείο μου έχω το μυθιστόρημα του Βασίλι Γκρόσμαν
«Τα πάντα ρει».

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Ο γεροψαράς του Χεμινγουέι. Θα ήμουν στην καλύβα μαζί με τον συγγραφέα, θα συζητούσαμε, θα πίναμε και θα τρώγαμε άφθονο ψάρι δωρεάν!

Διοργανώνετε δείπνο. Ποιους συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;

Από τεθνεώτες οπωσδήποτε τον Ευριπίδη, τον Ηράκλειτο, τον Αριστοφάνη, τον Σολωμό, τον Κάφκα, τον Παπαδιαμάντη, τον Καβάφη, τον Ντοστογιέφσκι. Κριτήριο δεν είναι η μεγαλοσύνη του ταλέντου αλλά η συγκρότηση μιας ενδιαφέρουσας παρέας. Ζώντες δεν θα καλέσω διότι είναι κρίμα άλλοι να τρώνε και άλλοι να βλέπουν.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Οτι και από κακό βιβλίο μαθαίνεις. Δηλαδή μαθαίνεις να μη γράφεις έτσι τα δικά σου βιβλία.

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Είχα την ευτυχία να παντρέψω τον γιο μου τώρα στις γιορτές των Χριστουγέννων (και) στην Ιαπωνία. Πήρα μαζί μου το ταξιδιωτικό βιβλίο του Καζαντζάκη «Κίνα – Ιαπωνία» γραμμένο το 1935. Κι όμως ήταν σαν να το έγραψε χθες! Ηταν για μένα σπουδαίος… ζωντανός φίλος και ξεναγός. Τον μισοξεχασμένο μέσα μου Καζαντζάκη τον αναβάθμισα εκ νέου στη θέση που του αξίζει.

Τι ψιθυρίζουν σήμερα, μέσα σας, τα στοιχειά και τα φαντάσματα των «Διηγήσεων παραφυσικών φαινομένων»;

Ευχαριστούμε την τέχνη που μας δίνει ζωή.

Το βιβλίο συνομιλεί διακριτικά με τις πιο σκοτεινές πτυχές της παράδοσής μας ή/και τους φόβους του καθενός μας;

Ανάλογα με το πού έχει… αυτιά και γλώσσα ο καθένας μας.

Εχετε Facebook, Twitter κτλ.; Εάν ναι, εμποδίζουν ή εμπλουτίζουν το γράψιμο και το διάβασμα;

Δεν έχω ηλεκτρονική φωνή.