Τα.. νουάρ ηθικά διλήμματα του ανθρώπου

Τα.. νουάρ ηθικά διλήμματα του ανθρώπου

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τι σήμαινε να είσαι Γερμανός στο Γ΄ Ράιχ; Τι θα έκανα εγώ αν ζούσα τότε; Μπορεί στο προσκήνιο να έχω έναν φόνο, ένα ποινικό αδίκημα, ένα έγκλημα πάθους κ.λπ., αλλά πίσω από αυτό διαδραματίζεται ένα τεράστιο έγκλημα και εκεί είναι η πρόκληση: τα ηθικά διλήμματα που προκύπτουν». Αυτά μου έλεγε, μεταξύ πολλών άλλων, ο Σκωτσέζος συγγραφέας Φίλιπ Κερ το 2012, όταν σε ένα πέρασμά του από την Αθήνα συναντηθήκαμε στο βιβλιοπωλείο του «Ιανού», όπου και θα παρουσίαζε τα βιβλία του.

Στα 62 του, ο Φίλιπ Κερ μας άφησε ξαφνικά. Εως αυτή τη στιγμή, δεν γνωρίζουμε τα αίτια του θανάτου ενός πολύ παραγωγικού συγγραφέα, ο οποίος συνδύαζε περίτεχνα την αστυνομική πλοκή με τα ηθικά διλήμματα του ατόμου που πιάνεται στα γρανάζια της Ιστορίας. Και ποιας Ιστορίας: του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και, μάλιστα, στην «αμαρτωλή» Γερμανία. Γεννημένος στο Εδιμβούργο το 1956, ο Κερ σπούδασε Νομικά και υπήρξε τακτικός αρθρογράφος στις σελίδες των Sunday Times, της Evening Standard και του Time Out. Τον κέρδισε το μυθιστόρημα, αλλά και το παιδικό βιβλίο. Πιο γνωστός έγινε για τα βιβλία που διαδραματίζονται στη ναζιστική Γερμανία και κεντρικός του ήρωας είναι ο αμφιλεγόμενος αστυνομικός Μπέρνι Γκούντερ. Στα ελληνικά, τα βιβλία του Κερ κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κέδρος, Μεταίχμιο και Ψυχογιός, με πιο γνωστό την περίφημη «Τριλογία του Βερολίνου» (Κέδρος), που θεωρείται από τα πιο σημαντικά έργα στον χώρο της νουάρ αστυνομικής λογοτεχνίας. Εξαιρετικά δημοφιλή αποδείχθηκαν επίσης η «Μοιραία Πράγα» (Κέδρος), το «Γερμανικό ρέκβιεμ», ενώ ιδιαίτερη μνεία αξίζει και το «Χέρι του Θεού» (Κέδρος), ποδοσφαιρικό αστυνομικό θρίλερ με φόντο ένα ματς Τσάμπιονς Λινγκ ανάμεσα στη Λόντον Σίτι και τον… Ολυμπιακό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή