ΒΙΒΛΙΟ

500 λέξεις με τον Βαγγέλη Μπέκα

500 λέξεις με τον Βαγγέλη Μπέκα

Ο Βαγγέλης Μπέκας είναι συγγραφέας και σεναριογράφος. Πρόσφατα σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους «Athens Beat», που αφορά την άνθηση της underground καλλιτεχνικής ζωής της Αθήνας την περίοδο της κρίσης. Το τελευταίο του μυθιστόρημα «Μαύρο φυλαχτό» (εκδ. Ψυχογιός) είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα, το οποίο διαβάζεται και ως θρίλερ μυστηρίου.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;
Το «On acting» του Sanford Meisner. Για μένα οι ηθοποιοί είναι οι Σαολίν του δυτικού πολιτισμού. Κατά κάποιον τρόπο κρατούν (σωματικά) το νήμα της συνέχειας από τη γέννηση των σπουδαίων αφηγήσεων της αρχαιότητας. Ας με συγχωρέσουν που κλέβω τις τεχνικές τους για την κατασκευή χαρακτήρων της λογοτεχνίας.

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;
Ο Φρεντερίκ Μορό της «Αισθηματικής αγωγής» του Φλομπέρ, ήρωας σε μεταιχμιακές καταστάσεις στον έρωτα, στην πολιτική και στην κοινωνία.

Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;
Γκόγκολ, Ντοστογιέφσκι, Καζαντζάκη, Ιονέσκο, Τάιμπο 2 και Ουελμπέκ. Στοχαστικό δράμα με μαύρο χιούμορ.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;
Για να ζεις στο εδώ και τώρα στη ζωή, την υποκριτική και τη γραφή, δεν θα πρέπει να παραμελείς τον κόσμο των ενστίκτων.

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;
Το «Πέδρο Πάραμο» του Χουάν Ρούλφο. Παρόλο που ακούγεται κάπως αστείο να βαφτίζω κλασικό κάτι τόσο μοντέρνο.

Και ποιο είναι το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;
«Μύτη» του Γκόγκολ με «Μητέρα του σκύλου» του Μάτεσι σημειώσατε X.

Το «Μαύρο φυλαχτό» είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα αλλά with a twist, δηλαδή λοξό; Αν ναι, πού έγκειται αυτή η λοξή ματιά;
Στον λοξό ήρωα. Ο Μάρκος είναι ένας αντιήρωας σε ηρωικές εποχές. Κάποιος που φοβάται το αίμα και σκαρφίζεται τα πάντα προκειμένου να το κρύψει από τους άλλους Σουλιώτες, που είναι καθωσπρέπει ήρωες.

Τι σας έκανε να στραφείτε σε μια ιστορία ηρωική όταν όλα είναι τόσο αντιηρωικά γύρω μας;
Οταν πάνε όλα στραβά, ίσως πρέπει να γυρίσεις πίσω και να επαναπροσδιοριστείς. Η Eλληνική Eπανάσταση ήταν η γέφυρα-συνάντηση «των πουλιών που μιλούσαν για νεκρούς αδερφούς» με τον μοντέρνο κόσμο που προέκυψε από τη Γαλλική Επανάσταση. Με τον Μάρκο, τον αντιήρωα Σουλιώτη, ταξίδεψα στην προεπαναστατική Ελλάδα, τότε που οι Γάλλοι επαναστάτες κατέλαβαν την Κέρκυρα. Κομβική εποχή για στοχασμό, εποχή γεμάτη συναρπαστικές ιστορίες.

Εχετε Facebook, Τwitter κ.τ.λ.; Εάν ναι, εμποδίζουν ή εμπλουτίζουν το γράψιμο και το διάβασμα;
Μαθαίνεις τα trend της λογοτεχνίας μέσω του fb, αλλά σαφώς χρειάζονται βαθύτερες διεργασίες για να ανακαλύψεις τον δικό σου αναγνωστικό και συγγραφικό δρόμο.