Γυναίκες, δημοκρατία, γαλλοφωνία

Γυναίκες, δημοκρατία, γαλλοφωνία

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Διασχίζοντας την απερίγραπτη μεσημεριανή κίνηση της Θεσσαλονίκης, καθ’ οδόν προς τη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου που φιλοξενείται αυτές τις μέρες (3-6/5) στην πόλη, έλαβα την ειδοποίηση για τη ματαίωση του φετινού Νομπέλ Λογοτεχνίας. Εκ των προτέρων υπήρχε η υποψία ότι αυτή η χρονιά θα είχε μπόλικες συζητήσεις γύρω από θέματα φύλου, φυλής, σεβασμού στη διαφορετικότητα κ.ο.κ., όμως κάπως έτσι η «ατζέντα» μοιάζει να έκλεισε. Νωρίτερα την Πέμπτη, στον χαιρετισμό του για τα εγκαίνια, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Στρατής είχε θέσει τις δικές του θεματικές προκλήσεις, αναφορικά με το βιβλίο σήμερα. Μίλησε, δε, για τη σχεδιαζόμενη πολιτική του υπουργείου, η οποία αφορά την οικονομική ανάπτυξη –και το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή–, την έμπρακτη στήριξη της πνευματικής δημιουργίας και τη μεθοδική εκπαίδευση του αναγνωστικού κοινού των επόμενων γενεών.

Η πρώτη παρουσίαση-κουβέντα που παρακολουθήσαμε στη φετινή ΔΕΒΘ είχε έντονο γυναικείο χαρακτήρα, μιας και αφορούσε το νέο graphic novel του Σπύρου Δερβενιώτη με τίτλο «Shark Nation». Σε αυτό μεταφερόμαστε στο κοντινό μέλλον, όπου ο επόμενος πρόεδρος της Αμερικής είναι επί της ουσίας ένας διαδικτυακός χαρακτήρας, με μάσκα αντί για πρόσωπο και ιδέες που ακόμα κι ο Ντόναλντ Τραμπ θα έβρισκε… εξωφρενικές. Απέναντί του στέκεται μία ομάδα φεμινιστριών, η οποία απελευθερώνει την Μπίμπι, την προσωπική του ρομποτική σκλάβα του σεξ.

Ο φεμινισμός, όπως και η Δημοκρατία στον 21 αιώνα, που αποτελεί κεντρικό αφιέρωμα της Εκθεσης, είναι θέματα που θίγονται σε πολλές από τις συζητήσεις που διοργανώνονται ανάμεσα στα περίπτερα. Παραδίπλα, βέβαια, εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον, για να μην πούμε μεγαλύτερο, συγκεντρώνουν εκδηλώσεις θρησκευτικού περιεχομένου –ειδικά ο Αγιος Παΐσιος έχει την τιμητική του–, όπως και άλλες ιστορικού-γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, με τα ελληνοτουρκικά και το ονοματολογικό των Σκοπίων να πρωταγωνιστούν.

Ντοκουμέντο

Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει η προσέγγιση των ανθρώπων του βιβλίου σε σχέση με το αναγνωστικό κοινό. Σε μια άλλη ενδιαφέρουσα παρουσίαση, οι συγγραφείς Κώστας Καβανόζης και Σοφία Νικολαΐδου μίλησαν για τη διαδικασία δημιουργίας του μυθιστορήματος-ντοκουμέντου, ενός υποείδους στο οποίο στρέφονται όλο και περισσότερο τόσο οι λογοτέχνες όσο και οι αναγνώστες τα τελευταία χρόνια της κρίσης.

Κατά τα λοιπά, έχουμε να πούμε πως και η φετινή Εκθεση φιλοξενείται σε δύο ευρύχωρα περίπτερα (15, 13) της ΔΕΘ, με όλους σχεδόν τους εγχώριους εκδοτικούς οίκους να βρίσκονται στις γνωστές τους θέσεις. Εκτός της Δημοκρατίας, τιμώμενη είναι ακόμα η γαλλοφωνία, με ειδικές εκδηλώσεις και έναν κομψό μίνιμαλ χώρο, όπου στεγάζονται οι χώρες-εκπρόσωποί της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή