Ενας μυθιστορηματικός «Φοίνικας» ανοίγει τα φτερά του

Ενας μυθιστορηματικός «Φοίνικας» ανοίγει τα φτερά του

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Τετάρτη 23 Μαΐου, στις 9 μ.μ., στο Public Cafe Συντάγματος, ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης παρουσιάζει το νέο του μυθιστόρημα «Ο φοίνικας», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πατάκη. Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσουν ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Βασίλης Παπαβασιλείου και η ηθοποιός Γωγώ Μπρέμπου. Αμφότεροι θα διαβάσουν και αποσπάσματα από το μυθιστόρημα.

Εμπνευσμένος από τον έρωτα της Εύας Πάλμερ και του Aγγελου Σικελιανού –μα όχι προσηλωμένος στα αληθινά γεγονότα– ο «Φοίνικας» είναι το πιο φιλόδοξο έργο του Χρήστου Χωμενίδη, ο οποίος επανέρχεται μετά την πολυβραβευμένη «Νίκη», το δημοφιλές «Νεαρό άσπρο ελάφι» και τα non-fiction κείμενα «Οσο πιο δυνατά με έδερνε, τόσο πιο δυνατά του τραγουδούσα».

Ο «Φοίνικας» καλύπτει σχεδόν εβδομήντα χρόνια, από το 1860 έως το 1927. Κινείται από τα βοσκοτόπια της Πάρνηθας μέχρι τη Νέα Υόρκη των αρχών του 20ού αιώνα κι από το «μαύρο 1897» ίσαμε τους Βαλκανικούς Πολέμους, τη Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή, την οδύσσεια των μεταναστών από τα Βαλκάνια στη Νέα Υόρκη, τη μεσοπολεμική Αθήνα, το Πήλιο, τους Δελφούς… Eνα πλήθος ιστορικών προσώπων –ή μυθιστορηματικών αντανακλάσεών τους– παρελαύνει στις σελίδες του. Από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Κωστή Παλαμά, την Κυβέλη έως τον ιδανικό αυτόχειρα ποιητή Κώστα Καρυωτάκη, τον λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο, τον Μάρκο Βαμβακάρη, τον Κωνσταντίνο Χρηστομάνο, ιδρυτή της θεατρικής Νέας Σκηνής και συγγραφέα της έξοχης «Κερένιας κούκλας»…

Κυρίως όμως ο «Φοίνικας» δεν αφήνει ανέγγιχτο κανένα από τα μεγάλα τα διαχρονικά ζητήματα. Την καταγωγή και την ταυτότητα του καθενός, τον έρωτα, τη γονεϊκότητα, τις ολισθηρές στροφές του βίου, την πίστη και την προδοσία, την αγωνία για ένα νόημα που θα υπερβαίνει τον θάνατο.

Ο φοίνικας, το εμβληματικό πουλί που αιώνια καίγεται από την ίδια τη φωτιά του και αιώνια ξαναγεννιέται από τις στάχτες του, κυριαρχεί –έστω και αθέατος– από την αρχή του μυθιστορήματος. Και αποθεώνεται στο τέλος του.

​​Τετάρτη 23 Μαΐου, Public Cafe Συντάγματος, 9 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή