500 λέξεις με τον Θεόδωρο Γρηγοριάδη

500 λέξεις με τον Θεόδωρο Γρηγοριάδη

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γεννήθηκε στο Παλαιοχώρι Καβάλας το 1956. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και δίδαξε στη δημόσια εκπαίδευση. Εγραψε έντεκα μυθιστορήματα, δύο συλλογές διηγημάτων, μία νουβέλα και τρία θεατρικά κείμενα. Η «Ζωή μεθόρια» βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2016. Το τελευταίο του μυθιστόρημα, «Καινούργια πόλη» (2017), κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Κλάους Μαν «Σημείο καμπής», Zία Χάιντερ Ράχμαν «Υπό το φως των όσων γνωρίζουμε», Χαβιέρ Θέρκας «Ο απατεώνας».

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Ο εννιάχρονος Εγκόρουσκα στη «Στέπα» του Αντον Τσέχοφ. Αφήνει το σπίτι του και διανύει με άμαξα και καραβάνι τη στέπα προκειμένου να γραφεί στο γυμνάσιο. Πνευματικό ταξίδι, πορεία προς την ωριμότητα, η συγκινητική ματιά ενός παιδιού για τον καινούργιο κόσμο. Αγάπησα πολύ το ταξίδι αυτό.

Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;

Τον Ιαν Μακ Γιούαν, τον Λάσλο Κρασναχορκάι, τον Ντάνιελ Μέντελσον, τον Γιώργο Χειμωνά, τον Γιάννη Κοντό, τον Γιώργο Ιωάννου, τον Θωμά Κοροβίνη, την Ερση Σωτηροπούλου.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Ο Νίκος Βατόπουλος με το «Περπατώντας στην Αθήνα» μου ξανάμαθε την πόλη που επέλεξα να ζήσω, να ξαναδώ τις γειτονιές και τα σπίτια, να ακούσω ιστορίες που μου διέφευγαν.

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

«Τη συνείδηση του Ζήνωνα» του Ιταλο Σβέβο.

Και ποιο είναι το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;

«Η καρδιά του σκότους» του Τζόζεφ Κόνραντ.

Πώς και αυτή η επιστροφή στη δεκαετία του ’90 στην «Καινούργια πόλη»;

Ολοκληρώνεται η τριλογία που ξεκίνησε με το «Παρτάλι» της γενιάς της Μεταπολίτευσης και συνεχίστηκε στη δεκαετία του ογδόντα με τη «Ζωή μεθόρια». Στην «Καινούργια πόλη» μιλάω για τη δεκαετία της λάμψης και της σπατάλης με αφορμή τον ερχομό για πρώτη φορά στην Αθήνα του πρώην φοιτητή Μανόλη και της μάνας του Μαργαρίτας.

Ελληνίδα μάνα και Ελληνας γιος: εκρηκτικό δίδυμο;

Αρχετυπικό δέσιμο, αλλά στο μυθιστόρημα επέρχεται η κάθαρση με τη θυσία του ενός.

Εχετε Facebook, Twitter κ.τ.λ.; Εάν ναι, εμποδίζουν ή εμπλουτίζουν το γράψιμο και το διάβασμα;

Χρησιμοποιώ όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την πρώτη στιγμή, αλλά με σύνεση. Επιλέγω το Διαδίκτυο για ενημέρωση, έρευνα, επαφές, συνδρομές. Δεν θέλω να ξαναζήσω την εποχή που στηνόμουν στην τράπεζα για ένα έμβασμα που θα το ταχυδρομούσα και πάλι στημένος στην ουρά για να μου έρχεται συνδρομητικά στο σπίτι ένα ξένο λογοτεχνικό περιοδικό ή βιβλίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή