NEWSLETTER

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βιβλία για… αυτιά

Πρόκειται για μια κατηγορία βιβλίων η οποία είναι σχεδόν ανύπαρκτη στην ελληνική αγορά αλλά θριαμβεύει στο εξωτερικό. Ο λόγος για τα «audiobooks», ηχογραφημένα βιβλία που παίζονται σε έξυπνες συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα ή ταμπλέτες. Η τεχνολογία είναι παλιά και πέρασε από δίσκους, σε κασέτες και αργότερα σε cd. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία στη Βρετανία, σημειώθηκε αύξηση 22% σε downloads ηχογραφημένων βιβλίων σε σύγκριση με πέρυσι, στοιχείο που μεταφράζεται σε πωλήσεις αξίας 31 εκατ. λιρών (περίπου 35 εκατ. ευρώ). Ετσι από τη φετινή χρονιά θεσπίζεται η εβδομάδα «Love Audio Week» από τους Βρετανούς εκδότες.

Χιλιάδες παράνομοι

Χιλιάδες παράνομους εργαζομένους απασχολούσε προμηθευτής της πολυεθνικής εταιρείας Amazon στην Κίνα, σε εργοστάσιο παραγωγής της συσκευής ανάγνωσης Kindle των ηχείων «Echo smart». Οπως αναφέρει η εφημερίδα Observer, το 40% των εργατών στο εργοστάσιο Foxconn στην περιοχή Χενγκγιάνγκ της Κίνας είχε προσληφθεί κατά παράβαση των κινεζικών νόμων, που ορίζουν ότι μόνο ένα 10% του εργατικού δυναμικού μπορεί να ανήκει στην κατηγορία των «dispatch workers», όσων δηλαδή δεν λαμβάνουν επιδόματα ασθενείας ή αδείας και μπορεί η επιχείρηση να απολύσει ανάλογα με το μέγεθος της παραγωγής. Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που η Amazon απασχολεί τον διεθνή Τύπο για θέματα που αφορούν την εσωτερική λειτουργία της και τις εργασιακές σχέσεις.

Πριν από το βιβλίο

Ντεμπούτο με 1,7 εκατ. ευρώ αμοιβή θα κάνει Αμερικανίδα συγγραφέας για ένα βιβλίο που δεν έχει ακόμη εκδοθεί. Τα δικαιώματα για το «δραματικό», όπως περιγράφεται, ιστορικό μυθιστόρημα της Λάρα Πρέσκοτ κέρδισε ο εκδοτικός οίκος Χάτκινσον για τη Βρετανία έπειτα από δημοπρασία μεταξύ 12 εκδοτών. Το βιβλίο, που θα κυκλοφορήσει το 2020, έχει ήδη πωληθεί σε ακόμη 11 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ιταλία, η Νορβηγία, η Γερμανία, η Σερβία κ.ά., ενώ αναμένεται να κλειστούν συμφωνίες με άλλες έξι. Το βιβλίο της Πρέσκοτ εξιστορεί τον τρόπο με τον οποίο γράφτηκε και εκδόθηκε το «Δόκτωρ Ζιβάγκο» του Μπόρις Πάστερνακ, το οποίο απαγορεύτηκε στη Σοβιετική Ενωση, εκδόθηκε στην Ιταλία το 1957 και με τη διαμεσολάβηση της CIA παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες το 1958, χαρίζοντας στον Πάστερνακ το Νομπέλ Λογοτεχνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή