NEWSLETTER

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Πράγα του ’68

Στην Ανοιξη της Πράγας είναι αφιερωμένη η εκδήλωση του προγράμματος «Λόγος 4» αύριο, Τετάρτη 20/6, της Εθνικής Βιβλιοθήκης στον Πύργο των Βιβλίων στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το 1968 ήταν χρονιά μεγάλων κινητοποιήσεων, της νεολαίας κυρίως, σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Φέτος, πενήντα χρόνια μετά, τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν στον γαλλικό Μάη. Η Εθνική Βιβλιοθήκη επέλεξε να στρέψει αλλού την προσοχή της και να οργανώσει μια συζήτηση για την Ανοιξη της Πράγας, τις ιδέες, τις προσδοκίες και τις διαψεύσεις της. Η Ανοιξη της Πράγας, πάντως, δεν αφορά μόνο την Τσεχοσλοβακία, αφορά όλη την Ευρώπη. Επηρέασε όλες τις πολιτικές συζητήσεις της εποχής και έθεσε σκληρά ερωτήματα στα δυτικά κομμουνιστικά κόμματα, που μπορούν να συνοψιστούν στο εξής ένα: πόσο συμβατό είναι το κομμουνιστικό σύστημα με τη δημοκρατία. Στη συζήτηση, που θα ξεκινήσει στις 6.30 μ.μ., θα πάρουν μέρος οι Θανάσης Γιαλκέτσης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Γιάννης Βούλγαρης. Συντονίζει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης.

Μια άλλη εικόνα

Μια διαφορετική εικόνα του Αλμπερτ Αϊνστάιν παρουσιάζεται με τη δημοσιοποίηση των ιδιωτικών ημερήσιων ημερολογίων του, στα οποία περιγράφει λεπτομερώς το ταξίδι του στην Ασία το 1920. Ξεφυλλίζοντάς τα, ο αναγνώστης μάλλον θα εκπλαγεί με τις ξενοφοβικές αντιλήψεις του διάσημου φυσικού. «Νομίζω ότι πολλά σχόλια είναι δυσάρεστα – ειδικά όσα αναφέρει για τους Κινέζους. Ερχονται σε αντίθεση με τη δημόσια εικόνα ενός μεγάλου ανθρωπιστή. Είναι σοκαριστικό να τα διαβάζεις και να τα συγκρίνεις με δημόσιες δηλώσεις του. Δεν σκόπευε να τα δημοσιεύσει», σχολίασε ο Zeev Rosenkranz, ο οποίος επιμελήθηκε τα ημερολόγια που κυκλοφορούν με τίτλο «The Travel Diaries of Albert Einstein» από τις εκδόσεις Princeton University.

Για τον Πολ Οστερ

Τα Public και οι εκδόσεις Μεταίχμιο παρουσιάζουν μια βραδιά αφιερωμένη στο «4 3 2 1», magnum opus του κορυφαίου Αμερικανού συγγραφέα Πολ Οστερ, τη Δευτέρα 25/6 στις 9 μ.μ., στο Public Café Συντάγματος (Καραγεώργη Σερβίας 1). Για το μυθιστόρημα της χρονιάς θα μιλήσουν οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Η Καθημερινή» Τασούλα Επτακοίλη και Σάκης Ιωαννίδης, ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Τζαμιώτης και η μεταφράστρια του βιβλίου, Μαρία Ξυλούρη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή