Δύο εξαιρετικά βιβλία για τον ελληνικό πολιτισμό μοιράστηκαν το Runciman Award

Δύο εξαιρετικά βιβλία για τον ελληνικό πολιτισμό μοιράστηκαν το Runciman Award

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λέγεται ότι ο σερ Στίβεν Ράνσιμαν ερωτεύτηκε το Βυζάντιο μόλις αντίκρισε τη Μονεμβασιά, το 1929, από το ντεκ της οικογενειακής θαλαμηγού του παππού του Γουόλτερ. Η έλξη που αισθάνθηκε για την Ελλάδα ήταν τόσο ισχυρή ώστε να διαρκέσει ολόκληρη τη ζωή του. Εβαλε στόχο να βγάλει τη βυζαντινή ιστορία από την αφάνεια. Δίδαξε, συνέγραψε, έκανε φιλίες με σπουδαίους συμπατριώτες μας όπως ο Σεφέρης και ο Σικελιανός. Ηταν η γέφυρα ανάμεσα στον ελληνικό και τον βρετανικό πολιτισμό. Δικαίως, λοιπόν, ένα από τα πιο σημαντικά βραβεία στο πεδίο αυτό φέρει το όνομά του. Το Runciman Award θεσπίστηκε το 1986 από τον ιστορικό σύλλογο Anglo-Hellenic League, που ιδρύθηκε το 1913. Επικεφαλής του συλλόγου αυτού από φέτος είναι ένας ιδιαίτερα αγαπητός άνθρωπος στην πατρίδα μας. Ο Τζον Κίτμερ, τον οποίον διαδέχθηκε πριν από λίγο καιρό στην πρεσβεία της Βρετανίας στην Αθήνα η Κέιτ Σμιθ, είναι ελληνομαθής και ελληνομανής που θα έλεγε και ο αείμνηστος Αγγελος Δεληβορριάς.

Σκοπός του Runciman Award είναι να αναδείξει εκδόσεις στην αγγλική γλώσσα που αφορούν την Ελλάδα. Ανάμεσα στους νικητές του βρίσκουμε ονόματα μεγάλης εμβέλειας όπως οι Μαρκ Μαζάουερ και Ρόντρικ Μπίτον. Μεγάλου διαμετρήματος, ωστόσο, είναι και οι προσωπικότητες που συμμετέχουν στην κριτική του επιτροπή, της οποίας ηγείται ο δρ Τζον Πένι (Wolfson College), με μέλη τον δικό μας Διονύση Καψάλη (διευθυντής του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας), τη δρα Σταυρούλα Πιπύρου (Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο St Andrews) και τον Πίτερ Φράνκοπαν, καθηγητή Διεθνούς Ιστορίας στην Οξφόρδη.

Φέτος οι κριτές είχαν το δύσκολο καθήκον να αποφασίσουν τους νικητές ανάμεσα σε 47 εκδόσεις, άλλες πανεπιστημιακού χαρακτήρα άλλες για το ευρύτερο κοινό. Η τελετή της ανακοίνωσης των νικητών από τη βραχεία λίστα, που είχε ανακοινωθεί στις αρχές Απριλίου, έγινε την προηγούμενη Παρασκευή στο Hellenic Centre του Λονδίνου. Το βραβείο μοιράστηκαν δύο εξαιρετικά βιβλία: το Classical Greek Oligarchy. A Political History του Μάθιου Σίμοντον από τις εκδόσεις του Πρίνστον και το House of Names του Κολμ Τoϊμπίν από τις εκδόσεις Πένγκουϊν & Βάικινγκ. Για τις εκδόσεις αυτές μίλησαν ο πρίγκιπας Μιχαήλ του Κεντ και ο Δημήτρης Παρασκευάς, ο οποίος εκπροσωπεί τους χορηγούς, το δικηγορικό γραφείο Elias Paraskevas που έδωσε τις 10.000 στερλίνες του επάθλου.

Το «παρών», εκτός από τον Τζον Κίτμερ, έδωσε ο Ελληνας πρέσβης Δημήτρης Καραμήτσος Τζιράς, ο ύπατος αρμοστής της Κύπρου, πρέσβης Ευριπίδης Ευρυβιάδης, ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριος, ο λόρδος και η λαίδη Μπάτλερ του Μπρόκγουελ, ενώ ο παλαιός διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Νιλ Μακ Γκρέγκορ ήταν ένας από τους ομιλητές. Παρέστησαν, βεβαίως, Βρετανοί φιλέλληνες και μέλη της ελληνικής και κυπριακής παροικίας στο Λονδίνο. Το βραβείο αυτό είναι σημαντικό διότι ενδυναμώνει την ακτινοβολία του ελληνικού πολιτισμού σε μια περίοδο που οι ανθρωπιστικές σπουδές μαστίζονται από κρίση. Παράλληλα, όμως, είναι ένα εγχείρημα που αποτυπώνει το βάθος των δεσμών ανάμεσα στη Βρετανία και την Ελλάδα στο πεδίο των γραμμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή