NEWSLETTER

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φτωχοί συγγραφείς

Τα κέρδη των (βρετανικών) εκδοτικών οίκων αυξάνονται, όμως οι αμοιβές των συγγραφέων έχουν μειωθεί δραματικά, υποστηρίζει σε ανοιχτή επιστολή του το σωματείο συγγραφέων του Ηνωμένου Βασιλείου. Προηγουμένως, η Ενωση Εκδοτών είχε αμφισβητήσει τον ισχυρισμό ότι οι συγγραφείς έλαβαν μόλις το 3% των εσόδων των εκδοτών για το έτος 2016. Αφορμή για τον διαξιφισμό στάθηκε η δημοσιοποίηση μιας νέας έρευνας, σύμφωνα με την οποία οι επαγγελματίες συγγραφείς στη Βρετανία κερδίζουν σήμερα 42% λιγότερα χρήματα από ό,τι το 2005. Ως αποτέλεσμα, η συντριπτική πλειοψηφία τους (πάνω από το 85%) είναι αναγκασμένη να κερδίζει τα προς το ζην από άλλες δραστηριότητες.

«Χρυσό» αντίτυπο

Πάνω από 60.000 ευρώ κατέβαλε Αμερικανός συλλέκτης σε δημοπρασία του οίκου Μπόναμς για να αποκτήσει ένα από τα μόλις 500 αντίτυπα της πρώτης έκδοσης του βιβλίου «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος» (του πρώτου από τα μυθιστορήματα της σειράς), που είχε αγοράσει ένα τυχερό εντεκάχρονο κορίτσι το 1997 στη βόρεια Αγγλία, έναντι μόλις 12 ευρώ. Στο εξώφυλλο, το όνομα της άσημης, έως τότε, συγγραφέα αναγράφεται ως Τζοάνα Ρόουλινγκ, ενώ ο προσεκτικός αναγνώστης θα εντοπίσει στο κείμενο μερικά ορθογραφικά λάθη τα οποία διορθώθηκαν στις επόμενες εκδόσεις. Τον Σεπτέμβριο του 2017, ακόμη ένα από τα σπάνια αντίτυπα είχε πωληθεί έναντι 68.000 ευρώ, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ για μη υπογεγραμμένο βιβλίο μυθοπλασίας.

Ιδρυμα Τσαρούχη

Ο Γιάννης Τσαρούχης είχε φιλοτεχνήσει εξώφυλλα βιβλίων, προμετωπίδες, αφίσες και εξώφυλλα προγραμμάτων θεάτρου, εικονογραφήσεις συλλογών πολλών ποιητών όπως ο Ελύτης, ο Καβάφης κ.ά. Το ενδιαφέρον του για την τυπογραφία ήταν μεγάλο. Γι’ αυτό και στο πλαίσιο των Aνοιχτών Συλλογών από τη διοργάνωση «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», από τις 2 έως τις 15 Ιουλίου, το Ιδρυμα Γιάννη Τσαρούχη (Πλουτάρχου 28, Μαρούσι) παρουσιάζει την έκθεση «Γιάννης Τσαρούχης: εικονογραφήσεις βιβλίων και τυπογραφία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή