Ενας τραπεζικός επιθεωρητής αυξημένης ευθύνης

Ενας τραπεζικός επιθεωρητής αυξημένης ευθύνης

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΤΡΕΑ ΚΑΜΙΛΛΕΡΙ

Η αναφορά του Μάουρο

μτφρ.: Φωτεινή Ζερβού

εκδ. Πατάκη, σελ. 224

Τη Βιγκάτα, το σκηνικό στο οποίο ο αειθαλής μαέστρος του σιτσιλιάνικου νουάρ Αντρέα Καμιλλέρι παρουσιάζει τον πενηντάχρονο επιθεωρητή Σάλβο Μονταλμπάνο, δεν θα τη βρείτε στην «Αναφορά στον Μάουρο», που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη. Και φυσικά δεν θα βρείτε τον πολυπρόσωπο θίασο, Φάτσιο, Μιμί Αουτζέλο, Γκάλο, Καταρέλα, Λίβια κ.ά.

Εδώ ο πρωταγωνιστής είναι ο Μάουρο Ασσάντε, ο οποίος εργάζεται σκληρά και με υψηλό αίσθημα ευθύνης για λογαριασμό ενός φορέα που ελέγχει τις ιταλικές τράπεζες για τυχόν υπόγειες διαδρομές με την πολιτική εξουσία. Συγκεκριμένα, έχει λάβει την εντολή να ελέγξει την Τράπεζα Σανταμαρία. Η έρευνα αυτού του θέματος μοιάζει με άγγιγμα σε καλώδιο υψηλής τάσεως.

Ο Μάουρο είναι καθωσπρέπει κύριος. Πάνω από σαράντα. Ζει σε ένα καλαίσθητο διαμέρισμα ενός αρ νουβό κτιρίου στη συνοικία Πράτι της Ρώμης. Πάνω μένει μια βαρώνη και κάτω ένας συνταξιούχος συνταγματάρχης των καραμπινιέρων. Η υπόθεση που έχει αναλάβει να διαλευκάνει, απαιτεί το εκατό τοις εκατό των διανοητικών ικανοτήτων του. Απομονώνεται για να τα καταφέρει. Κλείνει κινητό και σταθερό. Τραβάει τις κουρτίνες, για να αφήσει έξω από το σπίτι του το φως. Δεν θα καταφέρει. Ρωγμές αρχίζουν να εμφανίζονται στην καλά τακτοποιημένη ζωή του. Μηνύματα περίεργα τον αναστατώνουν. Μυρίζει τον κίνδυνο. Κάποιοι τον έχουν στοχοποιήσει. Πώς θα σηκώσει αυτό το βάρος. Η γυναίκα του με τον εξάχρονο γιο τους βρίσκονται στην εξοχή για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Η πόλη γίνεται παγίδα. Λιώνει από τη ζέστη. Οι δρόμοι της πλημμυρίζουν διαδηλωτές που έχουν κλείσει τους δρόμους για να σώσουν τα σπίτια τους από τις τράπεζες. Είναι, όμως, και γεμάτη σκιές, που κάνουν την καρδιά του Μάουρο να χτυπάει δυνατά. Πολύ δυνατά. Από τον φόβο, αλλά και για την πανέμορφη Κάρλα, τη συνοδό πολυτελείας που κάποιο βράδυ κάποιοι την ακριβοπλήρωσαν και την έστειλαν έξω από την πόρτα του. Η καλλονή άνοιξε την πύλη. Ο Μάουρο, σαν έτοιμος από καιρό, τη διάβηκε χωρίς να ρίξει πίσω μια ματιά. Τα ερωτήματα πολλά και οι απαντήσεις δυσεύρετες. Ο πρωταγωνιστής, ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας, ρισκάρει για να τις αλιεύσει και σιγά σιγά βυθίζεται στη σαγήνη του αγνώστου, στην έξαψη της σάρκας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή