NEWSLETTER

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρ. Ρουμελιωτάκης

Σε ηλικία 80 ετών άφησε την τελευταία του πνοή, στο Ναύπλιο, την περασμένη Παρασκευή, ο ποιητής Χρίστος Ρουμελιωτάκης. Εκπρόσωπος της δεύτερης μεταπολεμικής ποιητικής γενιάς, ο Χρίστος Ρουμελιωτάκης (γεννημένος στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου το 1938) εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα το 1958, με το ποίημα «Πίσω από τα βλέφαρα», που είχε δημοσιευθεί στη θρυλική «Επιθεώρηση Τέχνης». Εκτοτε, εξέδωσε πέντε ποιητικές συλλογές και μία συλλογή δοκιμίων, ενώ υπήρξε εκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού «Σχεδία». Το 2008 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής. Ο Χρίστος Ρουμελιωτάκης υπήρξε ένας γενναιόδωρος, προς τους νεότερους ομοτέχνους του, ποιητής, διατηρώντας πάντα μια μεγάλη αγκαλιά για όλους.

Εν εξάλλω...

Tην οργή των βιβλιοθηκάριων στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει ένα πρόσφατο, πολυσυζητημένο άρθρο στο περιοδικό Forbes, το οποίο προτείνει την αντικατάσταση όλων των αμερικανικών δημόσιων βιβλιοθηκών με υποκαταστήματα της Amazon. Σύμφωνα με τον συγγραφέα του κειμένου και επικεφαλής του Τμήματος Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λονγκ Αϊλαντ, Πάνο Μουρδουκούτα, η Amazon προσφέρει «κάτι καλύτερο από μία τοπική βιβλιοθήκη, χωρίς τη φορολογία». Πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι και μέλη βιβλιοθηκών έσπευσαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους, υποστηρίζοντας ότι οι βιβλιοθήκες παρέχουν υπηρεσίες που θα ήταν αδύνατον να προσφέρει μια ιδιωτική εταιρεία. Απαντώντας στην κριτική, ο αρθρογράφος υπογράμμισε ότι όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις ΗΠΑ πληρώνουν φόρο για τη διατήρηση των δημόσιων βιβλιοθηκών και τόνισε πως δεν τάσσεται υπέρ της κατάργησής τους, απλώς θεωρεί ότι από οικονομικής άποψης η διατήρησή τους δεν είναι πλέον συμφέρουσα.

Χαμένοι στα βιβλία

Δεν έχει σημασία αν απολαμβάνουμε περισσότερο ένα εύπεπτο αλλά γεμάτο σασπένς αστυνομικό, μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας ή ένα εμβληματικό έργο της κλασικής λογοτεχνίας. Το σημαντικότερο, λένε οι ψυχολόγοι, είναι να περνάμε κάποιες ώρες της εβδομάδας «χαμένοι» στην παράλληλη πραγματικότητα ενός βιβλίου. Σύμφωνα με τις έρευνες της Μέλανι Γκριν, καθηγήτριας στον τομέα Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο, το διάβασμα μας κάνει καλύτερους στο να καταλαβαίνουμε τους γύρω μας και μας δημιουργεί το αίσθημα ότι ανήκουμε σε ένα ενιαίο σύνολο. Παράλληλα, κρατά το μυαλό σε εγρήγορση και συνιστά μια ιδανική διέξοδο από την πλήξη και το άγχος, δήλωσε η ερευνήτρια στο NBC News.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή