Ο ψυχίατρος που ψάχνει τους ενόχους

Ο ψυχίατρος που ψάχνει τους ενόχους

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΕΝΡΙ ΚΑΤΝΕΡ

Ο φόνος της ερωμένης

μτφρ.: Βικτώρια Λέκκα

εκδ. Αλεξάνδρεια

Ο Αμερικανός συγγραφέας Χένρι Κάτνερ (1915-1958), σχεδόν άγνωστος στη χώρα μας, διακρίθηκε για τις αστυνομικές ιστορίες με πρωταγωνιστή τον ψυχίατρο Μάικλ Γκρέι, αλλά ακόμα περισσότερο για τα έργα του επιστημονικής φαντασίας και τρόμου, τα οποία επηρέασαν πολλούς συγγραφείς, όπως τον Ρέι Μπράντμπερι και τον Ουίλιαμ Μπάροουζ. Μαζί με τη σύζυγό του, τη συγγραφέα έργων επιστημονικής φαντασίας Σι Ελ Μουρ, έγραψε πολλές νουβέλες και διηγήματα, αλλά και μεγάλο αριθμό σεναρίων για το Χόλιγουντ. Σπούδασε ψυχολογία και οι γνώσεις του τον βοήθησαν να χρησιμοποιήσει ως στοιχεία των ερευνών τού πρωταγωνιστή του παρατηρήσεις στη συμπεριφορά των υπόπτων, οι οποίοι πολύ συχνά υποβάλλονταν σε ψυχολογικά τεστ.

Μια όμορφη ξανθιά γυναίκα βρίσκεται νεκρή στο διαμέρισμά της, ενώ τέσσερα άτομα πηγαίνουν στην αστυνομία και δηλώνουν ότι είναι ένοχοι και υπεύθυνοι για τον θάνατό της.

Μεταξύ των υπόπτων είναι ο μικροαπατεώνας σύζυγός της, αλλά και η Αϊλίν, η κόρη ενός εκατομμυριούχου η οποία είναι αρραβωνιασμένη με έναν υποψήφιο πολιτικό. Πολλές ενδείξεις ενοχοποιούν την Αϊλίν, την οποία είδαν μάρτυρες στον τόπο του εγκλήματος. Μόνο ο ψυχαναλυτής της, ο Μάικλ Γκρέι, επιμένει ότι είναι αθώα και γι’ αυτό αναλαμβάνει να βοηθήσει τον αστυνομικό που ερευνά το μυστήριο του θανάτου της γοητευτικής γυναίκας. Με τη βοήθεια της λογικής και τη χρήση ψυχολογικών τεστ, ο Γκρέι οδηγείται στην αλήθεια, αφού έχει ερευνήσει τα μέλη της οικογένειας της ασθενούς του, κάποιους περίεργους κλεπταποδόχους, και τον βίο και την πολιτεία τού υπεράνω πάσης υποψίας αρραβωνιαστικού.

Η αναζήτηση θα του δώσει στοιχεία τα οποία συνδέουν τον θάνατο της νεαρής γυναίκας με τον θάνατο της αδερφής της έξι μήνες νωρίτερα. Επειδή οι δύο αδελφές ζούσαν στην κόψη του ξυραφιού και εκμεταλλεύονταν τη γοητεία τους για να αλιεύουν κορόιδα, ο κύκλος των υπόπτων διευρύνεται. Τι σχέση μπορεί να έχουν με τους κλεπταποδόχους, αλλά και με μια χαρτορίχτρα; Ο Γκρέι είναι αποφασισμένος να βρει την αλήθεια και γι’ αυτό αφήνει το γραφείο του βάζοντας σε κίνδυνο την ίδια του τη ζωή.

Καλογραμμένο μυθιστόρημα, με γρήγορους ρυθμούς, μοιραίες γυναίκες, φιλόδοξους άνδρες, έξυπνους διαλόγους και πολλά ψυχολογικά τεστ, που συντελούν ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Οι εναλλαγές και η εναργής αφήγηση παρασύρουν τον αναγνώστη στον νουάρ κόσμο της. Με τον ίδιο πρωταγωνιστή και σε παρόμοιο στυλ κινείται και το άλλο απολαυστικό μυθιστόρημα του Χένρι Κάτνερ, που κυκλοφόρησε την ίδια περίοδο από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια με τίτλο «Ο φόνος της συζύγου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή