Βιβλίο: Αγορές και σκάνδαλα

Βιβλίο: Αγορές και σκάνδαλα

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία δεκαετία μετά την έναρξη της διεθνούς οικονομικής κρίσης, οι οικονομολόγοι, οι επενδυτές και όσοι ενδιαφέρονται για τα οικονομικά εξακολουθούν να διερευνούν τις αιτίες και αναρωτιούνται τι επιφυλάσσει το μέλλον για τις αγορές: ένα σημαντικό ποσοστό των βιβλίων, που είναι υποψήφια για το φετινό βραβείο των Financial Times, καταπιάνονται με την Ιστορία, τα προβλήματα και τις δυνατότητες του καπιταλισμού, αλλά και με πρόσφατα σκάνδαλα, όπως η χειραγώγηση επιτοκίων από την τράπεζα Barclays ή η απάτη της εταιρείας Theranos της Ελίζαμπεθ Χολμς, που υποτίθεται ότι κατασκεύαζε θαυματουργές συσκευές για πραγματοποίηση αιματολογικών εξετάσεων. Ο νικητής του βραβείου Business Book of the Year 2018, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 30.000 λιρών, θα ανακοινωθεί στις 12 Νοεμβρίου.

Κατά των μύθων

Γραμμένο από μία επιστήμονα που έχει κουραστεί να την αντιμετωπίζουν σαν «εξαίρεση» σε ένα ανδροκρατούμενο πεδίο, το βιβλίο «Inferior: the true power of women and the science that shows it» καταρρίπτει έναν έναν τους μύθους σχετικά με τις «ανδρικές» και «γυναικείες» δεξιότητες. Στις 31 Ιουλίου, η συγγραφέας του και δημοσιογράφος Angela Saini ξεκίνησε μια online εκστρατεία χρηματοδότησης, προκειμένου να καταφέρει να στείλει ένα αντίτυπο σε κάθε σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αγγλία. Μόλις δέκα ημέρες αργότερα, το ποσό είχε συγκεντρωθεί και η καμπάνια συνεχίζεται με στόχο το βιβλίο, που απευθύνεται εξίσου σε μικρούς και μεγάλους, να φτάσει σε κάθε δημόσιο σχολείο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Βαβέλ βιβλίων

Τοποθετημένοι σε ράφια από το ύψος του πατώματος έως το ταβάνι, οι τόμοι του «Πύργου της Βαβέλ», ίσως του μεγαλύτερου καταστήματος με μεταχειρισμένα βιβλία στον κόσμο, καταλαμβάνουν τέσσερις ολόκληρους ορόφους και αποτελούν πόλο έλξης για «ψαγμένους» βιβλιόφιλους όχι μόνο από την Μπογκοτά, όπου βρίσκεται το βιβλιοπωλείο, αλλά από ολόκληρη την Κεντρική και τη Νότια Αμερική. Ακόμη και τα παράθυρα του κτιρίου, όπου κάποτε γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Κολομβιανός φιλόσοφος Νικολά Γκομέζ Ντάβιλα, είναι κατά το ήμισυ καλυμμένα με βιβλία, ενώ η εκτενής συλλογή του περιλαμβάνει περίπου 250.000 «κομμάτια», από σπάνιες εκδόσεις του 16ου αιώνα απευθυνόμενες κυρίως σε συλλέκτες μέχρι μπεστ σέλερ των τελευταίων χρόνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή