Ο κυνισμός της Ρέινα και τα φαντάσματα του Νέστο

Ο κυνισμός της Ρέινα και τα φαντάσματα του Νέστο

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΤΡΙΣΙΑ ΕΝΧΕΛ

Οι φλέβες του ωκεανού

μτφρ.: Κατερίνα Σχινά

εκδ. Opera, σελ. 528

Το τρίτο, βραβευμένο, βιβλίο της Πατρίσια Ενχελ έχει ως αφετηρία του μια σειρά τραγικών γεγονότων και εκτυλίσσεται στην απειλητική σκιά του μέλλοντος, που δεν μπορεί παρά να είναι εξίσου επώδυνο με το παρελθόν. Μόνο που τελικά η απειλή και το μόνιμο προαίσθημα πως κάτι φριχτό αναμένεται να συμβεί από στιγμή σε στιγμή αποδεικνύεται ότι υπάρχουν μόνο στο μυαλό της κεντρικής ηρωίδας: η μέχρι τώρα ζωή της Ρέινα Καστίγιο της έχει διδάξει ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται και λύτρωση δεν υπάρχει πουθενά. Πεπεισμένη πως ευθύνεται για το έγκλημα του αδελφού της, Καρλίτο, ο οποίος σε μια έκρηξη οργής πέταξε το μωρό της ερωμένης του από μια γέφυρα στη θάλασσα όπως κάποτε είχε κάνει ο πατέρας του στον ίδιο, η νεαρή γυναίκα περνάει όλα τα Σαββατοκύριακά της στο επισκεπτήριο της φυλακής.

Ο θάνατος του αδελφού της την απαλλάσσει, αν όχι από τις ενοχές της, τουλάχιστον από τη μονότονη, θλιβερή καθημερινότητά της, ωθώντας τη να αρχίσει καινούργια ζωή σε ένα μικρό αραιοκατοικημένο νησάκι νότια από τις ακτές της Φλόριντα. Εκεί θα γνωρίσει τον Νέστο, έναν Κουβανό μετανάστη που ζει με μόνη συντροφιά τις θεότητες της αφροαμερικανικής θρησκείας Σαντερία και δίνει μάχη για να φέρει τα παιδιά του στις ΗΠΑ.

Οι δυο τους είναι ένα παράξενο ζευγάρι, που τους συνδέει πιο πολύ η μοναξιά και η ανάγκη τους να ζουν προσηλωμένοι σε ένα διαρκές παρόν, παρά το όραμα ενός κοινού μέλλοντος.

Ωστόσο, η «σύγκρουση» ανάμεσα στον κυνικό πραγματισμό της Ρέινα και στο γεμάτο μυστικά σημάδια και αόρατα πλάσματα σύμπαν του Νέστο αποδεικνύεται απρόσμενα δημιουργική.

Εκτός από μια ερωτική ιστορία με αναπάντεχα ανάλαφρο τέλος, οι «Φλέβες του ωκεανού» είναι ταυτόχρονα ένα μυθιστόρημα για τους μετανάστες, τα βιώματα και τα τραύματά τους, τη νοσταλγία τους για όσα άφησαν πίσω και την τάση τους να ζουν την κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία.

Είναι, επίσης, ένα βιβλίο για τον ωκεανό, ο οποίος μπορεί να συμβολίζει ταυτόχρονα την ελπίδα, τον θάνατο και τη λύτρωση. Γνωστή στο ελληνικό κοινό χάρη στη συλλογή διηγημάτων «Ζωή» (εκδόσεις Opera), η κολομβιανής καταγωγής συγγραφέας μεγάλωσε και η ίδια σε μια κοινότητα αποτελούμενη κυρίως από μετανάστες, ενώ για τις ανάγκες του συγκεκριμένου βιβλίου πήρε δίπλωμα στην ελεύθερη κατάδυση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή