Εκδόσεις στη Μόσχα

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού διοργανώνει την εθνική συμμετοχή στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου της Μόσχας, που διεξάγεται από τις 5 έως τις 9 Σεπτεμβρίου. Στην 31η διοργάνωση, το Ελληνικό Περίπτερο θα υποδεχθεί το ρωσικό κοινό με την παρουσίαση 150 νέων εκδόσεων σύγχρονης κυρίως πεζογραφίας, ποίησης και παιδικής λογοτεχνίας, ιστορικά δοκίμια, λευκώματα αρχαιοελληνικής και βυζαντινής τέχνης, μεθόδους εκμάθησης ελληνικής γλώσσας κ.λπ. Θα φιλοξενήσει επίσης την Εκθεση Ελλήνων Εικονογράφων, που παρουσιάστηκε με επιτυχία στις Εκθέσεις Βιβλίου Φρανκφούρτης, Μπολόνιας και Θεσσαλονίκης. Η ελληνική συμμετοχή πλαισιώνεται από σειρά εκδηλώσεων λογοτεχνικού και επαγγελματικού ενδιαφέροντος με στόχο να δοθεί το στίγμα της συστηματικής προσπάθειας που γίνεται για την αναθέρμανση και τη διεύρυνση των πολιτιστικών και μεταφραστικών ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας.

Εκθεση στο Ζάππειο

Εγκαινιάστηκε επίσημα χθες, Δευτέρα, το 47ο Φεστιβάλ Βιβλίου που γίνεται στο Ζάππειο και φέτος βρίσκεται υπό τη σκέπη της «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου». Εκεί βρίσκονται, όπως κάθε χρόνο, όλοι οι εκδότες, ενώ το κεντρικό αφιέρωμα της διοργάνωσης αφορά τη «Μελοποιημένη Ποίηση». Η νέα υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά σχολίασε σχετικά στα εγκαίνια: «Είναι σημαντικό που οι Εκθέσεις Βιβλίου έχουν μπει πλέον στην κανονική ροή του κυκλώματος της ενημέρωσης του κοινού, του μάρκετινγκ και της διακίνησης του βιβλίου, ξεπερνώντας τις οργανωτικές και οικονομικές δυσκολίες που συναντούσαν πριν από μερικές δεκαετίες, όταν ξεκίνησαν […] Μετά την κρίση και προσβλέποντας στην επόμενη μέρα της οικονομικής και πολιτισμικής ανάπτυξης της χώρας, είναι θεωρώ η στιγμή να αποδεχθεί ξανά η Πολιτεία την ευθύνη της απέναντι στο βιβλίο ως πρωταρχικό πολιτιστικό αγαθό», ενώ προανήγγειλε και την επανίδρυση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου πάνω σε στέρεες βάσεις.

Νομπέλ για τέσσερις

Το «εναλλακτικό» Νομπέλ Λογοτεχνίας, όπως έχει αποφασιστεί να αποκαλείται το φετινό βραβείο, μετά τα γνωστά γεγονότα της ακύρωσης της απονομής, έχει πια τέσσερις υποψήφιους νικητές. Η λεγόμενη «Νέα Ακαδημία» κατέληξε αρχικά σε 47 ονόματα, μέσω προτάσεων που έφτασαν στα μέλη της και εν συνεχεία στους εξής τέσσερις επικρατέστερους: τον συγγραφέα του φανταστικού Νιλ Γκέιμαν, την Κιμ Τούι με καταγωγή από τη Σαϊγκόν, τη Μαρίς Καντέ από την Καραϊβική και τον (πολύ πιο γνωστό) Χαρούκι Μουρακάμι (φωτ.), ο οποίος έχει βρεθεί και άλλες φορές στη συζήτηση του Νομπέλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή