Απαραίτητη η επαναδραστηριοποίηση του ΕΚΕΒΙ

Απαραίτητη η επαναδραστηριοποίηση του ΕΚΕΒΙ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο ημέρες μετά την τοποθέτησή της στη θέση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Μυρσίνη Ζορμπά ανακοίνωσε, στα εγκαίνια του 47ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, την επανίδρυση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Δεν είναι να εκπλήσσεται κανείς. Υπήρξε η ίδια επιτυχημένη εκδότρια και διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ όταν αυτό είχε πλήρη δραστηριότητα.

Αλλωστε ήδη από την είσοδό της στο ΥΠΠΟΑ διακήρυξε την πρόθεσή της να ενισχύσει τον σύγχρονο πολιτισμό. Η επαναδραστηριοποίηση του ΕΚΕΒΙ, το οποίο απαξιώθηκε πρώτα και έπειτα καταργήθηκε, είναι απαραίτητη γιατί δεν επρόκειτο για ένα κενό κέλυφος, όπως κακά τα ψέματα υπήρξαν τόσα άλλα υπό τη σκέπη του υπουργείου Πολιτισμού.

Το ΕΚΕΒΙ είχε δραστηριότητα αναγκαία για τον χώρο του βιβλίου, προωθώντας από προγράμματα φιλαναγνωσίας σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας μέχρι προγράμματα ενθάρρυνσης των μεταφράσεων, της προβολής της ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό κ.ά. Οι δε στατιστικές που αφορούν την αγορά του βιβλίου, τις τάσεις, την αναγνωσιμότητα, τις ανάγκες του κοινού είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ απαραίτητες. Οπως επεσήμανε και η νέα υπουργός, χρειάζεται «να συζητήσουμε πώς συμπεριφέρθηκε στα χρόνια της κρίσης το αναγνωστικό κοινό, που ασφαλώς είχε οικονομικές δυσκολίες, κάτι που αντανακλά στο μέγεθος, στη συγκέντρωση και στα οικονομικά των εκδοτικών οίκων, αλλά και επηρεάζει όλους τους κλάδους του βιβλίου, από τους συγγραφείς και τους μεταφραστές ώς τους βιβλιοπώλες και τους τεχνικούς της παραγωγής».

Η εξαγγελία της Μυρσίνης Ζορμπά έρχεται λίγο μετά την αναγγελία του υφυπουργού Πολιτισμού Κώστα Στρατή, ότι θα επανέλθει η ενιαία τιμή του βιβλίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάστηκε τέσσερα ολόκληρα χρόνια για να πραγματοποιήσει αυτό που υποσχόταν προεκλογικά, αλλά χαλάλι. Οπως έχει καταφανεί από την εφαρμογή της, η ενιαία τιμή του βιβλίου σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες στηρίζει την ποικιλία και τη δημιουργικότητα της λογοτεχνικής παραγωγής, καθώς και πολλά μικρά και μεσαία βιβλιοπωλεία έναντι των λιγοστών «αλυσίδων», οι οποίες έχουν πολύ συγκεκριμένα κριτήρια.

Το ΕΚΕΒΙ είχε αδυναμίες. Ενας λόγος παραπάνω για να πατήσει σε γερά θεμέλια και να έχει συνέχεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή