500 λέξεις με τον Νίκο Χρυσό

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Νίκος Χρυσός γεννήθηκε το 1972. Το πρώτο του βιβλίο, «Το μυστικό της τελευταίας σελίδας», κυκλοφόρησε το 2009 από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Επιμελήθηκε τη σχολιασμένη επανέκδοση του βιβλίου «Αξέχαστοι καιροί» του Λευτέρη Αλεξίου (Καστανιώτης, 2014). Διηγήματά του έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικούς τόμους. Από το 2001 διατηρεί παλαιοβιβλιοπωλείο στην Αθήνα. Το μυθιστόρημά του «Καινούργια μέρα» θα κυκλοφορήσει στα μέσα Οκτώβρη, επίσης από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Την αλληλογραφία Κατσίμπαλη-Σεφέρη, το «Ενας λυρικός ποιητής» του Εσα ντε Κεϊρός και το σπονδυλωτό αφήγημα «Κύριος Πηνελόπη» της Ελένης Γιαννάτου.

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Ζήλεψα την πολυτάραχη ζωή και το εκρηκτικό τέλος του Διαολή από το ομώνυμο διήγημα του Κώστα Καρκαβίτσα (αδελφού του γνωστού μας Ανδρέα), αλλά δεν ξέρω αν θα είχα την τόλμη ή το σθένος να τη ζήσω.

Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;

Τον Καββαδία και τον Ζαν-Κλοντ Ιζό, τον Βιζυηνό και τον Γιόζεφ Ροτ, τον Τζακ Λόντον και τον Γιώργο Μακρή, και τον Κατσίμπαλη για να δυναμιτίζει κάθε τόσο τη συζήτηση.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Η ξερή σκόνη νεκρών σωμάτων από εγκυμονούσες θηλυκές κόκκινες ψείρες δίνει στα υφάσματα ένα βαθύ ερυθρό χρώμα ανεξίτηλο. Διάβασα τη σύντομη αυτή ιστορία σε κάποιο εγχειρίδιο υφαντικής και μου έκανε τόση εντύπωση ώστε την εγκιβώτισα στο νέο μου μυθιστόρημα.

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Το «Τουμπεκί» του Πέτρου Πικρού. Κλασικό, αν και παραγνωρισμένο.

Και ποιο είναι το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;

Επιστρέφω τακτικά στα αγαπημένα μου βιβλία. Η «Βάρδια» του Καββαδία και «Το βιβλίο της Αμμου» του Μπόρχες είναι αυτά που διαβάζω συχνότερα.

(Παλαιο)βιβλιοπώλης και συγγραφέας. Πώς αισθάνεστε;

Το παλαιοβιβλιοπωλείο είναι ένας κόσμος συναρπαστικών περιστατικών, απρόσμενων συναντήσεων και σαγηνευτικών αφηγήσεων που γίνονται συχνά αφορμή για καινούργιες ιστορίες.

Συστήστε μας το νέο σας βιβλίο με λίγα λόγια.

Η «Καινούργια μέρα» αφηγείται τις περιπέτειες μιας συντροφιάς άστεγων και ανέστιων σε ένα λιμάνι του ευρωπαϊκού νότου. Η ιστορία αποτελεί την αφορμή για να διερευνηθούν η φυσική και η μεταφυσική της αφήγησης.

Εχετε Facebook, Twitter κ.λπ.; Εάν ναι, εμποδίζουν ή εμπλουτίζουν το γράψιμο και το διάβασμα;

Τους αφιερώνω λίγο χρόνο. Επηρεάζουν μάλλον ελάχιστα τον αναγνωστικό ή τον δημιουργικό κόσμο μου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή