Η… σκληρή κριτική

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Προσπαθώ να μη διαβάζω κακές κριτικές», δήλωσε η πολυβραβευμένη Βρετανίδα συγγραφέας Κέιτ Ατκινσον, μιλώντας στο κοινό στο λογοτεχνικό φεστιβάλ του Τσέλτενχαμ. «Νομίζω ότι είναι πολύ δυσάρεστο να σου κάνουν κριτική. Ποτέ δεν θα αναλάμβανα να γράψω κριτική για έναν άλλο συγγραφέα, εκτός αν θεωρούσα ότι ήταν το καλύτερο που έχει γραφτεί ποτέ. Νομίζω ότι είναι μια σκληρή τέχνη τις περισσότερες φορές», πρόσθεσε. Χαμηλών τόνων και αφοπλιστικά ειλικρινής, η Ατκινσον δεν έχει παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς δεν έχει «καμία επιθυμία να εκθέτω τις σκέψεις ή τα συναισθήματά μου στους ανθρώπους, για μένα είναι πολύ ιδιωτικά πράγματα».

Εξώφυλλο ετών 50

Μισός αιώνας έχει περάσει από την κυκλοφορία του «Blonde on Blonde», όμως η χαρακτηριστική φωτογραφία του νεαρού Μπομπ Ντίλαν με τα φουντωτά μαλλιά, το παντελόνι καμπάνα και το τσιγάρο στο στόμα παραμένει χαραγμένη στη μνήμη μας. Υπεύθυνος για το εμβληματικό πορτρέτο που κοσμεί το εξώφυλλο του δίσκου ήταν ο καταξιωμένος φωτογράφος και φίλος του μουσικού, Τζέρι Σάτσμπεργκ, ο οποίος είχε απεριόριστη πρόσβαση στο σπίτι και τις προσωπικές στιγμές του Ντίλαν. Η σχέση των δύο ανδρών είναι στο επίκεντρο του λευκώματος «Dylan by Schatzberg» που μόλις κυκλοφόρησε και περιλαμβάνει πολλές ανέκδοτες φωτογραφίες αλλά και συνεντεύξεις, στίχους και αφηγηματικά κείμενα.

Στο εργαστήρι

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος συμμετέχει στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ανοίγοντας το Εργαστήριο Συντήρησης των συλλογών της στο κοινό, στο νέο της κτίριο, στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Την Κυριακή 14/10 θα πραγματοποιηθούν 4 ξεναγήσεις, υπό την καθοδήγηση των συντηρητών της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Κάθε μία από αυτές θα διαρκεί 30 λεπτά. Οι συντηρητές θα μυήσουν τους επισκέπτες στον κόσμο της συντήρησης βιβλίου μέσα από τρεις σταθμούς. Στον πρώτο σταθμό, το μικροσκόπιο, οι επισκέπτες θα παρατηρήσουν πώς φαίνεται μια ίνα χαρτιού σε μεγέθυνση. Στον δεύτερο σταθμό, τη φωτεινή τράπεζα εργασίας, θα ανακαλύψουν πώς συντηρείται ένα χαρτί που έχει σκιστεί. Στον τρίτο σταθμό θα δημιουργήσουν και θα πάρουν μαζί τους έναν σελιδοδείκτη, χρησιμοποιώντας διακοσμητικές σφραγίδες. Οι ώρες έναρξης των ξεναγήσεων είναι: 11.00, 11.30, 12.00 και 12.30. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Δηλώσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση nlg.gr. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή