ΒΙΒΛΙΟ

Σεξ, «ηθική» και υποκρισία στη ναζιστική Γερμανία

Σεξ, «ηθική» και υποκρισία στη ναζιστική Γερμανία

Η ιστορία θέλει το 1934, στη Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών, ο Χίτλερ να σφαγιάζει τους πρώην έμπιστούς του στα Τάγματα Εφόδου, πιάνοντας επ’ αυτοφόρω τον αρχηγό τους, τον παχύσαρκο, παραμορφωμένο στο πρόσωπο από τραύμα στα χαρακώματα του Πρώτου Παγκοσμίου, Ερνστ Ρεμ, στο κρεβάτι με τον οδηγό του. Ηταν κοινό μυστικό στους κύκλους των ναζί ότι ο Ρεμ είχε αδυναμία στους άνδρες, αλλά ουδείς ασχολούνταν σοβαρά με το θέμα, μολονότι, ελάχιστα χρόνια μετά, οι ομοφυλόφιλοι θα υπέφεραν τα πάνδεινα στη Γερμανία του Αδόλφου. Το επεισόδιο με τον Ρεμ έπαιξε τον ρόλο του στη διάδοση μιας συγκεκριμένης εικόνας για το «απόκρυφο» Γ΄ Ράιχ: από τα χιλιομασημένα κείμενα του Βίλχελμ Ράιχ για την κακή σχέση των ναζί με τον οργασμό έως ταινίες όπως τον «Θυρωρό της νύχτας» αλλά και τη leather σαδομαζοχιστική κουλτούρα, το ναζιστικό καθεστώς έχει περιβληθεί από διάφορους μύθους γύρω από το πόσο «έβραζε» ο τόπος κάτω από τις απαγορεύσεις.

Σεξ, «ηθική» και υποκρισία στη ναζιστική Γερμανία-1

Οπως αναφέρεται όμως στο εισαγωγικό κείμενο της (αμετάφραστης στα ελληνικά) έκδοσης «Η ιδιωτική πορνογραφία στο Γ΄ Ράιχ» (Private Pornography in the Third Reich, εκδ. Goliath, Νέα Υόρκη, 2014, σελ. 220), η σεξουαλική πραγματικότητα ήταν πιο πεζή στη Γερμανία της περιόδου 1933-1945.

Κατ’ αρχήν, πέρα από τις απηνείς διώξεις των ομοφυλοφίλων, η ιδανική γυναίκα στη Γερμανία της περιόδου εκείνης ήταν αποκλειστικά και μόνον η μητέρα. Ειδικά η πολύτεκνη μητέρα (δηλαδή, οι καθαρόαιμες Γερμανίδες με οκτώ ή και περισσότερα παιδιά) τιμούνταν με ειδικό παράσημο.

Με το που ανέλαβαν την εξουσία το 1933 οι ναζί, υποτίθεται ότι κάπου 120.000 γυναίκες και 35.000 άνδρες εκπορνεύονταν ήδη από την περίοδο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Αποφάσισαν να θέσουν ένα τέλος σε αυτή την «παρακμή» διώκοντας ανηλεώς το «αρχαιότερο επάγγελμα». Οπως επίσης εξεδίωξαν το ιδιαιτέρως δημοφιλές κίνημα των γυμνιστών. Το δε εμπόριο και η κατοχή πορνογραφικών βιβλίων, εικόνων και ταινιών απαγορεύτηκαν διά ροπάλου.

Ομως, όπως συμβαίνει συχνά σε όλες τις κοινωνίες, ακόμα συχνότερα στα ολοκληρωτικά καθεστώτα, η υποκρισία περίσσευε. Ο Χάινριχ Χίμλερ, ο υπ’ αριθμ. 2 στην ιεραρχία, προωθούσε την ιδέα της διγαμίας για τα Ες Ες, ωθώντας τους άνδρες να κάνουν ακόμα και νόθα παιδιά για να αυξηθεί ο πληθυσμός. Στην ουσία, ενώ υποχρέωναν τον απλό πολίτη να είναι υπόδειγμα πατριώτη και οικογενειάρχη, στην (ανδρική) ναζιστική ελίτ επιφύλασσαν άλλα προνόμια. Μπορεί επίσης η πορνεία να έγινε παράνομη, όμως οι ναζί υποχρέωναν σε πορνεία γυναίκες που δεν ενέπιπταν στις προϋποθέσεις «φυλετικής καθαρότητας». Ο ρόλος τους μάλιστα ήταν να «ανεβάζουν το ηθικό» των στρατιωτών της Βέρμαχτ. Πολλές εξαναγκάζονταν σε εκπόρνευση σε ειδικά πορνεία που υπήρχαν μέσα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Εάν τυχόν προσβάλλονταν με αφροδίσια νοσήματα, κινδύνευαν με επιτόπου εκτέλεση.

Διακόσιες φωτογραφίες

Οπως αναδεικνύουν οι διακόσιες φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στην «Ιδιωτική πορνογραφία στο Γ΄ Ράιχ», οι οποίες προέρχονται από τη συλλογή Hans von Bokhain, σε ένα ερασιτεχνικό επίπεδο η πορνογραφία καλά κρατούσε. Οι φωτογραφίες αυτές διακινούνταν παράνομα και υπογείως για την τέρψη του κάθε ενδιαφερομένου.

Μιλάμε για κανονικό, σκληρό πορνό (hardcore porn), το οποίο στο βιβλίο είναι χωρισμένο σε ενότητες: Καρτ-ποστάλ και πορτρέτα, Γυμνισμός, Χάιδεμα, Στοματικό σεξ, Ετεροφυλοφιλική επαφή, Λεσβιακά ζευγάρια, Λεσβιακό σεξ με ερωτικά βοηθήματα, Σαδομαζοχισμός, Λεσβιακά τρίο, Τρίο. Από τη φρίκη του εθνικοσοσιαλισμού έως τον πουριτανισμό της βικτωριανής Αγγλίας ή το σημερινό σκοταδιστικό Ιράν, σε κάθε καταπιεστικό καθεστώς –όπου κάθε αντίφαση, κάθε αδυναμία και κάθε πάθος εξοστρακίζονται– τα καταπιεσμένα ένστικτα, οι εξορισμένες επιθυμίες λογικό είναι να θεριεύουν.