«Το αστυνομικό μυθιστόρημα συνδέεται με την κοινωνία»

«Το αστυνομικό μυθιστόρημα συνδέεται με την κοινωνία»

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ω, κοίτα να δεις, έχουμε διαφθορά». Κάπως έτσι περιέγραψε ο φημισμένος Σουηδός συγγραφέας Αρνε Νταλ την αντίδραση των συμπατριωτών του στα σκανδιναβικά αστυνομικά μυθιστορήματα, προσπαθώντας να εξηγήσει τη δημοφιλία του βόρειου νουάρ και τη διαφορά του σε σχέση με άλλες γεωγραφικές περιοχές. Η «αγριάδα» στο σκανδιναβικό μυθιστόρημα, συμπλήρωσε ο Πέτρος Μάρκαρης, «αποκαλύπτει κάτι που στο μεσογειακό το γνωρίζουμε καλά» λόγω της Ιστορίας και έτσι η λογοτεχνία της Μεσογείου έχει να κάνει περισσότερο με την πολιτική, τη διαφθορά και το πελατειακό σύστημα. Οι δύο πολυμεταφρασμένοι συγγραφείς συναντήθηκαν χθες με εκπροσώπους του Τύπου και θα μιλήσουν και απόψε για τα διαφορετικά, αλλά και τα κοινά στοιχεία των βιβλίων τους. «Το ερώτημα έχει αλλάξει στο σύγχρονο αστυνομικό μυθιστόρημα, δεν είναι το ποιος έκανε το έγκλημα, αλλά το γιατί έγινε ένα έγκλημα», σημείωσε ο κ. Μάρκαρης.

Αν και το αστυνομικό υπήρχε ως είδος στις σκανδιναβικές χώρες από τη δεκαετία του ’60, γνώρισε μεγάλη άνθηση μετά τη δολοφονία του Ούλοφ Πάλμε το 1996. Τότε η Σουηδία «έχασε την αθωότητά της», είπε ο κ. Νταλ και ο παράδεισος γέμισε «με πολλά φίδια», που άρχισαν να βγάζουν στο φως τους οι συγγραφείς του αστυνομικού.

«Τα αστυνομικά σήμερα μιλούν για την κοινωνία, είναι συνδεδεμένα με αυτή και δεν έχουν σχέση με τα μυθιστορήματα της Αγκαθα Κρίστι. Είναι ένα σοβαρό είδος λογοτεχνίας», σημείωσε ο Αρνε Νταλ. Εχοντας περάσει από τη σουηδική περίοδο, που έγραφε με αφορμή τις δομικές αλλαγές στη χώρα του, στην πιο ευρωπαϊκή, αλλάζοντας τη σουηδική αστυνομική «Ομάδα Αλφα» στη διεθνή «OpCop» με μέλος τον Ελληνα χαρακτήρα Αγγελο Σηφάκη, ο συγγραφέας στο τελευταίο του βιβλίο «Επτά μείον ένα» (εκδ. Μεταίχμιο) καταπιάνεται με την ανθρώπινη ψυχολογία και τα σημάδια που αφήνει στη ζωή η παιδική ηλικία. Στο ερώτημα της «Κ» σχετικά με τη δημιουργία μιας σκανδιναβικής «σχολής» του αστυνομικού μυθιστορήματος, ο κ. Νταλ παρατηρεί ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ των ομότεχνών του –αν και δεν αρέσει στη ματαιοδοξία τους–, τα οποία όμως δεν έχουν σχέση με το χιόνι και τη συννεφιά των βόρειων χωρών. «Νομίζω έχει να κάνει με την αντι-ιεραρχική δομή της κοινωνίας που κάνει πιο εύκολο να εμφανιστούν ομάδες, δεν υπάρχουν πολλά επίπεδα εξουσίας, ούτε ανταγωνισμός στο ποιος είναι το αφεντικό. Και πάντα η πολιτική προσέγγιση των Σουηδών συγγραφέων έχει μια αριστερή τάση και η κοινωνική ανάλυση γίνεται υπό το πρίσμα μιας σοσιαλδημοκρατικής προσέγγισης», τόνισε. «Δεν ξέρω όμως αν έχουμε τόσα κοινά με τους Δανούς», κατέληξε χαριτολογώντας.

​​Συζήτηση Αρνε Νταλ – Πέτρου Μάρκαρη, απόψε στις 8.30 μ.μ., βιβλιοπωλείο Ιανός, Σταδίου 24.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή