Τα αρώματα του Ινο

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το όνομα του Μπράιαν Ινο είναι ίσως το τελευταίο που θα περίμενε να δει κάποιος μεταξύ των συγγραφέων ενός βιβλίου για τα αρώματα και όμως ο πολυτάλαντος καλλιτέχνης δέχτηκε την πρόταση του οίκου Bulgari να μιλήσει για την πρώτη του εμπειρία με τον κόσμο της αρωματοποιίας στον συλλογικό τόμο «The Perfume of Gems» (ο τίτλος «Το άρωμα των πολύτιμων λίθων» αναφέρεται, φυσικά, στα κοσμήματα και στα αρώματα του οίκου). «Το 1978, σε ένα παραμελημένο κομμάτι του Λονδίνου, συνάντησα ένα παλιό φαρμακείο γεμάτο αιθέρια έλαια. Τα υπέροχα ονόματά τους… και τα απροσδιόριστα οικεία αρώματα τους τράβηξαν την περιέργειά μου και αγόρασα πάνω από 100 μπουκαλάκια», εξομολογείται.

Για την αλήθεια

Παρά τους συνειρμούς που προκαλεί το όνομά της, η Μάριον Νεστλέ, ερευνήτρια σε θέματα διατροφής και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, καταβάλλει σημαντική προσπάθεια για να αποκαλύψει την αλήθεια πίσω από τις εκστρατείες παραπληροφόρησης των πολυεθνικών τροφίμων. Στο νέο βιβλίο της, με τίτλο «Unsavory Truth» (εκδ. Basic Books), που κυκλοφόρησε στα αγγλικά στις 30/10, αναφέρει δεκάδες περιπτώσεις όπου γνωστές εταιρείες χρηματοδοτούν πανεπιστημιακές έρευνες που «αποδεικνύουν», για παράδειγμα, ότι η κατανάλωση σοκολάτας είναι ωφέλιμη για την καρδιά ή ότι το γιαούρτι προστατεύει από τον διαβήτη.

Μια κωμωδία noir

Είναι γραμμένο σαν σενάριο. Το ύφος του κειμένου είναι παιγνιώδες και με σατιρική διάθεση. Ο συγγραφέας του βιβλίου που έχει τίτλο «Εasy days», Γιάννης Κουμάκης, το παρουσιάζει σαν μια κωμωδία noir που εμπεριέχει βίαιες σκηνές, αλλά και κοινωνικοπολιτικές νύξεις και αναφορές. Αλλωστε, σκοπός του είναι η αιχμηρή σάτιρα αρνητικών κοινωνικών φαινομένων της Ελλάδας, καθώς και των χαοτικών, ανερμάτιστων, βλακωδών ατομικών συμπεριφορών.

Ψηφιακή υπηρεσία

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της, προσφέρει στο κοινό πιλοτικά το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο, μια νέα ψηφιακή υπηρεσία, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους πιστοποιημένους χρήστες να διαβάζουν δωρεάν ελληνόγλωσσα ηλεκτρονικά βιβλία μέσα από τον υπολογιστή, το tablet ή το smartphone. Η συλλογή του Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου της ΕΒΕ περιλαμβάνει βιβλία ευρείας αναγνωσιμότητας, με έμφαση στους τομείς της λογοτεχνίας, της ιστορίας, των τεχνών, των επιστημών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή