Για τον Χέντριξ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω σε μία βιογραφία του Τζίμι Χέντριξ αποκάλυψε ότι εργάζεται ο Philip Norman (φωτ.), βιογράφος, μεταξύ άλλων, των Beatles, του Ερικ Κλάπτον, των Rolling Stones, του Ελτον Τζον και του Μπάντι Χόλι. Σε κείμενό του στον Guardian, παραδέχεται ότι αποφάσισε να ασχοληθεί με τη ζωή και τη σύντομη καριέρα του Χέντριξ, όταν «ο γαλατάς μας στο βόρειο Λονδίνο ανέφερε πως, σε μία άλλη ζωή ως μπογιατζής και διακοσμητής, ο ίδιος και ο αδελφός του είχαν φτιάξει ένα διαμέρισμα για τον Τζίμι και πόσο “συμπαθητικός τύπος” ήταν ο πελάτης τους». Πάντως, η συγκυρία για την έκδοση του βιβλίου είναι ιδανική, αφού το 2020 συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον θάνατο του Χέντριξ, οι συνθήκες του οποίου παραμένουν αδιευκρίνιστες.

Μάγοι ή πολιτική

Ολόκληρες γενιές παιδιών μεγάλωσαν με την «Κοκκινοσκουφίτσα», τη «Σταχτοπούτα» και τα «Τρία γουρουνάκια», φαίνεται όμως ότι οι σημερινοί γονείς δεν τρέφουν ιδιαίτερη συμπάθεια για τις παθητικές πριγκίπισσες, τις εκδικητικές μάγισσες και τους κυνηγούς άγριων ζώων, ενώ η έννοια του κακού λύκου είναι ενοχλητική για οποιονδήποτε έχει έστω και υποτυπώδη περιβαλλοντική συνείδηση. Ετσι, τα παιδικά βιβλία καταπιάνονται πλέον με πιο ευαίσθητα, περίπλοκα και ενίοτε πολιτικά ζητήματα, όπως η διαφορετικότητα, οι ρόλοι των φύλων, η μετανάστευση ή η κοινωνική δικαιοσύνη. Σύμφωνα με το περιοδικό The Atlantic, στις πρόσφατες (αγγλόφωνες) πολιτικές εκδόσεις για μικρούς αναγνώστες συμπεριλαμβάνονται τίτλοι όπως το «What’s the Big Deal About Elections», που μόλις κυκλοφόρησε, το «A is for Activism», το οποίο έχει πουλήσει χιλιάδες αντίτυπα, και το «Stepping Stones», που αφηγείται την ιστορία μιας οικογένειας προσφύγων από τη Συρία.

Η ομιλούσα αλεπού

Μία αλληγορική, σκοτεινά χιουμοριστική ιστορία για μια αλεπού, που κατορθώνει να μάθει να μιλάει ακούγοντας παραμύθια για παιδιά, υπογράφει ο διηγηματογράφος Τζορτζ Σόντερς, που το 2017 βραβεύτηκε με Booker για το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Λήθη και Λίνκολν». Ονειροπόλος, ιδεαλιστής και αθεράπευτα περίεργος, ο νέος του ήρωας μαθαίνει την ανθρώπινη γλώσσα και ύστερα αγωνίζεται να σώσει το κοπάδι του από τις επεκτατικές βλέψεις των ανθρώπων, στους οποίους απευθύνει μία αφοπλιστικά ειλικρινή ανοιχτή επιστολή. Το βιβλίο «Fox 8» κυκλοφορεί σήμερα από τις εκδόσεις Penguin.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή