«Τον Λόγο έχει η Τέχνη», αισθητικά δοκίμια διά χειρός Τάκη Μαυρωτά

«Τον Λόγο έχει η Τέχνη», αισθητικά δοκίμια διά χειρός Τάκη Μαυρωτά

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ένα είδος αποστάγματος. Μια γνώση συγκεντρωμένη αργά και μεθοδικά που δεν αφορά μονάχα την τέχνη αλλά και τους ίδιους τους δημιουργούς. Το βιβλίο του Τάκη Μαυρωτά «Τον Λόγο έχει η Τέχνη» (Εκδόσεις Πατάκη) παρουσιάστηκε πριν από λίγο καιρό στο Μέγαρο Μουσικής. Αναφέρεται στα τελευταία δέκα χρόνια της επιμελητικής του πορείας, στις μεγάλες εκθέσεις που έφεραν το δικό του στίγμα τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Αν το φυλλομετρήσει κανείς, θα βρει κείμενα για τους μοντερνιστές των βαλκανικών χωρών, τους κορυφαίους γλύπτες του 20ού αιώνα, τους σπουδαίους ζωγράφους, τους ποιητές: από τον εικαστικό διάλογο του Κοκτό με τον Πικάσο μέχρι τον Δημήτρη Μυταρά και τον Παναγιώτη Τέτση και από τον Σεφέρη και τον Ελύτη ώς τον Τζόρτζιο Ντε Κίρικο.

«Τον Λόγο έχει η Τέχνη», αισθητικά δοκίμια διά χειρός Τάκη Μαυρωτά-1

Η Αλεξάνδρα Αθανασιάδη με τη Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα και τον Κώστα Βαρώτσο.

Πρόκειται για μια επιστημονική κατάθεση που δεν στερείται συναισθήματος ή δροσιάς. Αλλωστε, ο Μαυρωτάς, ανιψιός του ζωγράφου Σικελιώτη, μαθήτευσε κοντά στον Γ. Π. Σαββίδη και είναι από τους ανθρώπους που έχει το χάρισμα της γραφής και της κριτικής σκέψης. Η έκδοση είναι μια στοχαστική περιπλάνηση μέσα από 39 αισθητικά κείμενα, που ιχνηλατούν εικαστικά ρεύματα, θέτουν ερωτήματα, πιάνουν τον σφυγμό μιας εποχής. Την προλογίζουν δύο μεγάλες κυρίες της ελληνικής πνευματικής ζωής: η ποιήτρια και ακαδημαϊκός Κική Δημουλά αλλά και η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ.

«Τον Λόγο έχει η Τέχνη», αισθητικά δοκίμια διά χειρός Τάκη Μαυρωτά-2

Δήμητρα Φιλίππου, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Γιώργος Γεννηματάς.

Πλάι τους στάθηκε μια πλειάδα διακεκριμένων ομιλητών που ανέβηκε στο βήμα στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής. Για το βιβλίο μίλησε πρώτος o γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, πρέσβης ε.τ. Γιώργος Γεννηματάς, που υπογράμμισε πως ο επιμελητής είναι από τους ανθρώπους που μάχονται με πείσμα για την πραγμάτωση των ονείρων τους και οφείλουμε να του είμαστε ευγνώμονες για την προσφορά του.

Ο γλύπτης Κώστας Βαρώτσος που συνεργάστηκε στενά με τον Τάκη Μαυρωτά για την υλοποίηση της πρόσφατης έκθεσής του στο Ιδρυμα Θεοχαράκη μίλησε για τη σεμνότητα αλλά και την αγάπη με την οποία προσεγγίζει τη δημιουργική πράξη. Ο Σωτήρης Σόρογκας προσέθεσε πως η τέχνη είναι μια μορφή παρηγοριάς και πως τα κείμενα του Μαυρωτά τη φέρνουν εγγύτερα στους αναγνώστες.

«Τον Λόγο έχει η Τέχνη», αισθητικά δοκίμια διά χειρός Τάκη Μαυρωτά-3

Από αριστερά: Γιάννης Παρμακέλης, Γιάννης Βαρβιτσιώτης και Βασίλης Θεοχαράκης στη βραδιά της παρουσίασης του βιβλίου του Τ. Μαυρωτά.

Η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα εστίασε στα δοκίμια τα οποία κινούνται ανάμεσα στην ιστορία και στην κριτική της τέχνης, ενώ ο ποιητής Θανάσης Νιάρχος συμπλήρωσε για το πώς ο συγγραφέας «δεν είναι ένας συμπλεγματικός θεωρητικός και κριτικός της τέχνης. Διακριβώνει την “ψίχα” του ίδιου του καλλιτέχνη και μετά κάνει τις αναφορές του». Η Λυδία Κονιόρδου υπογράμμισε τη σημασία της έκδοσης για τους νέους δημιουργούς. Καλοτάξιδο το βιβλίο!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή