500 λέξεις με την Κατερίνα Μαρκαδάκη

500 λέξεις με την Κατερίνα Μαρκαδάκη

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κατερίνα Μαρκαδάκη γράφει παιδικά βιβλία από το 2011, με στόχο τον συνδυασμό της ψυχαγωγίας των παιδιών μέσα από εκπαιδευτικά μηνύματα. Το τελευταίο της βιβλίο, «Ο Αγιος Τερατοσίλης και τα Χαμένα Γράμματα», είναι ένας ύμνος στη συνεργασία, τη φιλία και την αξία να μοιράζεσαι όσα αγαπάς.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Από το κομοδίνο με κοιτάζουν η Τριλογία του Νίκου Θέμελη: Aναζήτηση, Aνατροπή και Aναλαμπή και η «Η δεξιά τσέπη του ράσου» του Γιάννη Μακριδάκη.

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Θα ήθελα να είμαι η γιαγιά της Ελσας από το βιβλίο «Η γιαγιά μου σας χαιρετά και ζητάει συγγνώμη» του Φρέντρικ Μπάκμαν. Είναι μία μοναδική γυναίκα, που δεν έχασε ποτέ την παιδικότητά της. Μία γενναία γυναίκα που αντιμετωπίζει ακόμα και τον θάνατο με χιούμορ και σαρκασμό.

Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους ποιητές καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;

Τους Δρ Σους, Σαρλ Μποντλέρ, Οδυσσέα Ελύτη, Σύλβια Πλαθ: ένα δείπνο όλο αντιθέσεις, με πολύ φως και σκοτάδι.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Η γυναίκα που πρωταγωνιστεί σε έναν αγαπημένο μου πίνακα, για την οποία είχα πλάσει χίλιες ιστορίες: η Christina, στον πίνακα του Αντριου Γουάιεθ, «Christina’s world», είναι μία παραπληγική γυναίκα που πάσχει από πολιομυελίτιδα. Χρησιμοποιεί τα χέρια της για να μετακινηθεί μέσα και έξω από το σπίτι, σέρνοντας το υπόλοιπο σώμα της, παρ’ όλα αυτά συνεχίζει να ζει με αυτάρκεια και αξιοπρέπεια. («A Piece of the World», της Κριστίνα Μπέικερ Κλάιν)

Ποιο βιβλίο έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;

Ο «Ξένος» του Αλμπέρ Καμύ είναι το βιβλίο που έχω διαβάσει τις περισσότερες φορές σε τρεις γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά.

Ποιες είναι οι δεκαπέντε γυναίκες του νέου σας βιβλίου;

Οι 15 γυναίκες του νέου μου βιβλίου θα ήταν οι γυναίκες της ζωής μου, και σε μία οικογένεια σαν τη δική μου είναι πολλές: γιαγιά, μαμά, θείες, ξαδέλφες, ανιψιές, φίλες, οικογένεια.

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία όταν γράφεις για παιδιά;

Να μην απλοποιείς τα νοήματα. Να μπορείς να δώσεις το ερέθισμα να σκεφτούν μόνα τους κάτι παραπάνω. Να μην τα υποτιμάς. Παράλληλα, έχει ενδιαφέρον να προτείνεις νέες λέξεις ή εκφράσεις που δεν τις συναντούν εύκολα και μετά να τα παρακολουθείς καθώς τις εντάσσουν στο λεξιλόγιό τους. Οσο τα παιδιά δεν μπορούν να διαβάσουν μόνα τους, καλό είναι η ιστορία να είναι ευχάριστη και για τους μεγάλους που τη διαβάζουν.

Τι γίνεται όταν ο Αγιος Τερατοσίλης χάσει τα γράμματα των Τερατουγέννων;

Αρχίζει μία τρελή περιπέτεια. Ζητάει από το Νυσταγμένο, το Σπάταλο, το Στρουμπουλό, το Διαφορετικό, το Καλόκαρδο και το Ζηλιάρικο Τερατάκι να τον βοηθήσουν να βρει τα γράμματα για να μπορέσει να μοιράσει τα δώρα, αλλά δεν φαντάζεται πως το βασικό τους χαρακτηριστικό (ζήλια, διαφορετικότητα, κ.λπ.) θα είναι αυτό που θα μπλέξει την ιστορία ακόμα περισσότερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή