Αρχές Δεκεμβρίου εγκαινιάζεται η Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» στην Κύπρο

Αρχές Δεκεμβρίου εγκαινιάζεται η Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» στην Κύπρο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα τεράστιο έργο που θα αλλάξει την αρχιτεκτονική και εκπαιδευτική φυσιογνωμία της Κύπρου εγκαινιάζεται στις αρχές Δεκεμβρίου. Θα είναι ένα σύμβολο μιας νέας αισιόδοξης εκκίνησης για τους Κυπρίους που έδειξαν ομοψυχία και σθένος για να βγουν από την κρίση και να οραματιστούν ένα καλύτερο μέλλον. Το Κέντρο Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» που βρίσκεται εντός της πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου Κύπρου, σχεδιασμένο από τον βραβευμένο Γάλλο αρχιτέκτονα Ζαν Νουβέλ, ανοίγει τις πόρτες του την Τετάρτη 5/12. Ολοκληρώθηκε χάρις στη μεγάλη δωρεά που έκανε η αείμνηστη Ελλη Ιωάννου στη μνήμη του συζύγου της Στέλιου αλλά και στην αφοσίωση που έδειξαν τα παιδιά τους, ο Δάκης και η Σύλβια Ιωάννου, να γίνουν όλα όπως ακριβώς είχαν σχεδιαστεί.

Παρά τα προβλήματα και τις ανατροπές που εμφανίστηκαν στην πορεία, η κορδέλα είναι έτοιμη να κοπεί. Αξιος συγχαρητηρίων είναι και ο απερχόμενος πρύτανης του πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο οποίος κατάφερε στις δύο θητείες του να αναβαθμίσει το ίδρυμα και να κερδίσει την εμπιστοσύνη μεγάλων δωρητών για την άριστη διοίκησή του. Ως προθέρμανση των εγκαινίων, σχηματίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα μια τεράστια ανθρώπινη αλυσίδα: εθελοντές από όλη την Κύπρο μετέφεραν χέρι με χέρι 600 βιβλία από την παλαιά βιβλιοθήκη στην οδό Καλλιπόλεως, στη Λευκωσία, στο νέο κτίριο της Βιβλιοθήκης «Στέλιος Ιωάννου».

Αρχές Δεκεμβρίου εγκαινιάζεται η Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» στην Κύπρο-1

Αποψη από το εσωτερικό του εντυπωσιακού κτιρίου, το οποίο θα έχει την αιχμή της τεχνολογίας.

Η ανθρώπινη «Αλυσίδα της Γνώσης» κάλυψε 4,23 χιλιόμετρα. Το πρώτο βιβλίο έφτασε στον προορισμό του μέσα σε δύο ώρες. Συμμετείχαν μέχρι και οι φιλαρμονικές της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου, της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ και τα μουσικά σχολεία Λευκωσίας και Λεμεσού, μέλη σωματείων, ιδρυμάτων κλπ. Στην πανεπιστημιούπολη είχαν διαμορφωθεί ειδικοί χώροι με κινητές μονάδες της Τράπεζας Αίματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας για προσφορά αίματος, ενώ το Καραϊσκάκειο Ιδρυμα σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή λάμβανε δείγματα από δότες μυελού των οστών.

Η νέα βιβλιοθήκη έχει τη μορφή ενός τεχνητού λόφου που εντάσσεται πλήρως στο τοπίο. Αναπτύσσεται κατακόρυφα σε 5 επίπεδα (υπόγειο, ισόγειο και τρεις ορόφους) συνολικού εμβαδού περίπου 15.700 τ.μ. Η συλλογή της θα ξεπερνά τις 600.000 βιβλία και θα περιλαμβάνει εκατομμύρια άρθρα περιοδικών σε ηλεκτρονική μορφή. Το πιο σημαντικό στοιχείο της είναι η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών προς όφελος της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Φοιτητές, ερευνητές και καθηγητές θα έχουν στη διάθεσή τους νέα ψηφιακά εργαλεία που κάνουν το Πανεπιστήμιο Κύπρου να μπορεί να συγκριθεί με μεγάλα ιδρύματα του εξωτερικού. Και αν εμείς έχουμε μείνει ακόμα στις καταλήψεις, τα γκράφιτι, την κατάχρηση του ασύλου από εγκληματικά στοιχεία, οι αδελφοί Κύπριοι μπορούν να υπερηφανεύονται ότι έχουν κινητοποιήσει όλη την κοινωνία στον αγώνα να πάνε μπροστά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή