Ελληνική πρεμιέρα της «Ευνοούμενης» με Γιώργο Λάνθιμο

Ελληνική πρεμιέρα της «Ευνοούμενης» με Γιώργο Λάνθιμο

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σίγουρα οι δέκα οσκαρικές υποψηφιότητες βοήθησαν πολύ, όμως και πάλι το κλίμα προσμονής που υπήρχε το βράδυ της Δευτέρας έξω από τον κινηματογράφο Odeon Οπερα δεν περνούσε απαρατήρητο.

Η επίσημη πρεμιέρα της «Ευνοούμενης» του Γιώργου Λάνθιμου γέμισε τις δύο αίθουσες του αθηναϊκού κινηματογράφου με κόσμο που ανυπομονούσε να δει τη δημιουργία που χάρισε για πρώτη φορά σε κάποιον συμπατριώτη μας τόσο μεγάλη αναγνώριση στην κεντρική «αγορά» της έβδομης τέχνης. Αν δε η οσκαρική δόξα ολοκληρωθεί στην απονομή της 24ης Φεβρουαρίου, όσοι βρέθηκαν στην προβολή που διοργάνωσε η Nova μαζί με την Odeon και τη Fox θα έχουν να τη θυμούνται.

Ο ίδιος ο Λάνθιμος, εμφανώς συγκινημένος, πήρε καταχειροκροτούμενος το μικρόφωνο λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της προβολής για να απευθύνει δυο λόγια στο κοινό: «Ευχαριστώ όλους που ήρθατε και όλους εκείνους που οργάνωσαν αυτή τη προβολή. Πρέπει να πω ότι είναι μια περίεργη μέρα για μένα σήμερα, γιατί όπως οι περισσότεροι από εσάς ξέρετε, ήταν η κηδεία του πατέρα μου. Αλλά αν ξέρω κάτι γι’ αυτόν, είναι ότι έζησε τη ζωή του διασκεδάζοντας και περνώντας όσο καλύτερα μπορούσε μέχρι το τέλος και αυτό θα ήθελα να κάνετε και εσείς σήμερα, να περάσετε ωραία, να διασκεδάσετε, να γελάσετε, να κλάψετε και να έχετε μια πολύ ωραία βραδιά».

Και σε μεγάλο βαθμό, τα πέτυχε αυτά ο Ελληνας σκηνοθέτης. Η αναλυτική κριτική της ταινίας θα δημοσιευθεί κανονικά αύριο Πέμπτη, ωστόσο κι από εδώ μπορούμε να πούμε πως η «Ευνοούμενη» αποτελεί δείγμα καθαρής κινηματογραφικής δεξιοτεχνίας, από εκείνα που προκαλούν αβίαστα το γέλιο ή τη συγκίνηση και γεμίζουν τον σινεφίλ. Επίσης δείχνει έναν δημιουργό πολύ σίγουρο πλέον για τα υλικά και τις τεχνικές του, κάποιον έτοιμο να μας παρουσιάσει τα καλύτερα έργα του. Το ελαφρώς μουδιασμένο χειροκρότημα στο τέλος δεν νομίζω πως οφείλεται στον βαθμό που όλα τούτα όντως πέρασαν στο κοινό, αλλά σε εκείνο το συναίσθημα που προκαλούν μερικές φορές οι πραγματικά καλές ταινίες· θέλεις τον χρόνο σου για να τις… χωνέψεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή