Στον «Συνήγορο» ο «Χρυσός Αλέξανδρος» του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Στον «Συνήγορο» ο «Χρυσός Αλέξανδρος» του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το συγκινητικό ντοκιμαντέρ «Συνήγορος» των Ρέιτσελ Λι Τζόουνς και Φιλίπ Μπελές αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και βραβεύτηκε με τον Χρυσό Αλέξανδρο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ.

Η κριτική επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού ξεχώρισε την ιστορία δύναμης της Ισραηλινής δικηγόρου Λέα Τσεμέλ, που έχει αφιερώσει τη ζωή της στην εκπροσώπηση Παλαιστίνιων κατηγορούμενων χωρίς διακρίσεις. Το ντοκιμαντέρ απέσπασε και το βραβείο της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) και ήταν πράγματι από τις ταινίες που αγκάλιασε με θέρμη το κοινό του φεστιβάλ και της χάρισε το παρατεταμένο χειροκρότημα του στις δύο προβολές της, όπου ήταν παρούσα και η ίδια η Λέα Τσεμέλ.

Ο «Ταξιδιώτης του μεσονυχτίου», ένα αποκαλυπτικό ημερολόγιο του επικίνδυνου ταξιδιού που κάνουν οι μετανάστες γυρισμένο με την κάμερα του κινητού τηλεφώνου του Αφγανού σκηνοθέτη Χασάν Φαζιλί που πήρε και ο ίδιος τον δρόμο της ξενιτιάς όταν τον επικήρυξε το καθεστώς των Ταλιμπάν, βραβεύθηκε με το Ειδικό Βραβείο της κριτικής επιτροπής.

Το κοινό της Θεσσαλονίκης και οι επισκέπτες από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό ξεχώρισαν με τις ψήφους τους τέσσερις ταινίες τεκμηρίωσης για την ιστορική μνήμη και τη μετανάστευση αλλά και τις ανθρώπινες σχέσεις. Το Βραβείο Κοινού Fischer για φιλμ μεγάλου μήκους απονεμήθηκε στην ελληνική παραγωγή «Η μπάντα» του Νίκου Ασλανίδη, μια άγνωστη ιστορία για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου που απέσπασε και το βραβείο της ΕΡΤ, ενώ το Βραβείο Κοινού «Πίτερ Ουιντόνικ» δόθηκε στο συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ «Η σιωπή των άλλων» σε σκηνοθεσία Αλμουδένα Καρασέδο και Ρόμπερτ Μπέιχαρ που αναφέρεται στο καθεστώς του Φράνκο στην Ισπανία.

Από τις ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού ξεχώρισαν επίσης τα ντοκιμαντέρ «Σ’ επαφή», σε σκηνοθεσία Πάβελ Ζιμίλσκι, που τιμήθηκε με το Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων και «Τα απολιθώματα» του Πάνου Αρβανιτάκη που πήρε το Βραβείο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας, που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Ανθρώπινα Δικαιώματα», δόθηκε στο ντοκιμαντέρ «#γυναικεία ηδονή» σε σκηνοθεσία Μπάρμπαρα Μίλερ, το οποίο απέσπασε και το βραβείο WIFT, για την παρουσία της γυναίκας στο σινεμά και την τηλεόραση που δίνεται πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη. 

Το ελληνικό ντοκιμαντέρ που ξεχώρισε η επιτροπή της FIPRESCI ήταν η συγκινητική και χιουμοριστική ταινία της Μαριάννας Οικονόμου «Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες» για μια αγροτική πρωτοβουλία σε ένα χωριό της Καρδίτσας, ενώ η Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) βράβευσε «Τα 4 επίπεδα της ύπαρξης» σε σκηνοθεσία Ηλιάνας Δανέζη.

Στο διαγωνιστικό τμήμα του Virtual Reality ξεχώρισε το «Ωδικό πτηνό» σε σκηνοθεσία Λούσι Γκρίνγουελ.

Για την πλήρη λίστα των βραβείων επισκεφθείτε το www.filmfestival.gr     

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή