Είκοσι χρόνια Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Είκοσι χρόνια Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο δεκαετίες ζωής συμπληρώνει φέτος το ιδιαίτερα αγαπητό στο κοινό Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας, το οποίο θα ξεκινήσει για άλλη μια χρονιά τη διαδρομή του από την Αθήνα, στις 2 Απριλίου, και εν συνεχεία θα μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη. Εκτός από μια ευρεία γκάμα έργων της σύγχρονης γαλλικής και γαλλόφωνης παραγωγής, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα αφιέρωμα στην ιδιαίτερη σχέση του αρώματος με το γαλλικό σινεμά, με προσκεκλημένη τη συγγραφέα και ιστορικό της αρωματοποιίας Elisabeth de Feydeau. Aπό την αδυναμία της ηρωίδας που ενσαρκώνει η Κατρίν Ντενέβ στο φιλμ «Το τελευταίο μετρό» του Φρανσουά Τριφό για το άρωμα «Arpege» του οίκου Lanvin έως το μπουκαλάκι «Nahema» του οίκου Guerlain, που λαμβάνει ως δώρο η Ρόμι Σνάιντερ στο αστυνομικό δράμα του Κλοντ Μιλέρ «Η ανάκριση», αμέτρητοι σκηνοθέτες είχαν την έμπνευση να «κρύψουν» στις ταινίες τους μικροσκοπικά επώνυμα φιαλίδια.

Η αυλαία του φεστιβάλ θα ανοίξει με την προβολή του φιλμ «Το πρόβλημά μου είσαι εσύ» του Pierre Salvadori, με κεντρική ηρωίδα μια νεαρή αστυνομικό, η οποία ανακαλύπτει ότι ο νεκρός άνδρας της ήταν στην πραγματικότητα μπλεγμένος σε «βρώμικες» υποθέσεις, και θα πέσει με το «Μυστήριο του κυρίου Πικ», που περιστρέφεται γύρω από ένα μυστηριώδες χειρόγραφο. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τόσο τον σκηνοθέτη της ταινίας λήξης, Remi Bezancon, όσο και τον συγγραφέα του ομότιτλου βιβλίου, David Foenkinos, ο οποίος συνυπογράφει και το σενάριο. Εννέα παραγωγές θα διαγωνιστούν για τα βραβεία της κριτικής επιτροπής και του κοινού, ενώ, όπως κάθε χρόνο, το πρόγραμμα της κατηγορίας «Πανόραμα» είναι ιδιαίτερα πολυσυλλεκτικό και περιλαμβάνει ταινίες από το Μαρόκο, τον Καναδά, την Ελβετία, την Τυνησία και άλλες χώρες. Ακόμα, με αφορμή τα 50 χρόνια του θεσμού «Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών» του Φεστιβάλ Καννών, την τιμητική τους θα έχουν οι σκηνοθέτες Philippe Faucon και Bruno Dumont.

Εκτός διαγωνιστικού τμήματος προγραμματίζεται η προβολή του βραβευμένου στο Φεστιβάλ Βενετίας φιλμ του Μikhael Hers «Αμάντα», με πρωταγωνιστή τον νεαρό Ντέιβιντ, ο οποίος αναγκάζεται να αναλάβει την κηδεμονία της 7χρονης ανιψιάς του. Προβολές θα πραγματοποιούνται στο Γαλλικό Ινστιτούτο και στους κινηματογράφους Αστορ και Δαναός από τις 2 έως τις 10 Απριλίου.

​​Το πλήρες πρόγραμμα είναι διαθέσιμο στο www.ifg.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή