Η εμβληματική «Γλυκιά συμμορία» έχασε τον «Αργύρη»

Η εμβληματική «Γλυκιά συμμορία» έχασε τον «Αργύρη»

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευλογία και κατάρα ήταν ο Αργύρης. Για τους περισσότερους ο Τάκης Μόσχος ταυτίστηκε με τον ρόλο του στην εμβληματική «Γλυκιά συμμορία» του Νίκου Νικολαΐδη τόσο πολύ, που η βαριά σκιά του Αργύρη ακολουθούσε τον αγαπητό ηθοποιό σε κάθε του βήμα μέχρι τον θάνατό του, σε ηλικία 68 ετών στις 29 Απριλίου.

Από νωρίς θεωρήθηκε «κινηματογραφικός ηθοποιός», αν και η εμπλοκή του με την υποκριτική έγινε κάπως τυχαία. Γεννήθηκε στη Χαλκίδα και βρέθηκε να σπουδάζει Νομική στη Θεσσαλονίκη, προτού εγκαταλείψει τις σπουδές του για να ζήσει μια δεκαετία στη Γερμανία, σπουδάζοντας Κοινωνιολογία και κάνοντας διάφορες δουλειές, μεταξύ άλλων και φωτογραφίσεις ως μοντέλο.

Ψηλόλιγνος, με βλέμμα μελαγχολικό, γρήγορα μπήκε στα καλλιτεχνικά μονοπάτια της Αθήνας μετά την επιστροφή του. Η ζωή του άλλαξε με τη «Γλυκιά συμμορία» του 1983, αλλά οι εμφανίσεις του ξεκίνησαν λίγο νωρίτερα με τον «Αγγελο» του Γιώργου Κατακουζηνού και την «Κόντρα» του Βαγγέλη Σερντάρη. Το πηγαίο ταλέντο του και οι διακρίσεις της ταινίας έφεραν συνεργασίες με τους Τάκη Σπετσιώτη («Μετέωρο και Σκιά»), Φρίντα Λιάππα («Ηταν ένας ήσυχος θάνατος»), Αντουανέττα Αγγελίδη («Τόπος»), Νίκο Περάκη («Βίος και Πολιτεία»), Σταύρο Τσιώλη («Ο χαμένος θησαυρός του Χουρσίτ Πασά») και βέβαια με τον Νίκο Τριανταφυλλίδη για τους «Αισθηματίες» το 2014 που ήταν και η τελευταία του εμφάνιση στον κινηματογράφο. Η τελευταία του θεατρική συμμετοχή ήταν στον ρόλο του πατρός Λαυρεντίου στο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» που ανέβασε το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης το 2018.

Η αναγνωρισιμότητα του σινεμά άνοιξε πόρτες για τηλεοπτικά σίριαλ («Στο Κάμπινγκ», 1989), εμφανίσεις στο θέατρο (όχι τόσο συχνές), αλλά την ίδια στιγμή βυθιζόταν στα ναρκωτικά. «Ουσιαστικά για 20 χρόνια ήμουν μπλεγμένος με ουσίες και τα ρέστα. Γι’ αυτό, όλες οι ιστορίες μιας μεγάλης περιόδου της ζωής μου είναι χαμένες, θολές ανάμεσα σε μια δημόσια πραγματικότητα και μια ιδιωτική που ήταν εντελώς αντίθετες», είχε πει στην Popaganda το 2013, περιγράφοντας τις δύο ζωές του. Τα τελευταία 18 χρόνια ο Τάκης Μόσχος είχε αποσυρθεί στη Σκόπελο και σκηνοθετούσε την Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα Σκοπέλου (ΕΘΟΣ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή