ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Ο Ράμπο έγινε 73 ετών

Ο Ράμπο έγινε 73 ετών

«Οι “Ράμπο” του ΣΔΟΕ έκαναν εφόδους σε επιχειρήσεις», ακούω στο δελτίο ειδήσεων. «Σας θέλω όλους “Ράμπο” σήμερα», παροτρύνει ο λοχαγός στους νεοσύλλεκτους πριν από μια δύσκολη άσκηση. «Μπήκαμε “Ράμπο” στο παιχνίδι», μου λέει ένας 25χρονος στο γήπεδο, που το 1982 πιθανότατα δεν υπήρχε καν σαν σκέψη στο μυαλό των γονιών του. Είναι φανερό πως μιλάμε για μύθο. Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετά την πρώτη ταινία, ο Σιλβέστερ Σταλόνε, στα 73 του πια, βρίσκεται φέτος στο Φεστιβάλ Καννών για να παρουσιάσει την τελευταία(;) εκδοχή του αμίμητου ήρωα με τίτλο «Rambo V: Last Blood».

Οπως υποδεικνύει και ο τίτλος, πρόκειται για το πέμπτο μέρος μιας σειράς ταινιών, η οποία όχι μόνο καθιέρωσε τον Ράμπο και τον ίδιο τον Σταλόνε στην ελίτ των κινηματογραφικών action heroes, αλλά τον μετέτρεψε και σε αναπόσπαστο κομμάτι της ποπ κουλτούρας. Ολα αυτά τα χρόνια τον είδαμε να τα βάζει με αστυνομικούς στην Αμερική, μαχητές Βιετκόνγκ στις ζούγκλες του Βιετνάμ, να πολεμάει στο πλευρό των μουτζαχεντίν (τι ειρωνεία) τους Σοβιετικούς εισβολείς στο Αφγανιστάν και να αναλαμβάνει αποστολή διάσωσης στην εχθρική Μιανμάρ. Πάντα σχεδόν μόνος απέναντι σε εκατοντάδες εχθρούς και όμως ανίκητος. Οπως έχει γίνει γνωστό, η τελευταία του αποστολή θα είναι κόντρα σε ένα μεξικανικό καρτέλ ναρκωτικών, ας ελπίσουμε όχι για να δικαιώσει τον πρόεδρο Τραμπ.

Ο Ράμπο έγινε 73 ετών-1
Στην τελευταία ταινία «Rambo V: Last Blood», ο αμίμητος ήρωας μάχεται ένα μεξικανικό καρτέλ ναρκωτικών. 

Πρώτο αίμα

Η αρχική βέβαια –και μακράν η καλύτερη– ταινία του «Ράμπο» είναι το «Πρώτο Αίμα». Εκεί ο Τζον, ένας βετεράνος «πρασινοσκούφης» του Βιετνάμ, φτάνει πεζός σε κάποια επαρχιακή πολίχνη των ΗΠΑ. Ολοι του οι σύντροφοι στη μάχη είναι πια νεκροί, ενώ ο ίδιος αντιμετωπίζει την περιφρόνηση και την ανεργία πίσω στην πατρίδα. Ως αποκορύφωμα, η ντόπια αστυνομία τον συλλαμβάνει και τον κακομεταχειρίζεται. Εκείνος αντιδρά και τελικά βρίσκεται κυνηγημένος από εκατοντάδες άνδρες στα βουνά· στην πραγματικότητα, ωστόσο, το θήραμα είναι οι ίδιοι οι κυνηγοί. «Δεν ήρθα να σώσω τον Ράμπο από εσάς, αλλά ακριβώς το αντίθετο», λέει ο συνταγματάρχης που τον εκπαίδευσε, σπεύδοντας επιτόπου. Κάτι τέτοιες ατάκες γεννούν τον μύθο, μαζί βέβαια με τα όσα τρομακτικά παθαίνει, όποιος στέκεται στον δρόμο του επίλεκτου πολεμιστή.

Στην πραγματικότητα η αξία της ταινίας βρίσκεται στην απεικόνιση της δεινής κατάστασης (φυσικής και ψυχικής) στην οποία βρέθηκαν οι περισσότεροι από τους βετεράνους του καταστροφικού πολέμου του Βιετνάμ, αλλά και η αμερικανική κοινωνία συνολικά. Από την άλλη, εκείνο που έμεινε περισσότερο στην κινηματογραφική ιστορία ήταν φυσικά οι καταδιώξεις, η βία, οι χιλιάδες σφαίρες και οι αγριάδες του Ράμπο, οι οποίες ενισχύθηκαν ακόμα παραπάνω στα συνακόλουθα σίκουελ.

Τον είδαμε, μεταξύ άλλων, να ανατινάζει κόσμο με… τόξο, να ρίχνει ελικόπτερα και να ξηλώνει τραχείες με τα γυμνά του χέρια σε ταινίες που απέκτησαν, όπως αναφέρθηκε, και προπαγανδιστικό χαρακτήρα. Εγιναν, δε, απόλυτα καλτ όπως και στην παρόμοιου ύφους σειρά των «Αναλώσιμων». Λογικά μια από τα ίδια θα είναι και η τελευταία του περιπέτεια. Αλλωστε, ο 73χρονος  Σταλόνε ελάχιστη σχέση έχει πλέον με τον ατσάλινο νέο από το «Πρώτο Αίμα»· όλοι όμως θα πάμε στην αίθουσα να τον δούμε, έστω ως ένοχη απόλαυση…