Αναζητώντας τον «έξυπνο θεατή»

Αναζητώντας τον «έξυπνο θεατή»

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η περυσινή ήταν για εμένα μία από τις πιο διαφωτιστικές συναντήσεις για τον εγγραμματισμό των παιδιών στα μέσα – μπορώ να ξαναρθώ φέτος;» γράφει στο μήνυμά του προς τους διοργανωτές ο Michael Harbauer, διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου SCHLINGEL για παιδικά και νεανικά κοινά, μόλις μαθαίνει ότι φέτος διεξάγεται το δεύτερο Fest of Fests ([email protected]) στην Ελλάδα (10-13/6). Πρόκειται για μια διεθνή συνάντηση, η οποία διοργανώνεται στο Ιδρυμα Μ. Κακογιάννης. Προσωπικότητες παγκόσμιας εμβέλειας από τον χώρο των φεστιβάλ, εκπαιδευτικοί οργανισμοί, ακαδημαϊκοί αλλά και θεσμικοί φορείς συζητούν για το παρόν και το μέλλον της κινηματογραφικής παιδείας, δημιουργώντας ένα δίκτυο ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και συνεργασίας.

«Αντικείμενο διεθνούς αναζήτησης αποτελεί σήμερα ο “έξυπνος θεατής”. Η καλλιέργεια κινηματογραφικής παιδείας σε ένα κοινό που θα είναι σε θέση να κρίνει και να αξιολογεί», αναφέρει εισαγωγικά η Ξένια Καλδάρα, γενική διευθύντρια και αντιπρόεδρος στο Ιδρυμα Μ. Κακογιάννη, επισημαίνοντας πως «βασική μας επιδίωξη είναι το πρόγραμμα να έχει ως μόνιμη έδρα την Ελλάδα». Ποιος λογίζεται «έξυπνος θεατής»; «Εκείνος που θα κάνει ευρύτερες σκέψεις ή αναγωγές για όσα παρακολουθεί», συμπυκνώνει την έννοια η Αθηνά Ρικάκη, εμπνεύστρια του θεσμού. Μεγάλο το «θεριό» που έχουν να αντιπαλέψουν: η εμπορική κυριαρχία των κινηματογραφικών υπερπαραγωγών και απέναντι, ο ποιοτικός κινηματογράφος. Θεσμοί σαν το Fest of Fests γεφυρώνουν το χάσμα; Σύμφωνα με την κ. Ρικάκη, «για χάρη των παιδιών-θεατών, σκεφτήκαμε να συγκεντρώνονται στην Ελλάδα τα 430 καταγεγραμμένα φεστιβάλ παιδικού και νεανικού κινηματογράφου από όλο τον κόσμο».

«Με προσανατολισμό την ανταλλαγή πρακτικών και τη χάραξη στρατηγικής για τη συστηματική ένταξη της κινηματογραφικής παιδείας στη σχολική εκπαίδευση, θέλουμε να φέρουμε κοντά όλους τους εμπλεκόμενους φορείς», αναφέρει ο Γιάννης Χατζηκόμνου, συντονιστής του προγράμματος, ενώ η Δέσποινα Λαμπαδά, υπεύθυνη περιεχομένου, σχολιάζει: «Δυσκολίες και προκλήσεις υπάρχουν. Διαθέτουμε εξαιρετικό υπόβαθρο στην Ελλάδα, φορείς οι οποίοι κάνουν ουσιαστική δουλειά».

Στη διάρκεια της 2ης Συνάντησης Fest of Fests θα υλοποιηθούν εργαστήρια κινηματογραφικής παιδείας και προβολές βραβευμένων ταινιών για παιδιά, με ελεύθερη είσοδο, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ολυμπίας και το φεστιβάλ ANIMA SYROS. «Η κριτική ανάλυση ταινιών είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τους μαθητές, οι οποίοι σήμερα έχουν ήδη εξαιρετική αίσθηση της οπτικής έκφρασης», καταλήγει η σκηνοθέτις και καλλιτεχνική διευθύντρια της δράσης, Κατερίνα Ευαγγελάκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή