Φέτος στα θερινά σινεμά είμαστε του… κλασικού

Φέτος στα θερινά σινεμά είμαστε του… κλασικού

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσους είναι η δουλειά μας να παρακολουθούμε καθημερινά ταινίες και να γράφουμε γι’ αυτές, τέτοιον καιρό σχεδόν όλοι –φίλοι, συνάδελφοι, ακόμη και όσοι συστήνονται για πρώτη φορά– μας ρωτούν ένα πράγμα: ποια ταινία να πάω να δω σε θερινό; Ομως και η απάντηση είναι συνήθως η ίδια: δείτε ταινίες που θα τις βρείτε σπάνια τον χειμώνα στο σινεμά, κλασικά φιλμ του παρελθόντος, τα οποία είναι αποκλειστικά φτιαγμένα για τη μεγάλη οθόνη και τα χαραμίζουμε βλέποντάς τα σε τηλεοράσεις ή (ακόμη χειρότερα) σε οθόνες λάπτοπ.

Αυτές τις μέρες στα θερινά της Αθήνας παίζονται οι «Αγριες φράουλες» του Ινγκμαρ Μπέργκμαν. Ο Σουηδός δεξιοτέχνης, σε μία από τις καλύτερες ταινίες του αναμετριέται με τον καθρέφτη, όχι μόνο τον δικό του προσωπικά, αλλά γενικότερα με την κατάδυση στα βάθη του εαυτού και του προσωπικού απολογισμού. Ηρωάς του είναι ο καθηγητής Μποργκ, ένας ηλικιωμένος ακαδημαϊκός, ο οποίος ταξιδεύει οδικώς με τη νύφη του προκειμένου να παραστεί σε μια τιμητική εκδήλωση. Στη διαδρομή θα αναγκαστεί να επανεκτιμήσει τη ζωή του, την οποία βρίσκει σε μεγάλο βαθμό ψυχρή και ανούσια. Ο Μπέργκμαν μεταχειρίζεται τα πάντα, από τα όνειρα και τις οφθαλμαπάτες μέχρι την ίδια τη φύση, προκειμένου να απεικονίσει το εσωτερικό ταξίδι του ανθρώπου.

Φέτος στα θερινά σινεμά είμαστε του… κλασικού-1

Τζακ Νίκολσον και Αν Μάργκρετ δίνουν ρεσιτάλ.

Περιπλάνηση στα μονοπάτια του νου, αν και πολύ πιο προσωπική, περιλαμβάνει και το «8½» του Φεντερίκο Φελίνι, το οποίο επίσης κυκλοφορεί από αυτή την εβδομάδα σε επανέκδοση. Ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι υποδύεται εδώ το alter ego του Ιταλού δημιουργού, ως σκηνοθέτης υπό κατάρρευση, τον οποίο κουράρουν σε κάποιο σανατόριο. Εκεί θα τον επισκεφθούν σταδιακά οι γυναίκες της ζωής του αλλά και οράματα και αναμνήσεις που φτάνουν πίσω στην παιδική του ηλικία. Προσωπική εξομολόγηση, στοχαστικός ρεμβασμός και ταυτόχρονα παιχνιδιάρικη νουβέλα, αυτό το αριστουργηματικό φιλμ είναι ό,τι πρέπει (και) για θερινό σινεμά.

Φέτος στα θερινά σινεμά είμαστε του… κλασικού-2

Ο Σουηδός σκηνοθέτης Βίκτορ Σιόστρομ υποδύεται τον καθηγητή Μποργκ.

Κι επειδή καλοκαίρι δίχως έρωτες δεν νοείται, υπάρχει η πρωτοποριακή «Γνωριμία της σάρκας» του Μάικ Νίκολς, ένα φιλμ το οποίο κρίθηκε ακατάλληλο στην πρώτη του κυκλοφορία στην Αμερική, όχι τόσο λόγω των εικόνων όσο εξαιτίας του πιπεράτου σεναρίου του. Δύο κολλητοί φίλοι από το πανεπιστήμιο προχωρούν στις ζωές τους, τις οποίες παρακολουθούμε κυρίως μέσα από το πρίσμα των ερωτικών τους σχέσεων.

Ο Τζακ Νίκολσον είναι ηφαιστειώδης ερμηνευτικά, σε μια γλυκόπικρη περιπλάνηση στον κόσμο των ερωτικών ιστοριών, ενώ εξαιρετικά τα καταφέρνει στον ρόλο της και η σεξοβόμβα της εποχής, Αν Μάργκρετ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή