Νέες ταινίες: Οταν οι γυναίκες πήραν τα όπλα τους

Νέες ταινίες: Οταν οι γυναίκες πήραν τα όπλα τους

4' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χελς Κίτσεν: οι βασίλισσες του εγκλήματος ★★★

ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ (2019)

Σκηνοθεσία: Αντρέα Μπέρλοφ

Ερμηνείες: Μελίσα Μακάρθι, Ελίζαμπεθ Μος, Τίφανι Χέιντις

Η ανερχόμενη σεναριογράφος του πολύ επιτυχημένου «Straight Outta Compton», Αντρέα Μπέρλοφ, κάνει το σκηνοθετικό της ντεμπούτο ενορχηστρώνοντας ένα γκανγκστερικό δράμα, με έντονο φεμινιστικό άρωμα. Πρωταγωνίστριες της ιστορίας, που βασίζεται σε graphic novel, είναι οι γυναίκες τριών κακοποιών, οι οποίες μετά τη φυλάκιση των συζύγων τους, αναλαμβάνουν εκείνες τα ηνία των… επιχειρήσεων, στη διαβόητη περιοχή Χελς Κίτσεν της Νέας Υόρκης, στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Παρότι στην αρχή η κίνησή τους αντιμετωπίζεται με εχθρότητα από τα υπόλοιπα μέλη της συμμορίας, εκείνες καταφέρνουν να επιβάλουν τον νόμο τους.

Ελίζαμπεθ Μος, Μελίσα Μακάρθι και Τίφανι Χέιντις τα καταφέρνουν πολύ καλά στους ρόλους των τριών γυναικών, οι οποίες αποφασίζουν να διεκδικήσουν δυναμικά αρχικά την επιβίωση και σταδιακά την ευημερία τους, στο πιο σκληρό και επικίνδυνο περιβάλλον. Η Νέα Υόρκη της εποχής, μια πόλη βουτηγμένη στη βρώμα και στο έγκλημα, ζωντανεύει ατμοσφαιρικά μέσα από τον φακό, ο οποίος ωστόσο μένει κυρίως επικεντρωμένος στις ηρωίδες του.

Ακολουθώντας τις προσταγές του κομίστικου προτύπου του, το φιλμ χρησιμοποιεί μπόλικη γραφική βία, δίχως όμως να τη συνοδεύει και με το ανάλογο, πιο στακάτο μοντάζ, που θα ζωντάνευε περισσότερο το τελικό αποτέλεσμα. Αντιθέτως, ενώ τα πτώματα συνεχίζουν να στοιβάζονται με ταχύτατους ρυθμούς, όλα μοιάζουν κάπως εύκολα και ψεύτικα, αν και ομολογουμένως διασκεδαστικά.

Εκείνο φυσικά που διαποτίζει ολόκληρη την ταινία είναι το γυναικείο βλέμμα. Χρησιμοποιώντας έξυπνα το γκανγκστερικό είδος, το οποίο μονοπωλείται επί δεκαετίες από άνδρες πρωταγωνιστές, η δημιουργός του φιλμ κάνει μια δυναμική τοποθέτηση υπέρ της γυναικείας ανεξαρτησίας και της ισότητας ακόμα και σε αυτό το… ιδιότυπο εργασιακό περιβάλλον. Δεν αποφεύγει βέβαια και κάποιες υπερβολές, όμως βασικά το κάνει με ανάλαφρο και αστείο τρόπο.

Ο έκπτωτος ★★★

Σκηνοθεσία: Ροντρίγκο Σορογκόγιεν

Ερμηνείες: Αντόνιο ντε λα Τόρε, Μόνικα Λόπεζ, Χοσέ Μαρία Πόι

Για την πολιτική επιβίωση

Επτά βραβεία Γκόγια για ένα πολιτικό θρίλερ υψηλών ρυθμών και ακόμα μεγαλύτερης κατασπατάλησης του χρήματος των φορολογουμένων που μας έρχεται από την Ισπανία. Ο Μανουέλ, τοπικός κομματάρχης σε μια παραλιακή πόλη της Ισπανίας, περνάει βασιλική ζωή παρέα με συνεργάτες του πολιτικούς, επιχειρηματίες κ.ο.κ., σύντομα ωστόσο τα πάντα θα ανατραπούν, όταν θα έρθει στη δημοσιότητα ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο που τον εμπλέκει. Στοχευμένος πια και από το ίδιο του το κόμμα, ο Μανουέλ θα ξεκινήσει έναν απεγνωσμένο αγώνα για να σώσει ό,τι σώζεται. Γνώριμες καταστάσεις διαπλοκής και σπατάλης αποτελούν το θέμα ενός καταιγιστικού φιλμ, που βασίζει πολλά και στην εξαιρετική ερμηνεία του πρωταγωνιστή του.

Ερωτας α λα ιταλικά ★★

Σκηνοθεσία: Ντόναλντ Πέτρι

Ερμηνείες: Εμα Ρόμπερτς, Χέιντεν Κρίστενσεν, Αλίσα Μιλάνο

Αίσθημα και πίτσα

Ρομαντική κομεντί με μπόλικο άρωμα –και φαγητό– Ιταλίας και φυσικά όλα τα κλισέ που συνοδεύουν τη γειτονική κουλτούρα. Η Νίκι και ο Λίο έχουν μεγαλώσει μαζί στη γειτονιά της Μικρής Ιταλίας, περνώντας τις ώρες τους στην πιτσαρία που έχουν συνεταιρικά οι γονείς τους. Χρόνια αργότερα, ωστόσο, όταν εκείνη θα επιστρέψει από τις σπουδές της ως σεφ, θα βρει τις δύο οικογένειες τσακωμένες και τα εστιατόρια χωριστά. Τα αισθήματά της για τον Λίο, όμως, δεν έχουν αλλάξει… Ο έρωτας πάει παρέα με τη μαγειρική, σε ένα φιλμ άλλοτε διασκεδαστικό και άλλοτε απελπιστικά αφελές, το οποίο ζωντανεύει με την παρουσία της η πανέμορφη Εμα Ρόμπερτς και λιγότερο ο (ξανά) νερόβραστος Χέιντεν Κρίστενσεν.

Ζιλ και Τζιμ ★★★★½

Σκηνοθεσία: Φρανσουά Τριφό

Ερμηνείες: Ζαν Μορό, Οσκαρ Βέρνερ, Ανρί Σερέ

Μια μοναδική φιλία

Ο Φρανσουά Τριφό υπογράφει μια ταινία-ύμνο στην ερωτική-αισθηματική ελευθερία, ενσωματώνοντας τον δικό του ιδιότυπο ρομαντισμό στην αναρχική ματιά της νουβέλ βαγκ. Δύο καλοί φίλοι, ο Ζιλ και ο Τζιμ, περνούν τον καιρό τους διασκεδάζοντας στο προπολεμικό Παρίσι, όταν στη ζωή τους θα μπει η όμορφη Κατρίν (Ζαν Μορό). Γρήγορα ο Ζιλ θα την ερωτευθεί και θα την παντρευτεί, με τους τρεις τους να γίνονται αχώριστοι. Μετά τον πόλεμο, η Κατρίν συνδέεται ερωτικά με τον Τζιμ, ωστόσο η φιλία της τριάδας δεν θα χαλάσει. Μερικές αξέχαστες σκηνές, όπως εκείνη με τον αγώνα δρόμου στη γέφυρα, και μπόλικη (κινηματογραφική) ανεμελιά, για μία από τις καλύτερες ταινίες του Τριφό, πρωτοποριακή για την εποχή της και απολαυστική ακόμα και σήμερα.

Εμείς…

Ειδικό τμήμα υπό τον τίτλο «AnimaGreen» εντάσσει και φέτος –για τέταρτη φορά– στο πρόγραμμά του το επερχόμενο φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων Animasyros (18-22/9). Το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, πιο επείγον από ποτέ, προσεγγίζεται μέσα από δέκα ταινίες μικρού μήκους από όλο τον κόσμο, με τις περισσότερες μάλιστα να κάνουν πρεμιέρα στην Ελλάδα. Ελάφια που φορούν γυαλιά ηλίου τα Χριστούγεννα, ένας ωκεανός έρημος και ένας ωκεανός που φουσκώνει, ένα δάσος που δεν θα ανεχτεί άλλο την ανθρώπινη καταστροφή, μια μέλισσα και η προσωπική της ιστορία στην κυψέλη της, ένας αστροναύτης με το τελευταίο βιβλίο της Γης, είναι μερικές μόνο από τις animation ιστορίες που θα παρουσιαστούν φέτος.

…και οι άλλοι

Ολοκληρώθηκαν οι λίστες για τα διαγωνιστικά τμήματα του φετινού Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Βενετίας (28/8-7/9) με δύο ακόμη συμμετοχές στο τμήμα «Sconfini». Εκείνο που προκάλεσε αίσθηση είναι πως η μία από τις δύο τελευταίες ταινίες είναι το «American Skin», η καινούργια δουλειά του Αμερικανού σκηνοθέτη και ηθοποιού Νέιτ Πάρκερ («H γέννηση ενός έθνους»), ο οποίος προ τριετίας είχε κατηγορηθεί για βιασμό, γεγονός που εκτροχίασε την καριέρα του. Μάλλον γι’ αυτό στην παρουσίαση στη Μόστρα θα έχει και εκλεκτή υποστήριξη, αφού στην επίσημη πρεμιέρα θα μιλήσει για το φιλμ και ο Σπάικ Λι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή