Οταν το «πάρτι» τελειώνει με πάταγο

Οταν το «πάρτι» τελειώνει με πάταγο

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο έκπτωτος ★★★

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ (2018)

Σκηνοθεσία: Ροντρίγκο Σορογκόγιεν

Ερμηνείες: Αντόνιο ντε λα Τόρε, Μόνικα Λόπεζ, Χοσέ Μαρία Πόι

Εχοντας σαρώσει τα περασμένα κινηματογραφικά βραβεία Γκόγια, το φιλμ του Ροντρίγκο Σορογκόγιεν («Κανείς δεν μπορεί να μας σώσει») έρχεται καταμεσής στο καλοκαίρι, για να μας θυμίσει σκοτεινές υποθέσεις που έχουν να κάνουν με την πολιτική, γνώριμες και στα μέρη μας. Πρωταγωνιστής του είναι ο Μανουέλ, τοπικός γραμματέας ενός πολιτικού κόμματος, σε κάποια παραθαλάσσια πόλη της Ισπανίας. Τόσο εκείνος όσο και οι φίλοι του (πολιτικοί, επιχειρηματίες, δικηγόροι κ.ά.) περνούν ζωή χαρισάμενη, μεταξύ πολυτελών γιοτ, ακριβών εστιατορίων κ.ο.κ., την οποία γρήγορα καταλαβαίνουμε πως δεν έχουν αποκτήσει ακριβώς με τον ιδρώτα τους.

Οταν ένα μεγάλο σκάνδαλο με «βρώμικο» χρήμα και ύποπτες συναλλαγές θα αποκαλυφθεί, απειλώντας να παρασύρει και το ίδιο το κόμμα, ο Μανουέλ θα αποδυθεί σε έναν απελπισμένο αγώνα δρόμου προκειμένου να σώσει τη ζωή και την υπόληψή του.

O… κακός της υπόθεσης

Το πρώτο ενδιαφέρον στοιχείο με την ταινία του Σορογκόγιεν είναι πως ο πρωταγωνιστής του είναι επί της ουσίας και ο… κακός της υπόθεσης: ένας ξεκάθαρα διεφθαρμένος πολιτικός, που θεωρεί περίπου δεδομένο και δικαίωμα να εκμεταλλευθεί τη θέση του προκειμένου να πλουτίσει. Ταυτόχρονα, ο ίδιος είναι αφοσιωμένος οικογενειάρχης και στοργικός πατέρας για την 20χρονη κόρη του. Τις δύο αυτές ιδιότητες καταφέρνει να ενσαρκώσει υπέροχα ο Ισπανός ηθοποιός Αντόνιο ντε λα Τόρε, ερμηνεύοντας τις αστραπιαίες αποφάσεις, τις αμφιβολίες και τα ξεσπάσματα του Μανουέλ.

Σε επίπεδο κινηματογραφίας συμβαίνει το ίδιο, με το καταιγιστικό μοντάζ και την ανάλογη μουσική να δημιουργούν την αίσθηση του θρίλερ και του σασπένς, σε βαθμό ίσως και υπερβολικό κάποιες στιγμές, που δυσκολεύει κάπως την παρακολούθηση. Στο μεταξύ, βέβαια, βλέπουμε να ξετυλίγεται μπροστά μας η συναρπαστική ιστορία ενός ανθρώπου που βλέπει τον κόσμο γύρω του να καταρρέει και εξωθείται στα άκρα προφανώς και δεν είναι ο μόνος βρώμικος, όμως όσοι συμμετείχαν επίσης στο «πάρτι», προσπαθούν να του φορτώσουν τα πάντα.

Φυσικά, κεντρική έννοια του φιλμ είναι η ηθική και η πάντα ταραχώδης σχέση της με την πολιτική. Επηρεασμένοι και από τον χείμαρρο των αποκαλύψεων που συγκλόνισαν την Ισπανία τα τελευταία χρόνια, οι σεναριογράφοι παρασύρονται προς την κατεύθυνση του διδακτισμού, καταφέρνοντας ωστόσο να δημιουργήσουν και μια εξαιρετική σκηνή στο φινάλε, η οποία συνοψίζει την ουσία του θέματος.

HOME CINEMA

Ο σκοτεινός «Μεγάλος Αδελφός» του Διαδικτύου

The Great Hack ★★★

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (2019)

Σκηνοθεσία: Καρίμ Αμερ,

Τζεχέιν Νουτζάιμ

Εμφανίζονται: Μπρίτανι Κάιζερ, Ντέιβιντ Κάρολ, Τζούλιαν Γουίτλαντ

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσωπικά δεδομένα, εκλογικές αναμετρήσεις – σύγχρονη δημοκρατία: πόσο αλληλένδετες είναι οι δύο πρώτες έννοιες και ποια η σχέση τους με την τρίτη; Το ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ του Netflix επιχειρεί να προσεγγίσει αυτά τα ερωτήματα, μέσα από την αφήγηση του περιβόητου σκανδάλου της Cambridge Analytica. Πιο δόκιμα μάλλον «σόκαρε», μιας και οι περισσότεροι λίγο-πολύ υποψιαζόμαστε πως τα προσωπικά δεδομένα που εκχωρούμε (οικειοθελώς ή μη) καθημερινά στο Διαδίκτυο δεν… εξατμίζονται απλώς στην ατμόσφαιρα.

Οταν το «πάρτι» τελειώνει με πάταγο-1

Το ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ του Netflix ρίχνει φως στο σκάνδαλο της Cambridge Analytica.

Αυτή η σκέψη είναι και η αφετηρία του φιλμ, το οποίο ακολουθεί την πορεία κυρίως τριών ανθρώπων που φωτίζουν τις πτυχές της υπόθεσης: της Μπρίτανι Κάιζερ, πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της Cambridge και μετέπειτα πληροφοριοδότη των αρχών, του Ντέιβιντ Κάρολ, πρώτου που διεκδίκησε την επιστροφή των προσωπικών του δεδομένων από το Facebook και της Κάρολ Καντγουάλαρντ, δημοσιογράφου-ερευνήτριας του Guardian, η οποία ασχολήθηκε επί μακρόν με την υπόθεση. Οι διαφορετικές ιστορίες τους περιστρέφονται γύρω από την ομιχλώδη, στα όρια του νόμιμου (και σίγουρα μακράν του ηθικού), σχέση της Cambridge Analytica τόσο με τις αμερικανικές εκλογές που ανέδειξαν πρόεδρο τον Ντόναλντ Τραμπ, όσο και με το βρετανικό δημοψήφισμα που κατέληξε υπέρ του Brexit. Με τρόπο αναλυτικό και ταυτόχρονα απλό, εξηγείται πως μια εταιρεία παγκόσμιας δράσης χρησιμοποίησε τα δεδομένα του Facebook, ώστε να κατασκευάσει μοντέλα που χρησιμοποιήθηκαν στοχευμένα υπέρ συγκεκριμένων προεκλογικών εκστρατειών. Κι αυτό όχι μόνο στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, αλλά και σε δεκάδες ακόμα μέρη του κόσμου με πολύ πιο απροκάλυπτο μάλιστα τρόπο. Το ντοκιμαντέρ μοντάρεται με ταχύτατο, «σύγχρονο» στυλ, με τη συνδρομή και των κατάλληλων ειδικών εφέ από άποψη τεχνικής δεν έχει να προσθέσει κάτι καινούργιο, όμως η δύναμη της αλήθειας του και το σοκ που προκαλεί φτάνουν για να το παρακολουθήσει κανείς απνευστί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή