Νέες ταινίες: Ονειρα σε Ανδεις και Καλιφόρνια

Νέες ταινίες: Ονειρα σε Ανδεις και Καλιφόρνια

5' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ αργά για να πεθάνουν νέοι ★★★

ΔΡΑΜΑ (2018)

Σκηνοθεσία: Ντομίνγκα Σοτομαγιόρ

Ερμηνείες: Ντέμιαν Χερνάντεζ, Αντάρ Ματζάντο, Μανταλένα Τορτόρο

Η Χιλιανή Ντομίνγκα Σοτομαγιόρ εξερευνά με γλυκόπικρο τρόπο τα μονοπάτια της ενηλικίωσης και γίνεται η πρώτη γυναίκα που αποσπά το βραβείο σκηνοθεσίας στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λοκάρνο. Για να το πετύχει μας μεταφέρει στο 1990, την επαύριο της στρατιωτικής δικτατορίας στη χώρα της και κάπου στην εξοχή των Ανδεων, όπου μια μικρή κοινότητα ανθρώπων ζει μακριά από τη συμβατική καθημερινότητα των πόλεων. Ανάμεσά τους υπάρχουν τα παιδιά, έφηβοι αλλά και μικρότεροι, μέσα από τα μάτια των οποίων παρακολουθούμε την ιστορία, καθώς όλοι προετοιμάζονται για ένα μεγάλο πάρτι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Το φιλμ ενηλικίωσης σκεπάζει με μια ιδιότυπη μελαγχολία τις εικόνες του, δίχως να γίνεται ποτέ πραγματικά δραματικό ούτε όμως και εύθυμο. Η (εντελώς) χαλαρή πλοκή εστιάζει ξεκάθαρα στα παιδιά και ιδιαίτερα στη 16χρονη Σοφία και τον συνομήλικό της Λούκας, οι οποίοι αισθάνονται τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να ανεξαρτητοποιηθούν από τους γονείς τους, σε ένα ιδιότυπο περιβάλλον. Η φύση είναι φυσικά πανταχού παρούσα. Δάση, ποτάμια, βουνά πρωταγωνιστούν επίσης, βάζοντας τους –κατά τα άλλα– σύγχρονους ανθρώπους σε συνθήκες περασμένων εποχών. Το ρεύμα που φτάνει μετά κόπων και βασάνων περισσότερο περιπλέκει παρά διευκολύνει τις σχέσεις των ανθρώπων.

Το ωραίο με το φιλμ της Σοτομαγιόρ είναι πως δεν αποτελεί κανέναν απλοϊκό ύμνο στον αναχωρητισμό ή στη χίπικη κουλτούρα. Τα καλά μαζί με τα δύσκολα της άγριας φύσης γίνονται εδώ το κινηματογραφικό περιβάλλον, το οποίο σαν παραμορφωτικός καθρέφτης διαφοροποιεί την υφή όσων συμβαίνουν ανάμεσα στους ανθρώπους. Ταυτόχρονα αναδεικνύει όντως –σε δεύτερο επίπεδο– μια κοινωνία σε μετάβαση, η οποία ψάχνει τα πατήματά της, με τα παιδιά να φέρονται αρκετές φορές πιο ώριμα από τους μεγάλους.

Ο πρίγκιπας του καρτέλ ★★★

ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ (2018)

Σκηνοθεσία: Νικ Χαμ

Ερμηνείες: Τζέισον Σουντέικις, Λι Πέις, Εριν Μοριάρτι

Στην ηλιόλουστη Καλιφόρνια των μέσων της δεκαετίας του 1970 μάς ταξιδεύει το φιλμ του Νικ Χαμ, το οποίο χτίζει την ενδιαφέρουσα ναρκο-περιπέτειά του γύρω και από μια αληθινή υπόθεση. Ο Τζιμ Χόφμαν (Τζέισον Σουντέικις), πιλότος στο επάγγελμα και οικογενειάρχης, πιάνεται στα πράσα να μεταφέρει μια σεβαστή ποσότητα κοκαΐνης.

Αντί να τον συλλάβει, το FBI αποφασίζει να τον χρησιμοποιήσει σαν πληροφοριοδότη προκειμένου να πιάσει τον προμηθευτή του, κι έτσι ο Τζιμ μετακομίζει οικογενειακώς σε κάποιο πλούσιο προάστιο του Σαν Ντιέγκο. Εκεί θα γνωρίσει τον γείτονά του, Τζον Ντελόριαν, λαμπρό πρώην σχεδιαστή της Ford, ο οποίος έχει ένα μεγαλεπήβολο αυτοκινητικό σχέδιο, που όμως για να προχωρήσει χρειάζεται και τη σχετική χρηματοδότηση…

Ο σεναριογράφος Κόλιν Μπέιτμαν δημιουργεί μιαν ενδιαφέρουσα ιστορία, η οποία βουτάει στην καρδιά του αμερικανικού ονείρου, αναλύοντας απολαυστικά τις (εύκολες) στρεβλώσεις του. Η ιστορία του Ντελόριαν, η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό αληθινή, βοηθά σε αυτό, ενώ ταυτόχρονα κλείνει το μάτι στους λάτρεις του καλτ σινεμά, αφού αναφέρεται ευθέως στο αξέχαστο όχημα από το «Επιστροφή στο μέλλον». Ο Χαμ από την πλευρά του μοντάρει την ταινία με γρήγορους ρυθμούς και της δίνει μια όμορφη ’70s γυαλάδα.

Η γειτόνισσα ★½

Σκηνοθεσία: Σοφί Μαρσό

Ερμηνείες: Σοφί Μαρσό, Πιερ Ρισάρ, Νίκολας Βοντ

Απροσδόκητη μεταμόρφωση

Η γαλλική κομεντί συστήνεται στην πιο αφελή, ανάλαφρη εκδοχή της, μέσα από μια σχετικά παράξενη ιστορία. Η Ελεν (Σοφί Μαρσό) ζει μια ήσυχη ζωή ως εκδότρια ρομαντικών διηγημάτων, η οποία ωστόσο θα αναστατωθεί όταν δίπλα της θα μετακομίσει η κυρία Μιλς, μια εκκεντρική ηλικιωμένη Αμερικανίδα. Οι δυο τους θα γίνουν σύντομα φίλες και συνεργάτιδες, όμως τα πάντα θα καταρρεύσουν αφού η Ελεν καταλαβαίνει πως η νέα γειτόνισσα είναι στην πραγματικότητα… άνδρας, με αρκετά ακόμα κρυμμένα μυστικά.

Ο Γάλλος κωμικός Πιερ Ρισάρ υποδύεται διασκεδαστικά τη γυναίκα, ωστόσο λείπει το υλικό που θα τον βοηθούσε να δημιουργήσει περισσότερο. Το σενάριο της Μαρσό αναλώνεται κυρίως σε κλισέ και ευκολίες που φλερτάρουν με τα όρια του γελοίου, παρ’ όλα αυτά η ταινία έγινε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία στη Γαλλία.

Carousel ★★★★

Σκηνοθεσία: Ζόλταν Φάμπρι

Ερμηνείες: Μάρι Τέρετσικ, Ιμρε Σόος, Ανταμ Σίρτες

Ενας δύσκολος έρωτας

Ο Ζόλταν Φάμπρι υπογράφει την ταινία-πρόδρομο του ουγγρικού «Νέου Κύματος», την οποία βλέπουμε σε επανέκδοση. Στην Ουγγαρία του 1950, μεταφέρεται μια ιδιότυπη εκδοχή του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας. Η Μάρι (εκπληκτική στον ρόλο η νεαρή Μάρι Τέρετσικ), κόρη ενός γαιοκτήμονα, που έχει μόλις αποχωρήσει από την κολεκτίβα των αγροτών, ερωτεύεται τον Μάτε, ο οποίος αντιθέτως είναι υπέρμαχος του συνεταιρισμού. Οι δύο νέοι θα βρεθούν στο επίκεντρο μιας ευρύτερης κοινωνικής διαμάχης και θα προσπαθήσουν να σώσουν την αγάπη τους. Ο Φάμπρι καταφέρνει για πρώτη φορά στην ιστορία του μαγιάρικου σινεμά να παντρέψει με τόση επιτυχία το ανθρώπινο στοιχείο με την κοινωνική διάσταση. Η κινηματογραφία του έχει μια σπάνια ποιητική ευαισθησία, ενώ κάποιες σκηνές όπως εκείνη του καρουζέλ στο λούνα παρκ ή των αλόγων που καλπάζουν σέρνοντας τις άμαξες, αποτελούν μικρά κομψοτεχνήματα.

Τσάι με τις κυρίες ★★★

Σκηνοθεσία: Ρότζερ Μίτσελ

Εμφανίζονται: Μάγκι Σμιθ, Τζούντι Ντεντς, Αϊλίν Ατκινς

Ολες μαζί 342 ετών

Ο σκηνοθέτης του «Νότινγκ Χιλ», Ρότζερ Μισέλ, συγκεντρώνει τέσσερις από τις μεγάλες κυρίες της βρετανικής υποκριτικής –όλες φέρουν τον τίτλο της ντέιμ– γύρω από το ίδιο τραπέζι. Μάγκι Σμιθ, Τζούντι Ντεντς, Αϊλίν Ατκινς και Τζόαν Πλόουραϊτ μιλούν για τις απίθανες ζωές-καριέρες τους, κουτσομπολεύουν και γελούν πολύ, σε ένα ανάλαφρο ντοκιμαντέρ που ταυτόχρονα ανατρέχει σε έξι δεκαετίες θεάτρου και σινεμά.

Το ωραίο, βέβαια, είναι πως, εκτός από συνάδελφοι, οι συγκεκριμένες είναι και φίλες μεταξύ τους, γεγονός που κάνει πολύ πιο ζωντανό και αυθόρμητο το τελικό αποτέλεσμα. Παίρνοντας αφορμή από ερωτήσεις, αλλά πιο συχνά απλώς προκαλώντας η μία την άλλη, αφηγούνται ιστορίες από το επαγγελματικό τους παρελθόν στο θέατρο (κυρίως), στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο, ενώ ανακαλούν τις μνήμες σπουδαίων ανθρώπων που πέρασαν από τις ζωές τους.

Εμείς…

Ανακοίνωση για την τιμητική βράβευση του Κώστα Γαβρά με τον τίτλο Jaeger-LeCoultre Glory to the Filmmaker, εξέδωσε χθες το Φεστιβάλ Βενετίας. Το βραβείο που ο Ελληνας κινηματογραφιστής θα παραλάβει στις 31 Αυγούστου, πριν από την παγκόσμια πρώτη της νέας του ταινίας «Ενήλικες στο δωμάτιο», αφορά την «ιδιαίτερη και πρωτότυπη συνεισφορά του στην καινοτομία του σύγχρονου σινεμά». Αξίζει να σημειωθεί πως τη συγκεκριμένη διάκριση έχουν κερδίσει στο παρελθόν σκηνοθέτες όπως ο Στίβεν Φρίαρς, ο Σπάικ Λι, η Ανιές Βαρντά, ο Μπράιαν ντε Πάλμα, ο Αμπάς Κιαροστάμι κ.ά. Υπενθυμίζουμε πως η ταινία του Κώστα Γαβρά, η οποία διασκευάζει το ομώνυμο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, θα προβληθεί εκτός συναγωνισμού στο πρόγραμμα της φετινής Μόστρα (28/8-7/9).

…και οι άλλοι

Την απόφαση να επιτρέψει την αλλαγή των γενέθλιων ονομάτων των προσώπων που αναγράφονται στην πλατφόρμα της, ανακοίνωσε η Διαδικτυακή Κινηματογραφική Βάση Δεδομένων (ΙMDb). Συγκεκριμένα, οι χρήστες της έκδοσης IMDb pro, οι οποίοι χρησιμοποιούν για επαγγελματικούς λόγους την πλατφόρμα, θα μπορούν πλέον να αλλάξουν το όνομά τους αν αυτό δεν χρησιμοποιείται πια ευρέως και δεν έχει τη δική τους συγκατάθεση. Η αλλαγή ήρθε ύστερα από διαμαρτυρία ομάδων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, οι οποίες υποστήριξαν πως είναι απαράδεκτο η βάση δεδομένων να περιέχει ένα τέτοιο προσωπικό στοιχείο, αν αυτό δεν είναι εγκεκριμένο από το άτομο που αφορά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή