Ματωμένος γάμος με δόσεις μαύρου χιούμορ

Ματωμένος γάμος με δόσεις μαύρου χιούμορ

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είσαι έτοιμος; ★★★

ΚΩΜΩΔΙΑ (2019)

Σκηνοθεσία: Ματ Μπετινέλι-Ολπιν, Τάιλερ Γκίλετ

Ερμηνείες: Σαμάρα Γουίβινγκ,

Ανταμ Μπρόντι, Χέντι Τσέρνι,

Μαρκ Ο’ Μπράιαν

Η κωμωδία συναντά τον τρόμο αυτή την κινηματογραφική εβδομάδα, με ένα φιλμ που φιλοδοξεί να βαδίσει στα χνάρια του οσκαρικού «Τρέξε» του Τζόρνταν Πιλ. Πρωταγωνίστρια τούτη τη φορά είναι μια νεαρή κοπέλα, η Γκρέις, η οποία φτάνει στην παλιά έπαυλη της ζάπλουτης οικογένειας του αρραβωνιαστικού της για να τον παντρευτεί. Το κλίμα είναι εξαρχής κάπως αλλόκοτο, όμως τα πράγματα σοβαρεύουν περισσότερο την πρώτη νύχτα του γάμου· τότε η οικογένεια θα ζητήσει από την Γκρέις να τηρήσει την παράδοση συμμετέχοντας σε ένα παιχνίδι, το οποίο ωστόσο θα αποδειχθεί παραπάνω από τρομακτικό.

Οι δημιουργοί της ταινίας χρησιμοποιούν ξεκάθαρα την επιτυχημένη συνταγή του «Τρέξε», δίνοντας πάντως περισσότερη έμφαση στο κομμάτι της μαύρης κωμωδίας. Το δικό τους φιλμ είναι πολύ πιο ανάλαφρο και παιχνιδιάρικο, δίχως να προχωράει σε ιδιαίτερο βάθος την κοινωνική-πολιτική του σάτιρα. Θεωρητικά, στόχος της τελευταίας είναι ο παραδοσιακός μεγάλος πλούτος με τα σκοτεινά μυστικά που συχνά κρύβει, ωστόσο τα πάντα εδώ γίνονται υπερβολικά προφανή και με χαρακτήρες πιο κοντά στην καρικατούρα.

Από την άλλη, όλο αυτό το παιχνίδι του «κρυφτού» και της παράνοιας είναι εξαιρετικά διασκεδαστικό. Φορώντας ακόμη το νυφικό της, η Γκρέις (την ερμηνεύει με ζωντάνια η πανέμορφη Σαμάρα Γουίβινγκ) θα βρεθεί κυνηγημένη μέσα σε ένα αχανές αρχοντικό από τους ίδιους τους καινούργιους συγγενείς της, καταλαβαίνοντας πως πρέπει να φτάσει στα άκρα για να επιβιώσει. Και φτάνει.

Αιματηρό φινάλε

Με μπόλικο σπλάτερ αλλά και σατιρική ματιά στις συμβάσεις του τρόμου, το φιλμ ακολουθεί την πρωταγωνίστρια μέχρι το αιματηρό φινάλε, χωρίς ποτέ να χαμηλώσει ρυθμούς και να «ξεχειλώσει» σε διάρκεια. Ο εκ των σκηνοθετών Ματ Μπετινέλι-Ολπιν χρησιμοποιεί τον συμβολισμό του νυφικού προκειμένου να μιλήσει για τη συνολική καλλιτεχνική προσέγγιση της ταινίας: «Το νυφικό της Γκρέις αντιπροσωπεύει την πορεία της ταινίας ως σύνολο. Οσο εξελίσσεται η πλοκή, τόσο αλλάζουν και οι ρυθμοί της μουσικής και οι κινήσεις της κάμερας. Το ίδιο συμβαίνει και με το νυφικό της Γκρέις. Στην αρχή είναι όμορφο, αλλά στη συνέχεια αλλάζει δραματικά…».

Το νυφικό, βέβαια, παραπέμπει ευθέως και στον γάμο. Ισως περισσότερο και από τα μυστικά των πλουσίων, η σάτιρα έχει να κάνει με τον ίδιο τον θεσμό του γάμου, αλλά και της οικογένειας, η οποία μπορεί να αποδειχθεί σχεδόν… φονική. 

Home Cinema: Ενας κωμικός ισοπεδώνει την πολιτική ορθότητα

Ντέιβ Σαπέλ:

Μη μασάς ★★★★

ΚΩΜΩΔΙΑ (2019)

Σκηνοθεσία: Σταν Λέιθαν

Εμφανίζεται: Ντέιβ Σαπέλ

«Ψαρεύοντας» μέσα στον ωκεανό της ψυχαγωγίας που προσφέρει το Netflix, και ανάμεσα στην πλειοψηφία των μέτριων επιλογών, μπορεί κανείς να βρει και διαμαντάκια. Τέτοια είναι τα αυτοτελή σόου-ταινίες κωμικού stand up, από κορυφαίους εκπροσώπους του είδους. Το πιο πρόσφατο που είδαμε ήταν ένας μονόωρος καταιγισμός του Ντέιβ Σαπέλ σε κάποια σκηνή της Ατλάντα. Εκεί ο Αφροαμερικανός κωμικός καταφέρνει να ενθουσιάσει το κοινό παρόλο που σε πολλές περιπτώσεις το… προσβάλλει απροκάλυπτα.

Από τα πέντε πρώτα λεπτά του σόου μπορεί κανείς να καταλάβει πως ο όρος «πολιτική ορθότητα» δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο του ντυμένου με κάτι σαν στολή φυλακής, Ντέιβ Σαπέλ. Υπεράσπιση του Μάικλ Τζάκσον, παιδοφιλικά και σεξιστικά αστεία, ανελέητη σάτιρα στα κινήματα τύπου #MeToo είναι μόνο μερικά από όσα υπάρχουν εκεί, πάντα με μια παιχνιδιάρικη αμφιταλάντευση μεταξύ σοβαρού και αστείου.

«Είμαστε σε περίοδο κυνηγιού για τους σελέμπριτι», διακηρύσσει ο Σαπέλ, πριν ξεκινήσει έναν πραγματικά ξεκαρδιστικό μονόλογο-αφήγηση πάνω στην οπλοκατοχή· μέσα σε μερικά λεπτά καταφέρνει να μιλήσει πιο ουσιαστικά από όλους τους (πολιτικούς) πολέμιους του Ντόναλντ Τραμπ μαζί. Παράλληλα, και σε όλη τη διάρκεια του σόου, ο κωμικός τσουρουφλίζει τη «λευκή» Αμερική, τραβώντας πάντως αρκετές φορές το σχοινί πολύ κοντά στα σύνορα οποιασδήποτε σάτιρας.

Δεν είναι, όμως, μόνο ο Ντέιβ Σαπέλ. Σε μια άλλη εξίσου απολαυστική μίνι ταινία, ο Κέβιν Χαρτ εμφανίζεται στο κατάμεστο Ο2 του Λονδίνου για μια παράσταση όπου ο αυτοσαρκασμός χτυπάει κόκκινο. Παραδεχόμενος τα «αμαρτήματά» του, ο Χαρτ βγάζει άφοβα στη φόρα την προσωπική του ζωή, μετατρέποντάς την σε μια ατελείωτη περιπέτεια γέλιου. Στα υπόλοιπα, επίσης ωραία επεισόδια έχουν για πρωταγωνιστές τους κωμικούς όπως ο Ρίκι Ζερβέ, η Κάθριν Ράιαν, ο Αζίζ Ανσάρι και ο Κρις Ροκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή