Κώστας Γαβράς: Δεν θέλω να δώσω οδηγίες σε κανέναν

Κώστας Γαβράς: Δεν θέλω να δώσω οδηγίες σε κανέναν

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια συνέντευξη Τύπου στο Γαλλικό Ινστιτούτο, η οποία συγκέντρωσε μάλλον λιγότερο κόσμο από το αναμενόμενο, ο Κώστας Γαβράς παρουσίασε χθες την καινούργια πολυσυζητημένη ταινία του, η οποία πραγματοποιεί απόψε την πανελλήνια πρεμιέρα της, κλείνοντας ταυτόχρονα το φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας». Εκτός από τον βετεράνο κινηματογραφιστή, στην αίθουσα βρέθηκαν ακόμα οι πρωταγωνιστές της ταινίας Χρήστος Λούλης και Αλέξανδρος Μπουρδούμης, ο διευθυντής των Νυχτών, Λουκάς Κατσίκας, αλλά και ο Γιάνης Βαρουφάκης, στο βιβλίο του οποίου βασίζεται το «Ενήλικοι στην αίθουσα».

Ο τελευταίος δήλωσε εξαρχής πως αφήνει την πολιτική του ταυτότητα έξω από το αμφιθέατρο και βρίσκεται εκεί για να μιλήσει μόνο για το σύγγραμμά του, αφήνοντας τα της ταινίας αποκλειστικά στον κύριο Γαβρά. «Τίποτα από όσα αναφέρονται στο βιβλίο δεν έχει ουσιαστικά διαψευστεί», επισήμανε σχετικά, ενώ σε ερώτηση σχετικά με το βιβλίο «Η τελευταία μπλόφα» της Ελένης Βαρβιτσιώτη και της Βικτώριας Δενδρινού –που παρουσιάζει μια άλλη εικόνα των γεγονότων– απάντησε πως «αυτή άρεσε πολύ στον κύριο Ντάισελμπλουμ και τούτο κάτι λέει».

Κώστας Γαβράς: Δεν θέλω να δώσω οδηγίες σε κανέναν-1

Η συνέντευξη Τύπου φυσικά αφορούσε την ταινία και όχι τον κύριο Βαρουφάκη. Το φιλμ έχει ήδη καταφέρει, με θαυμαστό τρόπο, να έχει στην Ελλάδα τόσο φίλους όσο και φανατικούς εχθρούς, προτού μάλιστα ξεκινήσει την προβολή του στις ελληνικές αίθουσες (κυκλοφορεί κανονικά την προσεχή Πέμπτη 3/10) και επομένως με ελάχιστους να το έχουν όντως δει. Ο Κώστας Γαβράς πάντως από την πλευρά του, ο οποίος μάλλον βλέπει τα πράγματα με περισσότερη ψυχραιμία, εν μέρει και ως εξωτερικός παρατηρητής λόγω της μόνιμης διαμονής του στη Γαλλία, ανέφερε χθες τα εξής: «Καταλαβαίνω πως ο καθένας από εσάς, έχοντας ζήσει δέκα και πλέον χρόνια αυτή την κατάσταση, έχει πονέσει κι ακόμα έχει φτιάξει μέσα του το δικό του φιλμ. Το “Ενήλικοι στην αίθουσα” είναι η δική μου άποψη, το δικό μου φιλμ· δεν θέλω να δώσω με αυτό οδηγίες σε κανέναν. Το μόνο που θα ήθελα είναι καθένας να τη δει συνειδητά και να νιώσει την ανάγκη να τη συζητήσει με τους φίλους του».

Το μόνο σίγουρο είναι ότι από συζητήσεις θα υπάρξουν πολλές, όπως και τσακωμοί. Ο ίδιος ο Κώστας Γαβράς άλλωστε ζήτησε κάτι ανάλογο και στην παγκόσμια πρεμιέρα πριν από λίγο καιρό στη Βενετία. Ας ελπίσουμε να έχει έρθει έτοιμος…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή