Νέες ταινίες: Μια οικογενειακή ιλαροτραγωδία

Νέες ταινίες: Μια οικογενειακή ιλαροτραγωδία

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράσιτα

ΔΡΑΜΑ

Σκηνοθεσία: Μπονγκ Τζουν Χο

Ερμηνείες: Σονγκ Κανγκ Χο, Λι Σαν Κουν, Τσο Γέο

Ας το πούμε δράμα, αλλά τα «Παράσιτα» θα μπορούσαν εξίσου καλά να ονομαστούν μαύρη κωμωδία ή και θρίλερ. Ο σκηνοθέτης Μπονγκ Τζουν Χο περιγράφει την ταινία του ως «μια κωμωδία χωρίς κλόουν, μια τραγωδία χωρίς κακούς. Ολα οδηγούν σε μια βίαιη εμπλοκή και μια απότομη πτώση από τις σκάλες». Καθώς είναι ολότελα απρόβλεπτη στην εξέλιξή της, η ταινία αντιστέκεται σε κάθε προσπάθεια κατηγοριοποίησης. Αλλωστε αυτό συμβαίνει στο μεγαλύτερο μέρος της φιλμογραφίας του 50χρονου Νοτιοκορεάτη δημιουργού, που ήδη κατάφερε –ιδίως μετά τη βράβευσή του στις Κάννες– να ανήκει στην ολιγομελή ομάδα των εκλεκτών του σύγχρονου διεθνούς σινεμά.

Τα «Παράσιτα» είναι μια οικογενειακή ιλαροτραγωδία που απεικονίζει την σύγκρουση που ακολουθεί μετά τη γνωριμία του γιου μιας φτωχής οικογένειας με την ευκατάστατη οικογένεια των Παρκ. Είναι προφανές ότι η ιστορία διαθέτει έντονο κοινωνικό υπόβαθρο και καυτηριάζει τις συνθήκες πόλωσης και αποκλεισμού που δημιουργούν οι οικονομικές ανισότητες στις σύγχρονες κοινωνίες. Είναι γυρισμένη στη Νότια Κορέα, διαδραματίζεται εκεί, αλλά θα μπορούσε να συμβαίνει παντού στον κόσμο.

Αυτό το υλικό, με το οποίο ο γνωστός μας –και συχνά πολύ καλός– ευρωπαϊκός κινηματογράφος θα έκανε πολιτικό σινεμά, ο Τζουν Χο το μετατρέπει σε ανελέητη, ανατρεπτική σάτιρα που έχει τις ρίζες της στον ασιατικό κινηματογράφο. Τόπος του δράματος –ή της κωμωδίας–, ένα πλούσιο σπίτι σε μοντερνιστικό αρχιτεκτονικό ύφος, με καθαρές γραμμές και μεγάλα, φωτεινά ανοίγματα-παράθυρα που βλέπουν στον κήπο-ησυχαστήριο. Μέσα σε αυτό το άψογο, γεωμετρικό περιβάλλον που λούζεται τον περισσότερο καιρό στο καλοκαιρινό φως, 8 πρόσωπα δένονται μεταξύ τους με σχέσεις αμοιβαίας εξάρτησης. Για το τραγικό φινάλε κανείς από τους οκτώ δεν μπορεί να δηλώσει αθώος.

Η ταινία βασίζεται πολύ στους χαρακτήρες, έχει θαυμάσιους διαλόγους και ο φακός είναι στραμμένος με επιμονή επάνω στα πρόσωπα των ηθοποιών, παρατηρώντας τις απολαυστικές εναλλαγές των συναισθημάτων τους.

Επικίνδυνες κυρίες

Σκηνοθεσία: Λορίν Σκαφάρια

Ερμηνείες: Τζένιφερ Λόπεζ, Τζούλια Στάιλς

Στριπτίζ με τη Γουόλ Στριτ

Μια παρέα από στρίπερ στη Νέα Υόρκη, που κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης του 2008 βλέπει τους πελάτες της να φυλλορροούν, αποφασίζει να εξαπατήσει πλούσια στελέχη της Γουόλ Στριτ. Το σχέδιό τους πάει περίφημα, μέχρι που η κατάσταση ξεφεύγει εκτός ελέγχου. Η ταινία, την οποία σκηνοθετεί η Λορίν Σκαφάρια, βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Ηχηρό όνομα της ταινίας είναι η Τζένιφερ Λόπεζ, η οποία, σύμφωνα με δηλώσεις της, έκανε επί έξι μήνες καθημερινά προπόνηση προκειμένου να αντεπεξέλθει στο απαιτητικό pole dancing.

Συνώνυμα

Σκηνοθεσία: Νταβίντ Λαπίντ

Eρμηνείες: Τομ Μερσιέ, Κουεντίν Ντολμέρ, Λουίζ Σεβιγιότ

Αναζητώντας μια… ιδέα

Η ταινία που κέρδισε τη Χρυσή Αρκτο στο 69ο Φεστιβάλ Βερολίνου είναι το περιπετειώδες υπαρξιακό χρονικό ενός ξένου που αναζητά τον εαυτό του σε έναν άγνωστο τόπο, προσπαθώντας να αφήσει πίσω του όσα τον στοιχειώνουν. Το ταξίδι του ακολουθεί μια ιδέα, την οποία κυνηγά έως το τέλος. Σύμφωνα με τον ίδιο τον σκηνοθέτη, «η ταινία βασίζεται στα προσωπικά μου βιώματα, δεκαεπτά χρόνια πριν. Σχεδόν κάθε σκηνή της έχει συμβεί στην πραγματικότητα, αλλά παράλληλα θέτει και υπαρξιακά ερωτήματα που αφορούν καθένα από εμάς».

Maleficent: Η Δύναμη του Σκότους

Σκηνοθεσία: Γιοακίμ Ρένινγκ

Ερμηνείες: Aντζελίνα Τζολί, Μισέλ Πφάιφερ, Ελ Φάνινγκ

Παραγωγή που καθηλώνει

Η συναρπαστική περιπέτεια που κατέκτησε το κοινό και έσπασε τα ταμεία επιστρέφει. Ο Nορβηγός σκηνοθέτης Γιοακίμ Ρένινγκ σκηνοθετεί την Αντζελίνα Τζολί και την Ελ Φάνινγκ, που ενσαρκώνουν τη διαβόητη μάγισσα και τη μεγαλύτερη πια βαφτιστήρα της αντίστοιχα, ενώ το λαμπερό καστ συμπληρώνει η Μισέλ Πφάιφερ σε ρόλο που την αναδεικνύει σε άξιο αντίπαλο της Maleficent. Και αυτή η υπερπαραγωγή της Disney παρουσιάζει καθηλωτικά τοπία, όπου ζουν αερικά, ξωτικά και παράξενα πλάσματα που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ.

O Λένιν τον Οχτώβρη

Σκηνοθεσία: Μιχαήλ Ρομ

Eρμηνείες: Μπόρις Στσούκιν, Νικολάι Οκλόπκοφ

Βιογραφία διά χειρός Ρομ

Ταινία του 1937 διά χειρός του σπουδαίου Σοβιετικού σκηνοθέτη Μιχαήλ Ρομ με τους Μπόρις Στσούκιν, Νικολάι Οκλόπκοφ, Βασίλι Βανίν. Πρόκειται για βιογραφία του Λένιν, με τον ηγέτη της ρωσικής επανάστασης να επιστρέφει από τη Φινλανδία στην Αγία Πετρούπολη τον Οκτώβριο του 1917, θέλοντας να ανατρέψει την προσωρινή κυβέρνηση. Ο εργάτης Βασίλι αναλαμβάνει την προστασία του, όσο οι μπολσεβίκοι ετοιμάζονται για την ένοπλη εξέγερση. Ο Λένιν διακηρύσσει τη νίκη της επανάστασης και την ανάληψη της εξουσίας από τα σοβιέτ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή