60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Σινεμά και όσο αντέξουμε

60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Σινεμά και όσο αντέξουμε

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βγαίνοντας από το ξενοδοχείο με κατεύθυνση την πλατεία Αριστοτέλους και το Ολύμπιον, σκεφτόμουν πως χειμώνιασε πάνω στην ώρα. Μουντάδα, ψιλόβροχο, ψύχρα… ο τέλειος καιρός για σινεμά, λες και η έναρξη του 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συνέπεσε επίτηδες με το τέλος της (παρατεταμένης) φετινής καλοκαιρίας, ίσα για να οδηγήσει τους σινεφίλ ακόμη προθυμότερα στη σκοτεινή αίθουσα. Οχι πως εδώ στη Θεσσαλονίκη χρειάζονται ιδιαίτερα κίνητρα. Η κυρία μπροστά μου στην πρωινή ουρά για τα εισιτήρια ήταν εφοδιασμένη με δισέλιδο χειροποίητο κατάλογο των ταινιών που σκόπευε να παρακολουθήσει το προσεχές 12ήμερο· σινεμά και όσο αντέξουμε εν ολίγοις.

Η αρχή, φυσικά, έγινε το βράδυ της Πέμπτης, ως συνήθως πανηγυρικά στο κατάμεστο Ολύμπιον, ευτυχώς δίχως πολλές μακροσκελείς ομιλίες – εξαιρείται η πολιτική ηγεσία, που περίπου υποσχέθηκε μέχρι και Σπίλμπεργκ στον… Θερμαϊκό. Αντιθέτως, εκείνοι που ανέλαβαν ταιριαστά πρωταγωνιστικό ρόλο ήταν δύο μυθοπλαστικοί χαρακτήρες, ο Σωτήρης και η Ντάρια, ήρωες του επετειακού κόμικ «Φεστιβάλ», που φιλοδοξεί να περιγράψει το όραμα για το μέλλον του ιστορικού κινηματογραφικού θεσμού. Το ζευγάρι μάλιστα των «χάρτινων» χαρακτήρων κάλεσε στην έναρξη και την 91χρονη κυρία Λένα Σαββίδη, μέλος της αρχικής κριτικής επιτροπής της 1ης Εβδομάδας Ελληνικού Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη (1960), η οποία και έδωσε μέσω βίντεο τις λιτές αλλά σοφές συμβουλές της στους νέους δημιουργούς.

60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Σινεμά και όσο αντέξουμε-1

Κατάμεστο για άλλη μία φορά το Ολύμπιον.

Οι τελευταίοι είναι ιδιαίτερα παρόντες στη φετινή έκδοση του φεστιβάλ, το οποίο έχει ούτως ή άλλως σαν μότο του το «μέλλον». Το καινούργιο τμήμα «Μeet the Future» μάς συστήνει 14 νέους Ελληνες κινηματογραφιστές (Βασίλης Κεκάτος, Ζακλίν Λέντζου, Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, Θανάσης Νεοφώτιστος κ.ά.), οι οποίοι ετοιμάζουν την πρώτη τους μεγάλου μήκους ταινία· στην τελετή έδωσαν το στίγμα τους μέσα από ένα γεμάτο χιούμορ κλιπ, σχετικά με τις ελπίδες και τις αγωνίες που τους γεννάει η πραγματικότητα του σινεμά στη χώρα μας.

«Ιστορία γάμου»

Εκτός από την τελετή, βέβαια, είδαμε και ταινία. Η απολαυστική «Ιστορία γάμου» του Νόα Μπάουμπαχ ήταν ό,τι πρέπει για να ανοίξει το φεστιβάλ, συνδυάζοντας δύο βασικά συστατικά του σινεμά: τη συγκίνηση και το γέλιο. Σε ένα (αποδραματοποιημένο) «Κράμερ εναντίον Κράμερ» του 21ου αιώνα, ο Αμερικανός δημιουργός θέτει αντιμέτωπους τον Ανταμ Ντράιβερ και τη Σκάρλετ Γιόχανσον ως γονείς ενός 8χρονου παιδιού που χωρίζουν. Οταν στην υπόθεση θα εμπλακούν και δύο αδίστακτοι δικηγόροι –μοναδικοί η Λόρα Ντερν και ο Ρέι Λιότα στους αντίστοιχους ρόλους– τα πράγματα θα πάρουν άσχημη και ταυτόχρονα σουρεαλιστική τροπή.

Μοιράζοντας τη δράση ανάμεσα στην ατμοσφαιρική Νέα Υόρκη και στο… ευρύχωρο Λος Αντζελες, ο Μπάουμπαχ επιτυγχάνει να προσεγγίσει με ευαισθησία και μπόλικο χιούμορ ένα χιλιοειπωμένο θέμα και να το κάνει δικό του. Οι δύο πρωταγωνιστές του, και ιδιαίτερα ο Ντράιβερ, είναι εξαιρετικοί ενώ το σενάριο διαθέτει μια αρκετά γουντιαλενική σπιρτάδα. Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες στις 28 Νοεμβρίου και από 6/12 στην πλατφόρμα του Netflix.

Η βραδιά έκλεισε ως συνήθως με πάρτι. Ο πάντα αεικίνητος Larry Gus έδωσε το σύνθημα και η Αποθήκη Γ΄ του λιμανιού γέμισε από κόσμο που χειροκρότησε (και) την κοπή της γενέθλιας τούρτας του φεστιβάλ, διά χειρός των επικεφαλής του, Ορέστη Ανδρεαδάκη και Ελίζ Ζαλαντό. Στα αξιοσημείωτα και η (όχι πάντως τρομερά αυστηρή) απαγόρευση του καπνίσματος στον χώρο. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που την έβγαλαν έξω, στα παγκάκια…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή