ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Ευτυχία, η γυναίκα, η δημιουργός

Ευτυχία, η γυναίκα, η δημιουργός

H γυναίκα και η δημιουργός. Η έμπνευση και όσα την κινητοποιούν. Οι λέξεις που κουβαλούν αισθήματα και γίνονται τραγούδια. Οι έρωτες, η οικογένεια, οι φίλοι, οι συνεργάτες. Οι συμφορές και οι χαρές της. Η δύναμη και οι αδυναμίες της. Πάνω σ’ αυτόν τον καμβά απλώνεται η ζωή της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, στην ταινία «Ευτυχία» που θα βγει στις αίθουσες στις 19 Δεκεμβρίου από την Tanweer, σε σκηνοθεσία του Αγγελου Φραντζή και σενάριο της Κατερίνας Μπέη.

«Φόντο» στην πολυτάραχη ζωή της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου είναι αρκετές δεκαετίες της ελληνικής ιστορίας: από τη Μικρασιατική Καταστροφή μέχρι τη Χούντα και από την εποχή των μπουλουκιών και τα καταγώγια του ρεμπέτικου μέχρι την άνθηση του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού.

«Οι ταινίες επικαιρότητας ανέκαθεν με άφηναν παγερά αδιάφορο. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έλεγε “είναι σαν να κάνεις μια ταινία για τα φασολάκια που ακρίβυναν”. Δεν με ενδιαφέρει το επίκαιρο, λοιπόν, αλλά το διαχρονικό», ξεκαθαρίζει ο Αγγελος Φραντζής όταν τον ρωτώ γιατί αποφάσισε να διηγηθεί τα του βίου της Παπαγιαννοπούλου. «Πέρα από το ότι ήταν μια σπουδαία δημιουργός, είχε και μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδρομή. Με συναρπάζει η παραδοξότητα του χαρακτήρα της, το ότι συνδύαζε… τα ασυνδύαστα. Ηταν μια δασκάλα που έγινε ηθοποιός στα μπουλούκια, μια ποιήτρια που εξελίχθηκε στη σημαντικότερη στιχουργό του λαϊκού τραγουδιού μας. Βάλτε δίπλα σ’ αυτά το πάθος της για τη χαρτοπαιξία. Οι αντιφάσεις της αυτές φωτίζουν όχι μόνο τη δική της ζωή, αλλά και την ίδια τη ζωή γενικότερα. Αυτό θέλαμε εξαρχής να αναδείξουμε. Οχι να κάνουμε μια αγιογραφία», συνεχίζει.

Ευτυχία, η γυναίκα, η δημιουργός-1
Η Κάτια Γκουλιώνη που υποδύεται τη στιχουργό στη νεότητά της, με τον σκηνοθέτη Αγγελο Φραντζή.

Στην ταινία, που έχει μότο «Πολλοί γνωρίζουν τα τραγούδια μου. Λίγοι το όνομά μου», την Ευτυχία υποδύονται η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και η Κάτια Γκουλιώνη. Μοιράζονται εξίσου τα χρόνια της, από τη νεανική ηλικία μέχρι την ωριμότητα και τον θάνατό της (το 1972, σε ηλικία 79 ετών). «Αυτό ήταν μεγάλο στοίχημα», παραδέχεται ο Αγγελος Φραντζής. «Λειτούργησε όμως υπέρ του τελικού αποτελέσματος· γιατί και οι δύο ανέδειξαν διαφορετικά στοιχεία από την προσωπικότητά της. Προσπαθήσαμε, άλλωστε, να μην εγκλωβιστούμε σε ένα πραγματολογικό πλαίσιο, να μην παραθέτουμε, δηλαδή, απλώς πληροφορίες στο πλαίσιο μιας βιογραφίας, αλλά να κατανοήσουμε βαθύτερα αυτή τη γυναίκα και, κυρίως, να συνδέσουμε το έργο της με τον χαρακτήρα της».

Για την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, η όμορφη περιπέτεια –όπως λέει χαρακτηριστικά– της ταινίας ξεκίνησε κάμποσο καιρό πριν η ίδια και οι υπόλοιποι ηθοποιοί βρεθούν μπροστά στις κάμερες. «Επί μήνες, μαζί με τον Αγγελο και την Κάτια δουλέψαμε εντατικά, με πολλή κουβέντα, μελέτη και αυστοχεδιασμούς, με στόχο οι δύο Ευτυχίες να αναπτύξουμε έναν κοινό εκφραστικό κώδικα. Επρεπε να καταφέρουμε να αποδώσουμε τις κινήσεις, το βλέμμα και τον ψυχισμό της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου με τέτοιο τρόπο, ώστε, μολονότι είμαστε εντελώς διαφορετικές, οι θεατές να έχουν την αίσθηση ότι, επί της οθόνης, είμαστε το ίδιο πρόσωπο». Αυτό που περισσότερο τη δυσκόλεψε, όμως, ήταν άλλο: «Δεν είμαι καπνίστρια και στα γυρίσματα έπρεπε να καπνίζω συνεχώς και μάλιστα άφιλτρα!», λέει γελώντας.

Ευτυχία, η γυναίκα, η δημιουργός-2
Στα γυρίσματα της φιλόδοξης παραγωγής. Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στις 19 Δεκεμβρίου.

Στη Δόξα, το μικρό χωριό του Εβρου όπου η ίδια μεγάλωσε, τα τραγούδια της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου ήταν κομμάτι της καθημερινότητάς της, συνεπώς των πιο γλυκών παιδικών αναμνήσεών της. «Στο καφενείο του πατέρα μου, από το ραδιόφωνο ή το τζουκμπόξ, ακούγαμε το “Ονειρο απατηλό” και τα “Καβουράκια”, το “Είμ’ αητός χωρίς φτερά” και τα “Ηλιοβασιλέματα”. Τα αγαπούσα, τα τραγουδούσα με κάθε ευκαιρία. Και, φυσικά, λάτρευα και λατρεύω το “Δυο πόρτες έχει η ζωή”. Αυτό το τραγούδι ήταν η πρώτη μου επαφή με τον θάνατο μέσω της τέχνης…».

Δίπλα στις Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και Κάτια Γκουλιώνη, στην ταινία πρωταγωνιστούν η Ντίνα Μιχαηλίδου (στον ρόλο της Μαριόγκας, της μητέρας της Ευτυχίας), ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης (στον ρόλο του δεύτερου συζύγου της, Γιώργου Παπαγιαννόπουλου), ο Θάνος Τοκάκης, ο Παύλος Ορκόπουλος, η Ευαγγελία Συριοπούλου, η Λίλα Μπακλέση και η Ευγενία Σαμαρά. Σε ρόλο-έκπληξη, αυτόν του κονφερασιέ, θα δούμε τον Φοίβο Δεληβοριά.