Το Netflix «σώζει» ιστορική αίθουσα της Νέας Υόρκης

Το Netflix «σώζει» ιστορική αίθουσα της Νέας Υόρκης

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που οι καινούργιοι ανταγωνιστές του (βλ. Apple, Disney κ.ο.κ.) ψάχνουν τα πρώτα τους πατήματα στον χώρο της διαδικτυακής τηλεόρασης, το Netflix μοιάζει να έχει αφιερωθεί, προς το παρόν τουλάχιστον, σε μια διαφορετική αποστολή: να κερδίσει τη «δύσκολη» εκτίμηση της παραδοσιακής κινηματογραφικής κοινότητας. Πολλοί έχουν κατά καιρούς κατηγορήσει, όχι αβάσιμα, το Netflix πως προσπαθεί πάρει τον κόσμο μακριά από την κινηματογραφική αίθουσα, τον φυσικό χώρο δηλαδή, όπου έχουμε συνηθίσει επί δεκαετίες να απολαμβάνουμε το σινεμά. Ετσι κι εκείνο απαντά τώρα αγοράζοντας μια… κινηματογραφική αίθουσα. Μάλιστα, όχι οποιoδήποτε σινεμά, αλλά το σχεδόν θρυλικό Paris της Νέας Υόρκης, ένα σινεμά 70 ετών, το μοναδικό με μία μόνο αίθουσα που έχει απομείνει στην αμερικανική μεγαλούπολη. Φυσικά η κίνηση έχει τον συμβολισμό της. Εχοντας εγκαινιαστεί το 1948 από την Μαρλέν Ντίντριχ και τον τότε Γάλλο πρέσβη, το Paris αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο τον περασμένο Αύγουστο, προφανώς μην μπορώντας να αντέξει τον ανταγωνισμό.

Το Netflix όχι μόνο σώζει το κλασικό σινεμά αλλά, όπως διαφαίνεται, το αναβαθμίζει κάνοντάς το κέντρο της οσκαρικής του «εκστρατείας». Η καινούργια πρεμιέρα του κινηματογράφου θα γίνει με τη λαμπερή «Ιστορία Γάμου» του Νόα Μπάουμπαχ, ενώ περίπου δεδομένο πρέπει να θεωρείται και το πέρασμα του «Ιρλανδού» του Μάρτιν Σκορσέζε.

Διόλου τυχαία και οι δύο παραπάνω δημιουργοί έχουν τονίσει σε πρόσφατες δηλώσεις τους πόσο σημαντική είναι η κυκλοφορία μιας ταινίας στην αίθουσα, καθώς και η συλλογική εμπειρία που αυτή προσφέρει στον θεατή. Στο Netflix, όπου προφανώς έχουν αντιληφθεί πως μόνο τέτοιες συνεργασίες θα τους οδηγήσουν στην πολυπόθητη οσκαρική δόξα, δίνουν τώρα στους κινηματογραφιστές αυτού του βεληνεκούς την ευκαιρία να απολαύσουν μια αυθεντική νεοϋορκέζικη πρεμιέρα, με το άρωμα κλασικού σινεμά που λατρεύουν.

Φυσικά, το άνοιγμα μιας αίθουσας, έστω και της συγκεκριμένης, δεν σημαίνει πως το Netflix κάνει κάποια μεγάλη αλλαγή πλεύσης, σχετικά με την πολιτική των κυκλοφοριών του. Σχετικά πρόσφατα, άλλωστε, αρνήθηκε να δώσει στον «Ιρλανδό» περισσότερο κινηματογραφικό χώρο, από όσος ήταν απαραίτητος για να συμπεριληφθεί στις λίστες των βραβείων. Από την άλλη, σε ένα μέρος όπως η Νέα Υόρκη, όπου οι μόδες όχι απλά αλλάζουν γρήγορα αλλά κυριολεκτικά δημιουργούνται, ενδέχεται η κίνηση αυτή να προκαλέσει και ντόμινο. Ιδιαίτερα αν οι 581 βελούδινες μπλε θέσεις του Paris μείνουν γεμάτες για καιρό –που είναι και το πιθανότερο– μην αποκλείετε την επιστροφή σε εποχές… βίντατζ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή