Χρυσές Σφαίρες 2020: το σινεμά αντέχει ακόμα

Χρυσές Σφαίρες 2020: το σινεμά αντέχει ακόμα

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα περίμενε κανείς ότι οι πρώτες Χρυσές Σφαίρες της νέας δεκαετίας θα λειτουργούσαν ως τροχιοδεικτικό της εποχής: περαιτέρω εξάπλωση του streaming, όξυνση της αντιπαράθεσης μεταξύ Χόλιγουντ και Τραμπ, ποικιλομορφία στις βραβεύσεις. Κι όμως, όσα ακούστηκαν την περασμένη Κυριακή στο Beverly Hilton, όσοι και όσες ανέβηκαν στο πόντιουμ, δείχνουν ότι τα πράγματα στη βιομηχανία του θεάματος δεν είναι μόνο προβλέψιμα. Οι μεγάλοι νικητές λόγου χάρη, αφενός ο Κουέντιν Ταραντίνο που είδε την ταινία του «Κάποτε στο Χόλιγουντ» να τιμάται για το σενάριό της, για τον β΄ ανδρικό ρόλο της (Μπραντ Πιτ) αλλά και ως καλύτερη κωμωδία, και αφετέρου ο Σαμ Μέντες, του οποίου το «1917», ένα επικό δράμα για τον Μεγάλο Πόλεμο που θα δούμε στις ελληνικές αίθουσες την Πέμπτη, έφυγε με τις Χρυσές Σφαίρες καλύτερης δραματικής ταινίας και σκηνοθεσίας, υποδεικνύουν ότι η μεγάλη οθόνη δεν πτοείται εύκολα. Τουλάχιστον όχι ακόμα, μιας και το Netflix, αν και συμμετείχε με 34 υποψηφιότητες, στο τέλος της βραδιάς θα καμάρωνε μόνο για τη βραβευμένη ερμηνεία της Ολίβια Κόλμαν στο «The Crown» και για εκείνη της Λόρα Ντερν στην «Ιστορία Γάμου» του Νόα Μπάουμπακ. Ο «Ιρλανδός» του Μάρτιν Σκορσέζε, επίσης σε διανομή του Netflix, δεν κατάφερε να αποσπάσει κάποιο βραβείο.

Με αυτά ως δεδομένα, ο Ρίκι Τζερβέις, οικοδεσπότης της τελετής για πέμπτη φορά, είχε και δεν είχε δίκιο όταν παρατηρούσε ότι «κανείς πλέον δεν νοιάζεται για τις ταινίες». Η δε αιχμηρή προτροπή του προς τους υποψηφίους να αποφύγουν τους πολιτικούς λόγους («δεν είστε σε θέση να δώσετε διάλεξη στο κοινό για οτιδήποτε»), δεν εισακούστηκε ούτε από τη Μισέλ Γουίλιαμς που μίλησε για τα δικαιώματα των γυναικών παραλαμβάνοντας τη Χρυσή Σφαίρα α΄ γυναικείου ρόλου σε μίνι σειρά (Fosse/Verdon), ούτε από τον Χοακίν Φίνιξ. Ο πρωταγωνιστής του «Joker» λαμβάνοντας τη Χρυσή Σφαίρα α΄ ανδρικού και επιβεβαιώνοντας τον χαρακτηρισμό τού φαβορί, αναφέρθηκε στις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές της Αυστραλίας. Κατά τα άλλα, η Ρενέ Ζελβέγκερ κράτησε τη Χρυσή Σφαίρα α΄δραματικού γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στο «Judy», το «Chernobyl» βραβεύθηκε ως καλύτερη μίνι σειρά, ενώ τα «Παράσιτα» του Μπονγκ Τζουν Χο τιμήθηκαν ως καλύτερη ξενόγλωσση ταινία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή